Мій метод приготування компосту

До останніх років більшість садівників обгрунтовано віддавало перевагу дерновому компосту, широко застосовуючи його для розсадних і тепличних грунтів, а також для різних квіткових ґрунтових сумішів. Однак внаслідок дефіцитності і дорожнечі гною, необхідного для приготування такого компосту, садівники стали все рідше готувати і застосовувати його. Тим часом деякі знахідки дозволяють відновити добре ім’я такого цінного компосту.

Перша з них полягає в тому, що найважливіший компонент дернового компосту — гній — замінений фекаліями, а гнойова поливна жижа — зеленою рідиною. Обидва компоненти багаті поживними речовинами і привертають в дернину мікроорганізми, черв’яків, прискорюючи розкладання дернини і надаючи їй додаткові поживні властивості. Важливо також те, що для збільшення вмісту в компості фосфору з 0,1% до 0,4% замість зеленої рідоти через раз в компост вводять відвар, приготований з відходів м’яса і риби.

Завдяки другій знахідці можна скоротити тривалість процесу компостування. З цією метою шматки дернини зменшують до 4-5 см замість рекомендованих 20-25 см. У результаті в компості утворюється більше порожнеч, він інтенсивніше просочується фекаліями, рідотою і відваром, а отже, краще розкладається дернина і прискорюється готовність компосту.

Важлива і третя знахідка. Замість компостування дернини в штабелі, як це рекомендується в літературі, в добре захищеному місці була побудований дерев’яний короб для компосту, до кутових стійок якого були прибиті рейки так, щоб щілини мали розмір близько 3 см. При наявності сітки можна спорудити сітчастий короб. Дно короба для компосту для посилення припливу повітря знизу викладено каменем з битою цеглою, завдяки чому вдається уникнути забруднення території, втрат компосту, а в поєднанні з укриттям зверху — появи неприємних запахів.

Як виявилося, завдяки цим трьом вказаним знахідкам вдалося скоротити терміни готовності компосту з 2-3 років до 1,5 років, причому так, що при закладці компосту навесні він був уже готовий до осінніх посівів і посадкам наступного року. Якщо вибрати дернину, густо пронизану корінням і кореневищами, укласти її травою вниз і застосувати вищевказані заходи з просочення і аерації, то істотно покращиться структура компосту і вміст у ньому основних поживних елементів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply