Перепела: утримання та розведення

Перед людиною, що вирішила зайнятися розведення перепелів, постає безліч найрізноманітніших питань. І на перевірку це справа виявляється не такою простою, якою здавалася на перший погляд. У розведенні перепелів є свої хитрощі і секрети.
Найчастіше перепелів заводять виключно заради їх яєць, високі харчові та цілющі властивості яких неодноразово перевірені на практиці, а те, що перепела дуже скоростиглі птиці, знають небагато.

Історія розведення перепелів

Японські перепели — це не порода, а одомашнені дикі перепела. У більшості своїй вони досі зберегли природну строкато-бурого забарвлення, яка колись допомагала їм ховатися від ворогів. Характер цих пташок також мало змінився: вони обережні, відносно полохливі і бувають дуже жорстокі до новачків. В іншому зміни доволі значні.

Читайте також: Перепілки: розведення та відгодівля на власному подвір’ї

Домашні перепілки спокійно несуться без півника, як і курки-несучки, але на відміну від іншої домашньої птиці несучість перепілок вище всіх похвал. 200 яєць на рік — це середня цифра. У перепілок від кладки одного яйця до іншого проходить близько 20 годин. Японські перепели — птахи виключно теплолюбні, і якщо створити їм відповідні умови, то у них практично не буде зимового спаду несучості. Але ось інстинкт насиджування вони втратили, тому бажаючим розводити перепелів потрібно обзавестися не тільки перепелом-півником, щоб отримувати запліднені яйця, а й інкубатором, який замінить квочку. Справа ця доволі вигідна, так як від перепелів можна отримувати і м’ясо.

Читайте також: Чи вигідно розводити перепелів

Основи утримання перепелів

Перепели стають дорослими в півтора — два місяці, саме тоді їх формують в сім’ї, а зайвих — реалізують. Стандартна тушка важить в цей час 200-250 г. Смакові і кулінарні властивості перепелів дуже високі. М’ясо ніжне, темного кольору і за смаком нагадує дичину. При формуванні сімей на одного півника беруть 8-10 курочок або 8 курочок при інкубаційному вирощуванні. Склад сім’ї більше не міняють. Жорстокість перепелів до новачків — не просто слова. Підсаджених до постійної сім’ї півника або курочку можуть забити на смерть, тому не варто розраховувати на те, що в майбутньому від своїх несучок ви зможете мати перепелят, підсадивши до них півника, — його не приймуть.

Для отримання тільки яєць самець не потрібен. Перепілок можна утримувати по 10 голів у клітці, по 10 см² на голову. Такі клітки роблять довгими, на передній стінці вішають годівницю, а на задній – уловлювач для яєць.

Читайте також: Складнощі у розведенні перепелів

Визначити стать птиці можна тільки у віці 1 місяця, з урахуванням цього і слід купувати перепелів. Перепелята до 1 місяця коштують дешевше, вони швидше звикають до нових умов і нового типу годівлі, але зате у місячних перепелів вже відома стать і вас не буде турбувати, куди подіти зайвих півників, хоча зварити суп з перепелів не так вже й складно, а смачно дуже навіть. Дорослі, 2-місячні перепілки роблять вашу затію прибутковою з першого дня, так як вже несуться. Так що вибір за вами.

Вирощування перепелят

Маленькі перепелята не більш примхливі аніж курчата, і смертність зазвичай невелика, а в гарних умовах утримання вдається зберегти практично всіх. Якщо у вас немає бажання особисто складати їх раціон, можна скористатися готовими сумішами і комбікормами (для перепелів), які є в продажі. Слід подбати про безпечну поїлку для перепелят, щоб пташеня не тільки не потонули, але і не намокли. Можна взяти дві пластмасові кришки, вставити одну в іншу, у верхній проробити отвір розміром з копійку — поїлка готова.

Інший важливий момент — температура повітря. Дорослі перепела воліють температуру не нижче + 15 ° С, а краще — близько + 18 ° С. У перепелят починають знижувати температуру поступово, з третього дня життя на 1 ° С в день, починаючи з З0 ° С і до 18 … 20 ° С.

Так само роблять і зі світлом. У перший тиждень життя бажано цілодобове освітлення, а для дорослих оптимально 14-16 годин на добу. Тому світловий день зменшують поступово, починаючи з 8-го дня життя перепелят, довівши до 2-місячного віку до 16 годин на добу.

Годування перепелят

Якщо ви вирішили самі складати раціони для ваших вихованців з підручних продуктів, варто подбати про вітамінні добавки; це можуть бути як готові премікси, так і звичайні вітаміни типу «тривит»; а також про мінеральні підгодівлі у вигляді молодих черепашок або шкаралупи. Варто пам’ятати, що перепела потребують білки тваринного походження, це можуть бути обрізки м’яса або змолоті жилки і хрящі. Головне при складанні кормів — використовувати якісні продукти і стежити, щоб їжа була розсипчастою, а не липкою. Липкі мішанки можуть заклеїти носовий хід птахові, і якщо цього не помітити відразу, то птах може загинути. Годують перепелят 6 разів на добу, а дорослих перепелів — 2-3 рази на добу. Свіжа вода повинна бути в поїлках постійно.

Якщо підлога в клітці суцільна, то збирання слід проводити щодня, а ще краще — після кожного годування.

Покупка перепелів

При покупці дорослих перепелів варто уважно оглянути птицю. Здоровий перепел активний, у нього блискучі очі, пір’я не скуйовджене. Подивіться, чи не було у птахів проносу, від проносу пір’я у клоаки склеюються. Огляньте лапки на предмет кліщів-нашкірників, ці паразити схожі на білу лупу. Перевірте тулуб і крила, чи немає пухо-пероїдів. Здорова пташка зазвичай вертка, її пір’я гладенькі, апетит хороший.

Не лякайтеся, якщо після переїзду до вас додому перепілки раптом перестали нестися. Це закономірна реакція на стрес. Як тільки вони звикнуть до нових умов — несучість швидко відновиться. Перепели люблять чіткий режим і досить довго звикають до нового корму, тому краще заздалегідь з’ясувати у продавця, в який час, як і чим конкретно годували птицю.

Періодично, а особливо в період линьки, дбайливі господарі влаштовують своїм перепелам пісочно-зольні ванни. Для цієї мети насипають в кювету або в таз суміш крупного піску з деревною золою і пускають туди птицю. Перепелам дуже подобається ця процедура, і подібні вправи позитивно позначаються на їх самопочутті. У весняно-літній час перепелів не слід залишати без зеленої підгодівлі. Підходить будь-яка ніжна (тільки не отруйна) трава, подрібнена ножем: пирій, мокриця, кульбаба, подорожник, кропива та ін. У зимовий час перепела із задоволенням поласують тертою морквою, бруквою, гарбузом, яблуком і капустою. Досвідчені перепеловоди рекомендують вводити в раціон птиці як м’ясні, так і рибні відходи, перемелені на м’ясорубці. Їх можна згодовувати сирими, і звареними з крупою. Необхідно мати окрему годівницю з крупним піском, туди ж можна додавати суху червону глину і шкаралупу яєць, така підгодівля поліпшить травлення і буде додатковим джерелом необхідних мікроелементів.

Якщо з приходом весни вам захочеться вивезти перепелів на дачу, то знайте, що ніякого задоволення птах від цього не отримає. Пам’ятайте, що це полохлива птиця, вона боїться зміни обстановки, чужих людей і тварин. Для перепілок їх клітка — єдиний безпечний, спокійний і улюблений будинок. А вже за турботу вони віддячать по-своєму — достатком смачних і цілющих яєць.

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Перепела: утримання та розведення

  1. natalka says:

    Ерунда что вы пишете что взрослым нужна температура не ниже +15. Сейчас на улице порядка +5 днем и ночью в районе 0, у меня в неотапливаемом сарае живут и несутся прекрасно при температуре внутри близкой к той что снаружи, так как открыт лаз кудой куры ходят в сарай и днем и ночью.

Leave a Reply