Сидерати: добрива без хімії

Більшість городників використовують для добрива своїх ділянок покупний гній. Але чи всіх це влаштовує? Адже в гної повно насіння бур’янистих трав, в гної часто бувають яйця глистів, і свіжий гній майже всі культури погано переносять. Ось так, удобрив, а потім і думай, як з’їсти те, що виросло.

Чому ж ми забуваємо про рослини, які здатні заповнити поживні елементи в грунті і замінити гній. Це так звані сидеральні культури.

Наприклад, зелена маса люпину, заорана в грунт здатна збагатити азотом, фосфором і калієм так само як і рівний по масі гній, покращує мікробіологічну активність грунту. А коріння люпину розпушують ґрунт, тим самим покращують її аерацію. Азот бобових в грунті не буває ніколи зайвим. Азот засвоюється рослинами під час розпаду органічної речовини, з плином часу, а це означає, що він не вимивається з грунту. Вивчення і застосування на практиці сидеральних культур в нашій країні почалося ще в кінці XIX століття. Вже тоді було заявлено, що лідером сидеральних культур серед бобових є люпин. Насправді всі бобові культури здатні до фіксації азоту, що робить їх корисними. Зібравши стручки гороху або бобів, перекопайте грядку з бадиллям, що залишилася на ній, тим самим ви як би удобрите землю гноєм без всяких шкідливих наслідків.

Для добрива або окультурення великих площ можна використовувати такі сидерати, як люпин, конюшина, буркун білий або віко-вівсяну суміш. Причому крім збагачення грунту елементами живлення сидерати очищають його від нематод та інших хвороб і підвищують аерацію.

Сидерати можна висівати першою культурою або після збирання основної.

Висівають їх врозкид і закладають граблями на глибину 4 см. Віко-вівсяну суміш можна сіяти під зиму і заорювати на початку червня або наприкінці травня перед посадкою основної культури. Всі сидерати заорюють або перекопуються на глибину 10-15 см залежно від складу грунту.

Так як лідером за вмістом азоту все-таки є люпин, то необхідно зауважити, що люпин багаторічний нарощує майже вдвічі більше зеленої маси, ніж інші сорти однорічного люпину. Багаторічний люпин слід заорювати в грунт у момент його бутонізації, тоді як інші люпини та інші сидерати — в момент їх масового цвітіння.

Пам’ятайте, що люпин багаторічний може стати і багаторічним бур’яном. Сидерати здатні не тільки удобрити грунт, звільнити від хвороб, але і омолодити його. Плюс до цього вони ще здатні захистити ділянку від бур’янів.

У першу чергу рекомендується використовувати сидерати на картопляних полях, особливо де постійно садять культуру по культурі. Після збирання картоплі висівається будь-який з сидератів і заорюється через півтора місяці (хоча, звичайно, плодозміна необхідна), або ж сидеральна культура висівається за півтора-два місяці до посадки картоплі та заорюється відразу, одночасно з нарізкою гребенів. Але так як зазвичай на наших ділянках все робиться вручну, то я рекомендую посіяти однорічний люпин в пристовбурні кола дерев і кущів, а потім скошують його і закласти в грунт сапкою. Ефект буде той же.

Використання сидератів — старий, перевірений і простий спосіб покращення родючості грунтів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply