Біловухі кролики – новий ген?

Біловухі кролики з’явилися зовсім недавно, але відразу стали дуже популярними серед європейських кролівників. Оригінальний малюнок білих в горошок вух, плямочка на носику і шикарний комір надають ошатний святковий вигляд звичним забарвленням. Особливо гарно виглядають великі барани.

Для всіх порід біловухих кроликів характерні білі вуха, ніс / рот, плямочка на лобі і малюнок плаща на тілі — білі груди, живіт і лапи, а решта тіла може бути різного кольору. Іноді проявляються розсіяні білі волоски, як блиск, по всьому тілу. Головна відмінність цих красенів — незалежно від того, якого кольору кролик, вуха повинні бути чисто білі або мармурові.

На жаль, це ще не вивчене і не описане в літературі забарвлення. Достеменно невідомо, мутація це, або якийсь випадково виведений ген, і як він успадковується. Мої дослідження та кроликів ви знайдете в мережі, а зараз розповім вам декілька теорій про те, що мені вдалося дізнатися на європейських сайтах.

Одні вважають, що біловухий ген був успадкований від голландських кроликів, інші — від хототів. Обидві породи були виведені в Англії, а предком є ​​Брабант.

Вперше кроликів з білими вухами розмножив один німець з села Меле в західній Німеччині. Майже повністю білого самця (схожого на хотота) вагою близько 4-4,5 кг він злучив з декількома безпородними самками. Половина кроленят виявилася з білими вухами. Він назвав їх «Zirkuspferd» («цирковий кінь») через виняткове забарвлення. Це було в 1991 році. В наступних окролах також з’являлося 50% біловухих кроленят.

У голландських кроликів також можуть бути білі вуха. Але у них немає гена, який був би домінуючим і визначав, чи будуть кроленята з білими вухами чи ні. Для біловухих характерно чітке розмежування типу малюнка. Гомозиготні — це майже білі тварини, за винятком небагатьох блідих плям на тілі. Є також кольорові тварини з білими вухами. Тому вважається, що цей ген відповідає за візерунок плям.

Якщо біловухого кролика спарувати с одноколірним партнером в першому поколінні, як правило, народжуеться 50% біловухих і 50% монохромних кроленят. Це дає право припускати, що цей ген проявляє домінантне успадкування.

Але в парі двох біловухих кроликів лише окремі кроленята мають забарвлення батьків. На цьому прикладі чітко видно, що домінантного успадкування немає, а відбувається розщеплення на одноколірних, біловухих і майже білих кроленят.

Оскільки це забарвлення не успадковується домінантно, і отримані одноколірні кроленята не несуть цей ген, «формування» білих вух є не простим завданням і вимагає багато терпіння та часу. Але можете бути впевнені, що є чимало кролівників, які вже працюють над чистотою забарвлення великих біловухих баранів і вже мають певні успіхи.

Наталія Калініна

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply