Свиня — найвигідніше вкладення, яке швидко окупається

Самим економічно ефективним і скоростиглим тваринам, що не вимагає безлічі витрат на корми і на приміщення для утримання визнана свиня. Серед усього переліку тварин, яких людина розводить для виробництва м’яса, свиня — найвигідніша і окупаються найшвидше.

Висока плодючість і швидкий набор ваги роблять свиней ідеальними сільськогосподарськими тваринами для розведення в домашніх умовах. Одна свиноматка господареві за рік здатна привести до 25 поросят. І якщо їх забезпечити гарним годуванням, то за рік ви отримаєте до півтори тони живої маси в якості приросту.

Свиня приносить найбільший дохід при відгодівлі в присадибному господарстві. Затративши відносно невелику кількість праці, господар зможе забезпечить себе повністю м’ясом і салом за короткий термін, а надлишок продукції реалізувати. Але як почати таке фінансово привабливе, але поки невідоме виробництво?

З чого почати?

Для початку задайте собі питання «Для чого це вам здалося?». Вам нудно стало жити? Вам подобається «вільний» графік роботи, в якому не передбачені вихідні, свята, відгули і відпустки? Вам в кайф працювати вдень і вночі? Чому і вночі? Адже велика частина свиноматок воліє, з невідомих нам причин, пороситися саме тоді, коли ви з задоволенням дивилися б солодкі сни!

У вас є вагомий аргумент — дика любов до тварин? І вас не бентежать ні труднощі, ні аромати, які відтепер стануть вашим улюбленим парфумами? І ви все ще плануєте непогано заробити? Тоді в добрий шлях!

Відразу визначитеся:

  • — З кількістю свиней, яких будете тримати;
  • — Яку породу бажаєте розводити;
  • — Куди ви їх поставите;
  • — Чим ви їх будете годувати.

Не виходить все і відразу. Добре, розберемося по порядку. Яка оптимальна кількість свиней? Відповімо чесно: якомога більше. Це вигідно з погляду економічних витрат. Про них поговоримо трохи пізніше. Спочатку варто визначитися, скільки тварин по максимуму ви готові тримати. Зауважте! Чи не скільки в даний момент можете дозволити, виходячи з бюджету, а скільки взагалі. Я, на початку шляху, в силах був утримувати всього дві. Але в ідеалі бачу в своєму господарстві три тисячі і більше. І до цієї мети йду.

Так що, це важливий аспект. Визначтеся відразу, бо звідси будуть витікати і наступні відповіді на можливі ваші запитання.

Припустимо, ваш план — близько 20 свиней. Для такої кількості, якщо ви господар ділянки в 20 соток, достатньо сараю, який будуєте на задньому дворі. Якщо плануєте від двадцяти до сорока, а ділянка менше 50 соток — будете мати проблеми з сусідами. Їм, безсумнівно, не сподобаються відходи виробництва.

Якщо ви розмахнулися на одночасне утримання 50 штук (а це близько сотні реалізованих тварин за рік) — обов’язково шукайте приміщення далеко від будь-якого житла. Оскільки ваше обійстя вже буде іменуватися фермою, а їх розміщують від житла за півтора кілометра і більше. (Того вимагає нормативна документація).

Ну що ж, з цифрами визначилися. Нехай їх якомога менше бачать чужі заздрісні очі і витончені носи.

Ну а про кращі для розведення породи, про вибір приміщень, корми, ліки і всякі інших нюанси утримання свиней поговоримо в наступних статтях. Вдалого вам вибору, оптимізму і рішучості в розпочатій справі!

Яка порода свиней краще

Ну раз з приміщенням розібралися, що змогли — відремонтували, що не змогли — заново побудували. Пора його заповнювати. Ось тут і «гризе черв’як»: як би з породою вгадати. Відповідь на дане питання визначимо за допомогою наступних пунктів.

А. Мета, з якою ви тримаєте свиней:
— Просто хобі.
— Треба ж щось їсти моїй родині!
— Хотілося б заробити на продажу.

Б. У яких умовах живуть ваші підопічні (наскільки комфортне приміщення).

В. Що будемо готувати «на обід» свинкам (готові комбікорми заводського виробництва або віддамо перевагу «похімічити»).

Якщо розведення свиней — ваше хобі, то варто звернути увагу на породу угорська мангалица (Свинка буде курчавою, як овечка).

Непогано підійдуть і в’єтнамські карликові хрюшки.

Якщо ви хочете нагодувати м’ясом свині сім’ю, але приміщення у вас не дуже гарне, не тепле, то, приміром, чистопородні ландраси взимку мають всі шанси благополучно здохнути. До таких умов більш пристосовані свині білої великої породи.

До речі, ця порода особливо підійде тим, хто годуватиме власними кормами марки «Що на городі виросло і що ми не доїли», а на заводські високоякісні корми грошиків не знайдете.

Вирішуємо питання з кормами

Ну що ж, свиня вже на місці? Чим будемо пригощати? А про це хороший господар подумав заздалегідь, відповівши на ряд важливих питань:
— Кого ви маєте намір купити (поросят чи свиноматку)?
— Чим будемо жертвувати — часом або грошима (будемо годувати дешево, але довго або дорого, але швидко)?
— Який бюджет на дану аферу (чи є необхідна сума для закупівлі кормів або викрутитеся підніжним)?
— Де знаходиться ваше господарство (наскільки близько до вас завод з виробництва комбікормів)?
— Дубль 2: Чим жертвуємо — часом або грошима (Почнемо робити комбікорми самі або купимо)?
— Наскільки реальна постійна без перебоїв покупка якісного преміксу або БВМД (про те, що це, трохи пізніше)?

Пожалуй, поки питань достатньо. Пошукаємо на них відповіді.

Відповідь №1. Кожній віковій групі свиней дають різний корм! Двомісячне порося (а тим більше чотиритижневе) не готовий їсти те, чим ви плануєте годувати десятимісячну свиню. Навіть однакового віку тварини повинні отримувати різну їжу в залежності від свого призначення. Свиноматка до трьох місяців поросності (так називається у свиней вагітність) зобов’язана отримувати корм не такий, який ви запропонуєте на останньому місяці. А молодь, яку ви залишаєте для продовження роду, повинна годуватися не тим меню, яким ви пригощаєте їхніх побратимів, планованих на забій.

Відповідь №2. Якщо фінансів мало, а часу — гори, готуйте корми самостійно. А якщо у вас мета — швидке виробництво — купуйте готові комбікорми.

Відповідь №3. Якщо грошей не вистачило навіть на зерно (пшеницю, ячмінь, а найбільш оптимально — кукурудзу), про комбікорми готові говорити навіть не варто, то доведеться запастися пашею: накосити трави або попасти свинок на лузі, посадіть і виростіть в городі морквину, картоплю, буряк.

Відповідь №4. Якщо до комбікормового заводу як до неба — далеко і не видно — корм готуйте самі.

Відповідь №5. Якщо ви трохи жадні, але маєте безліч вільного часу — готуйте комбікорми самі.

Для них підходить зернова суміш зі спеціальними добавками. (Якими — трохи пізніше поговоримо).

Відповідь №6. Передостаннє реально в тому випадку, коли є доступ до якісних преміксів (а ще краще — до БВМД). А інакше — викручуйтеся самостійно.

Отже, які підсумки?

Перелік можливих варіантів годування свині можна звести в два слова: Комбікорм або «Не він» (тобто — все інше).

Природно, найкращих результатів досягнуть ті, хто розщедряться на комбікорми. Причому на повнораціонні комбікорми, а не просто комбікорми (про це трохи пізніше). Вибирати тільки вам!

Ну а якщо ваше завдання — отримання прибуток від продажів свиней, і ви створили для цього хороші умови, купили високоякісні комбікорми — то варто вибрати свиней м’ясних порід. У промисловому виробництві найбільшим попитом користуються ландрас, дюрок, П’єтро.

Чому? М’яса — більше, сала — менше, ніж у звичайних (на 1-2 пальця, а не на 5). Та й платять при реалізації за цю продукцію завжди вище, ніж за жирну.

Але найвигідніший варіант вирощування для реалізації — гібриди, схрещені в різних варіантах вищевказані породи. Вони і ростуть швидше, і здоров’я у них міцніше. Так званий ефект гетерозису (Такий розумний термін придумали генетики, хоча нам він ні до чого!).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply