Головні правила розведення та утримання курей

1. Перше і найголовніше правило полягає в тому, щоб не тримати у себе на подвір’ї безприбуткових курей.

Кури, які вже винеслися, тобто від старості перестали нести яйця, які взагалі змолоду несуться дуже рідко, кури несущі дуже дрібні і потворні яйця приносять господареві один збиток: з’їдають більше, ніж самі дають.

Крім того, від них в господарстві і пряма шкода. Шкода походить від того, що яйця, знесені цими курми, можуть потрапити під квочку і з них виведуться нові кури, такі ж погані. Стало бути і на майбутній час шкода теж поширюється.

2. Класти під квочку яйця на плем’я треба тільки від найкращих несучок, що несуться часто, починають нестись рано, несуться і взимку, а яйце дають найкрупніше.

Курчата від таких несучок самі будуть у всьому схожі на матерів, будуть і нестися все краще і краще.

Завжди відбираючи під квочку яйця виключно тільки від кращих несучок, з кожним новим роком, з кожним новим виводком матимеш курей все більш і більш кращих і в господарстві вигідних.

Величина яйця теж передається від матері.

Не відразу, звичайно, знайдеш у своєму стаді таких хороших несучок, що дадуть по 200 яєць на рік. Добре, якщо на перший час знайдуться такі, що дадуть і 100 яєць. А через рік-два від них молодки нестимуть до 150 і більше яєць.

3. Півнів потрібно залишати з тих же виводків від самих кращих несучок, бо через півня теж передається здатність нестись молодому поколінню.

4. Кожен рік-два міняйтесь півнями з іншим двором, де теж підбирають на плем’я кращих курей. Від свіжого неспорідненого півня кури будуть здоровішими, бадьорішими і нестися будуть краще.

5. Якщо хочеш вирощувати курей рослих, важких, відбирай під квочку яйця найважчих, молодички теж будуть схожими на них, і вага курей буде з року в рік збільшуватиметься.

6. Одного півня тримай на 15 курей. Зайві півні — зайві роти. Користі від них не буде, а корм витратиться марно.

7. Півнів і курей не тримай в господарстві більше 3 років. Старші цього віку кури стають невигідними, тому що несуть вже мало яєць, а старі півні погано топчуть курей і від того яйця часто бувають без зародків (жирові).

8. Залишай на плем’я і курей і півнів тільки абсолютно здорових, сильних і рухливих, щоб отримати від них таке ж сильне і здорове потомство.

У здорової птиці гребінь, сережки і обличчя яскраво-червоні, очі блискучі, опуклі, дзьоб не довгий, добре вигнутий, ноги міцні, широко розставлені і прямі, перо чисте, гладеньке.

9. Щоб дізнатися, які кури несуться краще за всіх, а які погано, потрібно вести рахунок яйцям, які поклала кожна курка.

Не лякайтеся, господині цього правила. Воно також легко здійснене, як і всі інші. Виконувати це дуже важливо. Тому що, не знаючи, скільки яєць дає кожна курка, не можна правильно відібрати яйця на плем’я, не можна позбутися дармоїдів, що даром корм їдять, а користі не приносять.

Як легко і просто вести рахунок яйцям від кожної курки, дивись в наступних правилах.

10. Треба помітити всіх своїх курей, щоб легко можна було щодня відзначати, яка з них знеслася.

Усього зручніше відзначати курей кільцями з номерками, які одягають курці на лапу. Але кільця ці дороги і дістати їх не скрізь можна.

Якщо курей не дуже багато, то можна обшити ніжки кольоровими ганчірочками і відзначати курей за кольором ганчірочки: червона, зелена, чорна та ін.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply