Петунія гібридна – прикраса саду та будинку

Жодна з однорічних квітів не може посперечатися з петунією по тривалості цвітіння, різноманітності форм, сортів, забарвлень і популярності. Недарма в багатьох країнах за обсягом продажів петунія займає міцно перше місце. Безліч видів, сортів, багата кольорова гама дозволяють з успіхом використовувати петунію для посадки у квітниках, підвісних кашпо, кошиках.

Взагалі-то петунія — багаторічна рослина, але в садовій культурі вирощується як однорічник. Вона родом з Південної Америки і відноситься до сімейства пасльонових. Назва рослини походить від бразильського слова «Петунія», що означає тютюн.
В роду налічується більше 20 дикорослих видів, проте в квітникарстві використовується створений селекціонерами вид — петунія гібридна.

Це рослина з прямостоячими або сланкими стеблами довжиною від 20 до 70 см, з невеликим округло-серцеподібним листям. Пагони і листя вкриті волосками.

У пазухах листків знаходяться одиночні квітки. Вони можуть бути прості або махрові, дрібні або великі (від 4 до 12 см діаметром), з гладкими, торочкуватими або гофрованими краями пелюсток.

Забарвлення квітів найрізноманітніше: біле, рожеве, червоне, блакитне, синє, фіолетове; однотонне або двоколірне; з білою облямівкою по краю пелюсток або зіркою на червоному або синьому тлі.

Сорти та гібриди петунії діляться на два великих класи: багатоквіткові з діаметром квітки 4-6 см і з великими квітками діаметром від 7 до 12 см.

Виділяється також група флорибунда з рослинами висотою 25-30 см і діаметром квіток 5-7 см, дуже стійка до несприятливих погодних умов, а також група ампельних петуній, що мають довгі пагони і дуже рясне цвітіння.

В даний час для посадки широко використовуються гібриди першого покоління. Їх перевагою є компактність, рясність цвітіння, стійкість до хвороб і зовнішніх впливів.

Особливою популярністю користується серія багатоквіткової махрової петунії «Дуо». Рослини цієї серії характеризуються компактним кущем і махровими, яскраво забарвленими гофрованими квітками діаметром до 10 см, що нагадують махрову гвоздику. Причому ці рослини відрізняються холодо- і вітростійкістю.

Петунії — відносно невибагливі і дуже пластичні рослини. Вони добре ростуть на сонячних місцях, але можуть виносити і невелике затінення. Краще розвиваються на поживних і пухких грунтах, хоча непогано ростуть і на більш бідних піщаних або глинистих ділянках. Особливо вимогливі до родючості грунту петунії з великими квітками.

Петунія любить тепло і помірний полив, однак виносить посуху, похолодання і навіть невеликі заморозки. Але сучасні гібриди більш вимогливі до умов зростання, ніж сорти. Для рясного цвітіння їм необхідні поживні грунту, а їх квітки можуть сильно страждати від дощів або зайвої вогкості.

Єдина проблема при вирощуванні петунії — не завжди вдається виростити розсаду через те, що її насіння дуже дрібне.

Тому після того, як ви засипали грунтову суміш в тару, її треба трохи ущільнити, зволожити, і тільки після цього розкласти насіння по поверхні. Засипати їх зверху ні в якому разі нічим не можна. Але можна на грунтову суміш покласти сніг, а на нього розкласти насіння петунії. Сніг буде танути, трохи втягуючи насіння в грунт.

Потім на ємність з насінням надіти поліетиленовий пакет, зав’язати його і поставити на сонячне місце. Треба уважно стежити, щоб грунт не пересихав. Оптимальні умови в цьому міні-парнику — температура 20-23 градуси, вологість грунту 95%. Сходи з’являються через 7-12 днів.

Найпоширеніша в цей час помилка — при появі сходів ємність відразу звільняють від поліетиленового пакета. У цьому випадку розсада падає і відновленню практично не підлягає.

Адже в пакеті був створений найсприятливіший для рослин мікроклімат — підвищена вологість повітря, висока температура і відсутність протягу.

Тому сходи петунії треба поступово привчати до кімнатного повітря, щодня відкриваючи пакет на годину, на 2:00, на 5:00, на день. І тільки тоді, коли розсада зміцніє, ємність можна вийняти з пакету і поставити на підвіконня.

Для отримання якісної розсади треба кожні 10 днів обприскувати її розчином Епін (3-4 краплі на 0,5 склянки холодної кип’яченої води). Якщо розсада початку витягуватися, то її обприскують препаратом «Атлет».

При появі двох справжніх листочків рослини можна пікірувати. Потім рослини притіняють на 1-2 дні для кращої приживлюваності.

У відкритий грунт розсаду висаджують після закінчення весняних заморозків за схемою 20х30 см. Зацвітає петунія через 60-80 днів після появи сходів.

У період цвітіння рослини через кожні 12-15 днів підгодовують комплексним мінеральним добривом, краще в розчиненому вигляді. Це особливо важливо для великоквіткових гібридів.

Тривале та рясне цвітіння, яскраві забарвлення забезпечили петунії найрізноманітніше застосування в озелененні. Петунію висаджують на клумби, рабатки, бордюри. На клумбах вона прекрасно виглядає поруч з більшістю літників. А ампельні форми петунії добре себе почувають в підвісних корзинах, вазах, балконних ящиках.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply