Каланхое: вирощування, догляд, розмноження

Каланхое не вимагає особливого догляду в домашніх умовах. Рослина любить світло, втрачає декоративність при перезволоженні, вимагає формування. Каланхое вважається досить популярним домашнім мешканцем, його вирощують не тільки через декоративність, а й за наявність лікувальних властивостей. Сік каланхое і опіки допоможе усунути, і при застуді не підведе.

Умови вирощування каланхое

Догляд за будь-яким домашнім вихованцем повинен бути наближений до тих умов, в яких росте рослина у природному середовищі. Родина каланхое — Мадагаскар, Південна, Південно-Східна Африка. Це накладає певні правила на вибір грунту.

Рекомендується купувати малородючі субстрати з додаванням піску, підходять йому і склади для сукулентів. Рослина любить тепло, але при домашньому вирощуванні найкраще дотримуватися температуру в діапазоні + 15-22 ° C, занадто довго тримати улюбленця в теплому приміщенні не рекомендується. У зимові місяці від радіаторів опалення будь кімнатна рослина треба розміщувати далі, в іншому випадку воно втратить свою декоративність.

Так цвіте каланхое

Освітлення має бути відмінним, рекомендується ставити горщики на добре освітлених підвіконнях, але захищаючи від прямих полуденних сонячних променів. З особливою обережністю треба ставиться до поливу. Вода використовується тільки відстояна і кімнатної температури. Важливо стежити, щоб при поливі вона не потрапляла на стебло, інакше воно загниє. Надлишки рідини видаляються з піддону — це обов’язкова умова. В осінній та зимовий період полив скорочують.

Каланхое краще не розміщувати в приміщеннях з високою вологістю. Цей декоративний вихованець не любить надлишку вологи не тільки в грунті, а й у повітрі. Якщо правилом знехтувати, то на стовбурі з’явиться цвіль. Волога, надходячи через повітря, створює надлишок рідини не в кореневій системі, а в листках і стеблі. Звідси спостерігається швидке в’янення, втрата декоративності.

Правила пересадки

Як доглядати правильно за каланхое? Про умови вирощування вже було розказано вище, тому не буде зайвим дізнатися про правила пересадки. Процедуру проводять тільки за необхідності, якщо квітка сильно розрослась і горщик став малий. Пересадку найкраще організовувати навесні. Якщо коренева система ще не заповнила весь об’єм горщика, то рослину турбувати не варто. Якщо листя тьмяне, а корінню вже тісно, то найкраще виконати пересадку в трохи більший горщик.

Доречно використовувати слабокислий або нейтральний субстрат наступного складу:

  • 1 частина дернового грунту;
  • 1 ч. листового;
  • 1 ч. торфу;
  • 1 ч. просіяного очищеного піску;
  • 1 ч. дрібної крихти з червоної цегли;
  • невелика частина березового товченого вугілля (не надто дрібного).

У деяких випадках замість торфу можна використовувати хвойну землю, допускається застосування вже готової суміші для сукулентів, в неї можна додати дрібний просіяний пісок.

Розмістити каланхое вдома можна де завгодно: і на кухні, і у вітальні, і в дитячій кімнаті – енергетика цієї рослини вкрай позитивна і буде налаштовувати членів вашої сім’ї на позитивний лад. У спальні – очистить повітря від шкідливих мікробів. Адже недарма каланхое називають домашнім цілителем.

Як організувати пересадку каланхое? Необхідно саму рослину спочатку акуратно вийняти зі старого горщика з коренем, після чого обережно пересадити в нову ємність.

Догляд за домашнім каланхое після пересадки повинен бути не менше ретельним, ніж до цього. Домашня квітка повинна отримувати гарне харчування, щоб швидко адаптуватися. Не можна забувати про освітлення, так як його недолік може привести до хвороб. При затіненні рослина втратить свою декоративність, її стебла почнуть витягуватися.

Розмноження каланхое

Каланхое — квітучий представник рослинного світу. Квіти можуть мати різне забарвлення. Для розмноження використовується насіння або живці, при цьому терміни зростання залежать від того, який саме спосіб був вибраний. Нічого складного в цьому немає.

Насіння висівають, починаючи з лютого і до квітня. Застосовується звичайний субстрат для сукулентів, найкраще в грунт додати невеликий, попередньо просіяний пісок. Посіви тримають при температурі в + 20-22 ° C, місце не повинно освітлюватися. Коли сходи трохи підростуть, необхідно акуратно пересадити їх по касетах, наповненим відповідним субстратом. Друга пересадка здійснюється вже в горщики діаметром в 6-8 см.

Стеблове, листове живцювання — це більш простий спосіб розмноження.

Пагони використовуються молоді, які утворилися після цвітіння. Зрізають їх у травні-червні. Для посадки використовується ґрунт з піску і торфу. До вкорінення живців температура повинна бути на позначці в 20-22 ° C, горщики розміщують в затіненому місці. Коли молоді саджанці зміцніють, їх можна пересаджувати по постійним ємностям.

Які проблеми бувають при врощуванні?

Вирощувати рослину каланхое вдома не так складно, але щоб квітка радувала своїм зовнішнім виглядом, треба дотримуватися кількох простих порад:

  • Полив не повинен бути надмірним особливо в холодні зимові місяці. Якщо процес гниття зачепив всього пару листків, їх слід видалити і скоротити кількість поливів. Якщо все набагато серйозніше, то необхідно уважно оглянути рослину, можливо потрібно пересадка її в новий грунт.
  • Багато хто помилково вважають, що каланхое не потребує яскравого освітлення. Але це далеко не так, нестача природного світла призводить до того, що нижні листки починають поступово опадати, забарвлення їх стає блідим, стебла витягуються. Якщо не переставити горщик, то рослина швидко втратить свою декоративність. Для досвічування в зимовий час можна використовувати спеціальні фітолампи, їх можна придбати в квіткових магазинах.
  • У деяких випадках після цвітіння починає опадати листя, сповільнюється ріст. У такому випадку необхідно забезпечити додаткове підживлення, для цих цілей підходить комплексне мінеральне добриво. Окрім організації підгодівлі квітку можливо доведеться пересадити в свіжий грунт.
  • Новачки часто задають питання, чому не цвіте каланхое. Пояснити це можна поганий освітленістю і порушенням температурного режиму. Бутони починають формуватися при + 16-18 ° C. Тому розумніше буде поставити горщик ближче до скла або виставити на утеплену лоджію. Не варто забувати і про підгодівлі.
  • Прищіпка і обрізка каланхое теж необхідна. Після цвітіння видаляються старі квітконоси, здійснюється обрізка зайвих пагонів. Прищіпку проводять після утворення на молодих пагонах третьої пари листя. У результаті отримаєте красивий пишний кущик.

Хвороби та шкідники каланхое

Каланхое при вирощуванні на підвіконні може бути уражено шкідниками — це павутинний кліщ, червець, щитівка. Щоб рослина не загинула, необхідно регулярно оглядати її, при виявленні проблеми починати своєчасне лікування. Для боротьби зі шкідниками використовуються інсектициди, їх можна підібрати в спеціалізованих магазинах. З народних засобів допоможе мильний теплий душ. Уражену рослина на час лікування краще ізолювати від інших.

Каланхое відомий не лише своїм витонченим зовнішнім виглядом, але і корисними властивостями. Ця дійсно лікарська рослина і нежить вилікувати допоможе, і з екземою впоратися, і з гнійними ранами. Не буде зайвим додати цю унікальну рослину у власну зелену аптечку на підвіконні.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply