Біотомати та органічне землеробство

До переїзду в село ми жили в місті, займалися підприємницькою діяльністю. Але робота на землі відкрила для нас зовсім нові перспективи і можливості, надзвичайно нас захопила. З цієї точки зору дуже допомогла інформація про пермікультуру – система організації праці в співтворчості з природою. Нам, новачкам, дуже допомогло спілкування з представниками одеського Клубу органічного землеробства, велику роль також зіграли книги Миколи Курдюмова.

Село Калаглія стало нашим новим місцем проживання, коли чотири роки тому ми з братом і батьками переїхали в це мальовниче місце, розташоване в 50 км від Одеси на березі Дністровського лиману. Поруч, в 20 км від нас, — великі курортні пляжі Кароліно-Бугаз і Грибівка, у розпал сезону тут величезна кількість відпочиваючих.

Природно, попит на ринках свіжої продукції на томати, особливо рожеві, дуже великий, а одесити і приїжджаючі на курорт висувають високі вимоги до якості товару.

Південний регіон України — це зона тепличного господарства. Наш регіон славиться тим, що вже ранньою весною всі теплиці в окрузі встелені яскраво-зеленим килимом. Починається масовий збір раннього редису! Прямо з місця оптовики готові забирати товар за ринковою ціною і везти його в північні регіони країни.

Наше невелике господарство налічує 50 соток. Профілюючі культури — зимовий і весняний редис, високорослі томати. Ці овочі вирощуємо для реалізації на ринку.

У теплиці випробували багато гібридів і сортів високорослих томатів зарубіжної та вітчизняної селекції. Свій вибір зупинили на гібридах голландської фірми Зетегнз. Зокрема, добре зарекомендував себе новий рожевоплідний гібрид Пінк Унікум. Поряд з гарним товарним виглядом він показав відмінну врожайність і прекрасні смакові якості соковитих і солодких плодів, які за смаком нагадують «класичний» вітчизняний сорт Мікадо. І це відзначали багато наших покупців.

Раніше ми реалізовували томати на ринку найближчого курортного містечка Іллічівськ. Ціна на рожеві томати трималася все літо, і нам вдалося отримати відчутний прибуток. Постійним клієнтам і всім, хто цікавився, роздавали невеликі буклети з інформацією про органічну систему землеробства, за допомогою якої ці томати вирощені.

Такі слова, як «біо», «органік» абсолютно незвичні для наших покупців. Хоча в західних країнах вони широко відомі і входять до мережі продуктів харчування, вирощених без використання хімічних добавок. Що стосується фруктів і овочів, то в технології їх вирощування повністю відсутні мінеральні добрива та пестициди як засоби захисту рослин.

На жаль, в нашій країні через складну економічну ситуацію, сьогодні мало хто звертає увагу на слова «екологічно чисті», головне — було б дешевше. І тому було особливо приємно, коли ті ж покупці приходили до нас знову і знову, відзначаючи відмінні смакові якості наших томатів в порівнянні з іншими.

Для молодого фермера знати, що твою працю цінують — найкраща нагорода! Адже потрудитися довелося чимало. На самому початку ми зіткнулися з труднощами — якість землі була неважливою. Збитий важкий суглинок, але інтенсивний оборот вирощуваної продукції змушував нас робити деякі принципові кроки по «реанімації» грунту. Ось тут і виручили нас методи органічного землеробства. Протягом трьох років ми вносили в тепличний грунт різноманітну органіку, як у вигляді мульчі, так і закладаючи її в коренезаселений шар. Регулярні обробки ЕМ-препаратами (ефективні мікроорганізми) восени і протягом сезону прискорили процес розкладання органіки, а також помітно активізували роботу дощових черв’яків: фізичні властивості грунту стали поліпшуватися.

Тепер поверхневий шар грунту настільки пухкий, що немає необхідності його перекопувати. Під мульчею завжди працюють дощові черв’яки, які покращують структуру грунту, а органічні добрива що з’являються в процесі їх діяльності — найкраще збалансоване живлення для рослин.

Досвід вирощування томатів дозволив нам відпрацювати свої прийоми агротехніки. Так, при замочуванні насіння і обробці розсади використовуємо біопрепарат триходермин. Він сприяє кращій приживлюваності рослин, а сам грунтовий гриб Триходерма є антагоністом багатьох грибних і бактеріальних хвороб. За сприятливої температури грунту він розростається, входячи в тісний симбіоз з корінням рослин і створюючи як би захисну зону навколо коренів, пригнічує багато видів збудників захворювань.

Протягом декількох років ми тісно співпрацюємо з ТОВ «Центр Біотехніка», біолабораторія, яка працює при інженерно-технологічному інституті «Біотехніка» Української академії аграрних наук. В арсеналі лабораторії — багато унікальних біопрепаратів, їх ми використовуємо у своїй агротехніці для захисту рослин. Завдяки використанню біопрепаратів актофіт і бітоксибацилін ми повністю позбулися такого шкідливого шкідника на томатах, як совка. Проти грибних, вірусних і бактеріальних хвороб застосовуємо баківсуміш суміш біопрепаратів триходермин, планриз, лентафаг. Тут важливо відзначити, що для ефективної роботи біопрепаратів необхідно ретельно обробляти нижню сторону листя рослин.

Насіння томату сіємо в касетниці (по 216 шт.). Пікіровку проводимо через 11-12 днів після сходів в 0,5-літрові стаканчики. Склад грунтосуміші: 2 ч. Перепрілого гною або компосту, 1 ч. Дернової землі. Розсаду на постійне місце висаджуємо у віці 40 днів. Саме в такій фазі розвитку вона найкраще приживається і швидко йде в ріст. Подальший догляд полягає в поливі, підв’язці рослин і пасинкуванні.

Полив +1500 кущів здійснюємо за допомогою крапельного зрошення. Часто разом з поливами вносимо також і ЕМ. У баку місткістю 2,5 куба розводимо ЕМ-екстракт (настій ЕМ-концентрату на травах). Ранньою весною намагаємося воду для поливу прогрівати до кімнатної температури, це благотворно позначається на рості коренів рослин.

Що стосується підживлення рослин, то при достатньому внесенні органічних добрив і дотриманні всіх необхідних умов для їх ферментації, вони з часом не відчувають дефіциту в будь-яких макро- та мікроелементах. Навпаки, кущі розвиваються потужними і сильними. Наприклад, навесні у вигляді мульчі можна під солому внести напівперепрілий послід або гній. Хробаки і мікроорганізми можуть повністю переробити його, і рослини отримають додаткове підживлення у другій половині літа. Якщо все ж стан рослин залишає бажати кращого, то для позакореневих підживлень використовуємо препарат біовіт, зроблений на основі витяжки з біогумусу.

Важливо також зазначити, що виділення вуглекислого газу мікроорганізмами при ферментації органіки дає навіть не додаткове, а першочергове підживлення рослинам. Адже, як ми знаємо, 50% живлення рослин складає саме вуглець. У процесі фотосинтезу під впливом сонячного світла з неорганічного елемента вуглецю утворюються всі органічні речовини — білки, жири, вуглеводи, вітаміни і т. д. Тому відсутність потрібної кількості вуглекислого газу завжди є однією з головних причин недобору врожаю.

Торік у вигляді мульчі під томати ми використовували мішки з-під грибів глива (наші знайомі налагодили виробництво цього гриба). У мішках міститься суміш соломи люцерни, пшениці та ячменю. Ми мульчуємо ними томати прямо в такому вигляді, не розпаковуючи їх. З нижнього боку мішків робили розріз для доступу черв’яків. Плівка чудово зберігала вологу, а солому черв’яки прекрасно переробляли за два літні місяці.

Кілька слів хочу сказати спеціально для тепличників. Особливу роль у вирощуванні культур захищеного грунту грає, як ми знаємо, мікроклімат. Затінення і система хорошої вентиляції теплиці часом відіграє ключову роль. Влітку рослини страждають від перегріву, а високі температури, особливо у верхній частині теплиці, можуть навіть викликати опадання зав’язей. У таких умовах для великих приватних теплиць велике значення має висота, а також обладнання теплиці в її верхній частині фрамугою. Гарне технічне виконання теплиці може зняти багато непотрібних проблем. Управління мікрокліматом у високій теплиці (понад 3 м) здійснювати набагато легше. Температура в ній більш згладжена. У літній сезон важливо стежити за різкими перепадами температури вдень і вночі, оскільки добове коливання понад 15-20 ° С в теплиці може сприяти захворюванню рослин. І в цьому випадку допоможе елементарне закриття фрамуг на ніч.

В умовах захищеного грунту накопичуються різні інфекції та хвороби. І цей «букет» розквітає від сезону до сезону. Ми вирішуємо цю проблему завдяки ретельній профілактиці грунту в кінці кожного сезону: вносимо достатню кількість триходерміну і срітоспоріна-М (сінна паличка). При наявності органіки і вологи ці організми можуть активно заселяти грунт, а з плином часу накопичуватися в середовищі проживання рослин.

Органічне землеробство розглядає грунт як живий організм і систему яка самовідновлюється, і в цьому його найбільша гідність. Процес відновлення землі аж ніяк не проста справа. Робота з «живим» матеріалом зажадає від нас великого терпіння і завзятості, але праця буде оплачена з лишком. Фактично ми ще самі до кінця не усвідомлюємо величезний потенціал нашої землі. І тут не можна зациклюватися на отриманому результаті, оскільки природа завжди готова обдарувати нас набагато більшим, ніж ми можемо собі уявити. Головне, щоб ми жили в гармонії з природою і вже сьогодні почали робити це усвідомлено!

Хочу щиро побажати любителям-городникам, тепличникам і фермерам малих господарств звернути пильну увагу на природний метод землеробства. У нього є своя економічна, екологічна і моральна обгрунтованість. У нашому випадку практика показала життєвість і конкурентоспроможність цієї технології. Впевнені, що з часом у багатьох господарствах нашої країни вона допоможе зробити виробництво продуктів харчування для людей самим рентабельним і високоякісним. Адже це здоров’я наше і наших дітей.

Євген Тевосов, с. Калаглія, Одеська область

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply