Капуста Броколі

Броколі добре знайома багатьом. Цю капусту рекомендують маленьким дітям, людям похилого віку й усім, хто дотримується здорового способу життя й кому потрібне дієтичне харчування. Капуста Броколі належить до різновидів цвітної капусти, але набагато більш поживна. Якщо її правильно готувати, вона перевершує за смаковими якостями свою білосніжну родичку.

Капуста багата вітамінами А, Е. С, групи В. РР. Містить кальцій, калій, залізо, фосфор, магній, марганець, мідь, йод, бор, хром. Кожний із цих мікроелементів виконує особливу функцію в нашому організмі, а поєднання всіх цих елементів, разом узятих, в одному виді капусти справляє не тільки корисну, але й лікувальну дію на організм.

Кальцій необхідний для кісткової тканини. Калій виводить зайві солі та воду, йод підтримує функцію щитоподібної залози, залізо, мідь, кобальт необхідні для процесу кровотворення. Броколі, як і всі види капуст, містить клітковину й харчові волокна, звільняє кишківник від токсинів і шлаків. Науково доведено, що вживання Броколі активізує імунну систему, зупиняючи розмноження ракових, клітин і таким чином є профілактичним засобом проти раку.

Капусту Броколі часто можна побачити на прилавках магазинів, але чомусь рідко — на дачних ділянках, а ще рідше на сільських городах. Багатьом не подобається те, що вона дуже швидко перецвітає, необхідно стежити й вчасно обрізувати головки. А хтось чекає більшого врожаю й одноразового процесу заготівлі на зиму. Мушу зауважити: щодо цього ставлення до капусти Броколі дуже відрізняється від вирощування й збирання інших видів капуст.

Посадивши її напровесні (у квітні-травні), ми одержуємо вже в червні перші готові для збирання і вживання головки. Саме вони бувають найбільшими. На одній рослині залишаємо головку для цвітіння й надалі для одержання насіння для наших майбутніх урожаїв. Всі інші головки збираємо й використовуємо для приготування страв. Зрізати треба гострим ножем, акуратно, щоб не пошкодити бічні пагони, які дуже швидко відростуть, але не будуть уже такими великими, як перший верхній пагін. Зате їх буде багато.

Якщо головок більше, ніж ви можете з’їсти, заморозьте їх на зиму. Броколі прекрасно зберігається в морозилці, не втрачаючи корисних властивостей. Для родини достатньо посадити всього 10-12 рослин, щоб забезпечите себе на літо, осінь і зиму цим прекрасним продуктом.

Капуста Броколі любить удобрений ґрунт, частий полив, розпушування (2-3 рази за сезон). Висаджуємо ми її на відстані не менш як 50 см одна від одної. Рослини виростають до висоти 1,5 м, а іноді й більше. Грядку розташовуємо на сонячному місці.

Вживати Броколі доцільніше у свіжому вигляді, в салатах. А готувати її краще паровим способом. У суп кладемо Броколі за 2-3 хвилини до закінчення варіння, щоб зберегти вітаміни. Так само швидко тушкуємо її. Іноді досить тільки кинути її в киплячу воду на одну хвилину або просто обшпарити окропом. Таким чином, ми максимально зберігаємо всі поживні речовини і вітаміни. У їжу використовуйте не тільки головки капусти Броколі, але й молоді стебла.

Наведу кілька рецептів страв з капусти Броколі:

1. Приготовану на пару Броколі полити сметанним соусом. Подавати як гарнір до відварного білого курячого м’яса.

2. Суп-пюре із Броколі. Готуємо вегетаріанський супчик з молодої картоплі, моркви, цибулі. Наприкінці варіння кладемо Броколі й свіжу зелень, всі подрібнюємо в міксері, заправляємо вершками і тертим сиром.

3. Омлет із Броколі. На сковороду кладемо шматочки Броколі й заливаємо збитими яйцями. Обсмажуємо омлет із обох боків. Сніданок готовий.

Броколі швидко втрачає свої корисні властивості, тому не тримайте її в холодильнику більше двох-трьох днів. Краще зрізуйте й відразу використовуйте в їжу.

Г. М. Любинецька, м. Київ

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply