Застосування агроволокна на присадибних ділянках

Агроволокно — незамінний помічник у боротьбі з бур’янами при вирощуванні рослин. Зроблене з високоякісного екологічно чистого міцного матеріалу, в основі якого знаходиться спанбонд. Він абсолютно безпечний для людей і рослин, має повітряну, пористу та напівпрозору структуру, яка пропускає повітря, воду і необхідний для рослин спектр світла, а стабілізатор ультрафіолетового потоку гарантує довгострокове використання матеріалу.

Агроволокно забезпечує захист від:

  • бур’янів і шкідників — без гербіцидів і отрутохімікатів,
  • перегрівання і промерзання ґрунту,
  • комах, птахів, гризунів,
  • інших негативних впливів навколишнього середовища.

Під агроволокном створюється особливий мікроклімат, завдяки чому забезпечується інтенсивний ріст рослин. Після дощу вся вода вбирається землею, тому не потрібно перейматися тим, що накриття стане важким. Ви не матимете потреби знімати накриття для того, щоб полити рослини. Агроволокно можна залишити в робочому положенні аж до збирання врожаю. Найтонший матеріал може витримати температуру до двох градусів нижче нуля. Більш щільний матеріал витримує температуру до мінус дев’яти градусів.

Агроволокно призначене для:

  • укриття рослин на гряді (будь-яких рослин, у тому числі розсади і кореневої системи в осінньо-зимовий період),
  • укриття каркасів теплиць (для рослин, які потребують навколокореневого поливу, чагарників, дерев),
  • мульчування ґрунту (для всіх культур — овочевих, ягідних, квіткових, дерев’янистих тощо),
  • зниження норм поливу,
  • підвищення врожайності,
  • одержання ранніх урожаїв — раніше до двох тижнів,
  • подовження збирання врожаю до пізньої осені.

Сезонне застосування агроволокна

Незаперечні плюси маємо в сезонному застосуванні. Використовуючи його навесні, Ви;

  • самостійно наближаєте час садіння рослин (за рахунок кращого прогрівання ґрунту та захисту його від заморозків),
  • забезпечите повноцінний захист сходів від комах-шкідників та птахів,
  • значно зменшите період так званої «фізіологічної посухи». Цей період характерний слабким вбиранням вологи за умов низьких температур ґрунту і повітря.

Правильне застосування агроволокна в літній період дає можливість:

  • захистити рослини на початку і наприкінці сезону — від нічних заморозків,
  • захистити ґрунт і рослини від посухи і шкідливого впливу прямих сонячних променів,
  • запобігти виникненню гнилі,
  • захистити врожай від поїдання птахами.

Використання агроволокна восени:

допоможе зберегти дерева і захистити їх від морозів та гризунів,
застосування агроволокна в якості накриття забезпечує рослинам, насамперед плодовим деревам, безпечну зимівлю.

Використання в зимовий період забезпечить:

  • захист від вимерзання ягідних рослин (полуниця, суниця) і чагарників (малина, смородина) при різких зниженнях температури повітря.

Мульчування ґрунту: недорого і доступно

Мульчування — це агротехнічний захід, що передбачає використання мульчі. Мульча — це шар матеріалу, який пропускає вологу й повітря, його укладають на поверхню ґрунту. Завдяки мульчуванню можна не тільки захистити структуру поверхні ґрунту від руйнування, а й зменшити випаровування води з ґрунту, захистити рослини від бур’янів, зберегти коріння холодної зими. Крім вирішення таких важливих завдань для рослин, мульча виконує ще й декоративну роль. Існує безліч видів матеріалів для мульчування ґрунту.

Особливості застосування різних матеріалів при мульчуванні:

Поліетиленова плівка — дешева та легка у використанні. Але під нею пріють корені та розвиваються хвороби. Крім цього, її не можна застосовувати взимку. Дуже часто чорну плівку використовують для мульчування полуниці, але ми не рекомендуємо використовувати саме плівку більше одного-двох місяців, оскільки під нею пригнічується ґрунтова мікрофлора і рослини не отримують нормального живлення.

Солома — хороший теплоізолятор, але вона приваблює мишей та інших шкідників до коріння й кори рослин. Крім того, не витримує сильного вітру.

Тирса — ефективна в комплексі з агроволокном, тому що швидко вивітрюється. А на зиму укриття має бути до 8 см завтовшки. Такий шар утримати рівномірним, особливо восени в період дощів і вітрів, без укриття складно. Крім того, солома і тирса вимагають додаткового внесення в ґрунт азотних добрив, позаяк за мікробіологічного розкладання тирси витрачається азот із ґрунту і його може не вистачити рослинам.

Декоративна мульча — гравій, соснова хвоя або тріски та інші декоративні матеріали. При поливах необхідно враховувати, що частина вологи для рослини може затриматися в шарі органічної мульчі, тому після поливу потрібно перевіряти вологість ґрунту під нею. А також не слід забувати, що тирса, кора або листя злежуються і можуть почати гнити. Щоб уникнути цього, періодично рекомендується розпушувати мульчу.

Мульчування рослин за допомогою агроволокна:

Мульчування ґрунту допомагає рослинам позбутися шкідників і хвороб, а також відлякує кротів, цибулеву та морквяну муху. Відповідно до проведених досліджень, виявилося, що мульчування очищає ґрунт від великої кількості нематод (круглих черв’яків).

Мульчування, крім усього іншого, покращує саму структуру ґрунту. У ньому збільшується кількість гумусу, а також активізуються земляні черв’яки. Завдяки їм земля розпушується, а тому капіляри закупорюються після поливів і дощів. У землі з мульчею створюються кращі умови для розвитку кореневої системи, ніж на необробленій території.

Агроволокно — трохи дорожче від поліетиленової плівки, але більш економічне, оскільки термін використання його більше трьох сезонів. Зручне у застосуванні, позаяк матеріал має пористу структуру. Поливати рослини водою або рідкими добривами можна через матеріал. Ґрунт дихає, при цьому отримуючи і зберігаючи вологу. Чорне агроволокно можна не знімати цілий рік. Важливо тільки закріпити матеріал на грунті, щоб не здув вітер і під нього не проникало світло.

Такий агроприйом широко застосовується для мульчування полуниці, на грядках з томатами й огірками.

Необхідність підгортати картоплю землею ускладнює використання мульчуюючих матеріалів, але це цілком можливо. Для мульчування полуниці та інших рослин необхідно викласти матеріал на підготовлений до садіння ґрунт, вирізати Х- або О-подібні отвори в чорному агроволокні, висадити туди розсаду і розправити.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply