Ефективні добрива можна отримати безкоштовно

Восени пора починати готувати добрива для наступного року. Я початківець біолог. Хочу поділитися досвідом, який отримую від свого вчителя Л. В. Пєтухової.

Деревний біогумус

Біогумус — найкраще добриво для будь-якого грунту. Якщо це добриво приготовлено правильно, по ефективності воно дорівнює гною. А отримати його дуже просто. Сухі гілки і кору дерев і чагарників необхідно подробити на шматочки довжиною 3-5 см.

Сиру кору використовувати для приготування біогумусу не можна, так як вона дає окислення грунту. Тому, якщо дерево «свіже», гарненько просушіть його на сонці.

Можна використовувати практично всі види дерев і чагарників: і хвойні, і листяні. Добрі сухі гілки яблунь, слив та інших плодових дерев.

Приготування: на 1 відро подрібнених гілок і кори додати 1 склянку вапна (якщо кора хвойна), 100 г суперфосфату і 100 г сечовини. Суміш повинна «настоятися» 3-5 місяців.

Урожайна зола

Зола від спалених сухих гілок і старих спиляних дерев дуже корисна для грунту. Але майте на увазі, що часто палити щось у себе на ділянці не варто:
По-перше, після багать земля стає менш родючою.
По-друге, година, проведена біля багаття, дорівнює п’яти годинам перебування на міський автостраді, так як при горінні виділяється занадто багато вуглекислого газу.

Золу можна розсіювати на ділянці перед скопуванням або заготовити на посадку і кидати по жмені в лунку. Зола — прекрасний натуральний засіб від шкідників. Нею посипають капусту, рятуючи її від попелиці; троянди — від борошнистої роси та ін.

Листова земля

Восени листя дерев потрібно укласти в компост, і до весни у вас буде готове добриво.
Якщо листя хворі, обробіть його 5-7%-им розчином сечовини.

Важливо: Листя дуба, верби використовувати не можна — в них занадто багато дубильних речовин.

Добриво для квітника

Непогане добриво виходить зі свіжої трави. Для його приготування: 1/3 ємності заповнити травою, долити водою до верху. Через 5-7 днів цей лікувальний і живильний трав’яний настій можна використовувати для поливання квітів. Це добриво також відмінно підходить для рослин сімейства гарбузових і для томатів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply