Як вибрати курку, щоб гарно неслась

Ще надворі зимові морози, а мешканці приватних будинків вже думають про те як придбати яку-небудь живність, особливо курчат. Але з молодняком багато проблем, купити ж дорослих птахів простіше. Проте і птахофабрики, й приватні господарі прагнуть продати те, що їм самим не потрібне. Хоч це не завжди хворі або старі птахи. Як же не помилитися та вибрати на ринку чи птахофермі птицю, яка буде гарно нестись в майбутньому?

Ось кілька корисних порад, які, сподіваюся, допоможуть читачам журналу вибрати справді такого птаха, що віддячуватиме господарям за їхню турботу високою яйценосністю.

Якщо ви хочете тримати курей тільки влітку, тоді найпростіше придбати дорослих птахів на птахофабриці, а якщо ж збираєтеся залишати пернатих на дачі й узимку виводити курчат, тоді краще купувати порідних птахів у добре розвинутих приватних племінних господарствах.

Відтак треба мати на увазі, що птахофабрики, насамперед, продають вибракуваних, тобто тих птахів, які вже перестали бути рентабельними, тому до цих птахів не можна пред’являти високі вимоги, тим більше, що в дачних умовах важко забезпечити необхідні їм стабільні кормовий, тепловий і світловий режими.

Краще всього на літо придбати п’ятимісячний молодняк. На жаль, у приватних господарствах навесні молодняку такого віку не буває, адже в цьому випадку інкубаційні яйця довелося б брати восени, коли птахи, що утримуються на вільному вигулі, линяють.

До купівлі будь-якого живого створіння треба ставитися серйозно. Перш за все, слід приготувати місце для його утримання, корм і тару для перевезення. Не треба, збираючись купувати курей, надягати парадний одяг, візьміть з собою фартух і ганчірку, тому що, не узявши курку в руки, не можна визначити, дужа вона чи хвора, худа чи вгодована.

Для перевезення краще використовувати відповідної величини коробки, тільки не проколюйте в них дірки, а просто зробіть на двох ребрах по два неглибокі надрізи й проштовхніть картон всередину. Цих отворів вистачить для надходження повітря, і птахів не застудите.

Отже, беремо курку в ліву руку, притискуємо до себе, а правою рукою міцно тримаємо за лапки. Чекаємо, поки птах заспокоїться, після чого починаємо огляд. Насамперед промацуємо кіль, бажано, щоб він був рівний, будь-які прогинання і викривлення є ознакою рахіту й можуть позначитися на продуктивності. Далі оглядаємо оперення, тобто, низ живота та ділянку випорожнення, вона не повинна бути сильно забруднена. Інакше, є побоювання, що птах уражений кишковими інфекціями, наприклад, навесні найпоширенішим захворюванням є кокцидіоз, а, відтак, корми засвоюються погано, така ж буде і яйценосність.

Найважливішою складовою в огляді птаха, якого ви купуєте, має бути пролапування живота. Живіт у здорової курки м’який, отвір для випорожнення — розширений. Відстань між кінцями лонних кісток становить 3 пальці, а між ними та заднім кінцем грудної кістки — 4.

Якщо вибрана несучка відповідає усім вище перерахованим вимогам, можна починати зовнішній огляд. Гребінь має бути яскравий, м’ясистий, сережки добре розвинуті, очі живі, блискучі, пігментація кігтиків, дзьоба та шкіри на цівках яскрава. Луска на ногах щільно притиснута, шпор немає. Взагалі, в курці не повинно бути нічого півнячого, інакше такі птахи називаються інтерсексами. Вважається, що вони приносять нещастя. Насправді ж, це наслідок близькоспорідненого схрещування, явна ознака вироджування. Якщо така курка ще й заспіває півнем, то краще позбутися її відразу, поки лиха на господарів не накликала.

Краса оперення під час вибору курки, звичайно, відіграє важливу роль, але треба мати на увазі, що високопродуктивні несучки віддають усі резерви організму в період інтенсивної яйцекладки, відтак пір’я у них стає тьмяним і ламким. Вигляд у таких птахів вельми облізлий! Під час линьки вони скидають пір’я повністю і бігають у голках молодого пір’я, ніби їжачки. Вибираючи таку курку, покупець повинен розуміти, що вона вибаглива до якості кормів та утримання. Клімат у нас холодний, погано одягнена в пір’я курка застуджуватиметься. На наш погляд, «середнячки» все ж кращі.

Переїзд — а нове місце — стресова ситуація для будь-яких птахів. Ознакою стресу в курей є посмикування головою. Полегшити звикання можуть аскорбінова та янтарна кислота. Вітамін С треба давати 3-4 дні по 4-6 драже на голову, а янтарна кислота зараз випускається у пігулках розчинних у воді.

Більшою мірою кури страждають від харчового стресу. Не можна різко змінювати один тип корму на інший, тому, купуючи птахів, треба поцікавитися, чим їх годували і прагнути перший час годувати тим самим, а потім поступово перевести на свої корми.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply