Коли починають нестися кури?

Вік, у якому кури готові до яйцекладки, залежить, насамперед, від породи. Яєчні кроси таких порід, як Ломан Браун, Хайсекс білий при правильному догляді здатні нести яйця з 17 тижнів. Однак, середній вік безпородних курей коли вони починають нести яйця все-таки 20-22 тижні. М’ясо — яєчні породи порадують своїх господарів яйцями після півроку, а м’ясні місяців в 7-8.

Наступ довгоочікуваного періоду, коли починають нестися кури, залежить багато в чому і від повноцінної годівлі. Якщо в курнику тісно, немає вигулу, і в раціоні відсутні зелень, мінеральні добавки та овочі, то можлива деяка затримка в кладці яєць, а то можна і взагалі їх не дочекатися. Оптимальна площа утримання 1 кв. м на 4-5 голів.

Недосвідчені птахівники часом нарікають на відсутність півня або його малоактивні дії. Але, треба зауважити, що півень тут абсолютно ні при чому. Фахівці рекомендують, якщо не передбачається розводити курчат, взагалі обійтися без півня. Більш того, його присутність не бажана. Кожна курка включається в процес відкладання яєць в належний час, тільки яйця будуть незапліднені і не придатні для інкубації.

Перевагою м’ясних порід, таких як плімутрок, брама, фавероль, кохінхін, є баланс між кількістю знесених яєць і смачним м’ясом. Вибираючи для яєць ці породи, потрібно бути готовим до тривалого терміну дозрівання (8 місяців) і серйозних витрат на корм.

Перш ніж обзавестися курми в своєму господарстві, слід визначитися з призначенням породи. Чи потрібна несучка — рекордсменка, яка в короткий період забезпечить достатком яєць чи все-таки бажано отримати ще в майбутньому і м’ясо. Адже звичайна безпородна курка витрачає на «виробництво» яйця 3 дні, а представниця яєчного кросу, видаючи щодня свою норму, вичерпає свій ресурс за 8-10 місяців. Таких курей через рік утримання доведеться повністю замінити молодими.

Мабуть, найкраще мати кілька різновидів. Наприклад, пізніше дозрівання цілком виправдовує важку м’ясну породу брама. Адже період, коли починають нестися кури брама, це зимовий час. Придбані ранньою весною, перші яйця від них можна побачити тільки до грудня. Але ці кури добре пристосовані до холодного клімату і будуть забезпечувати ними без перебою всю зиму.

Не завжди висока несучість так вже бажана, адже частота відкладання яєць впливає на їх якість. У курей, які несуть в рік більше 300 яєць, вона дещо нижче ніж у тих, чий річний фонд становить 180-220 штук.

Таким чином, з яєчних порід більше підходять італійська куропатчатая або Мінорка, які здатні приносити в рік 200-220 великих яєць і їх продуктивність зберігається до 3-х років. Однак, потрібно врахувати, що Мінорка хоч і наближена по екстер’єру до м’ясо — яєчних порід, але якість її м’яса залишає бажати кращого.

Фахівці радять не купувати якусь певну породу, а скористатися гібридом. Тоді й м’ясо буде задовільної якості і яйця з’являться на столі вже через 5 — 6 місяців.

Дані показники стосуються тих випадків, коли всі вимоги до умов утримання були дотримані, і птиця не мала порушень у здоров’ї. Раціон повинен бути збалансованим, інакше при надлишковому годуванні можна отримати зворотний результат. Надмірно вгодовані кури теж не квапляться відкладати яйця.

Невибагливі яєчні кроси з кольоровим оперенням відрізняються більш спокійною вдачею. Такі кури — несучки, коли починають нестися, то відкладають зазвичай 2 яйця на 3 дні. При малій площі курника, їх можна утримувати навіть в клітках, в теплу пору просто під навісом. При наявності навесні і влітку кропиви і будь-якої зелені, а восени овочів в суміші з подрібненим зерном, вітамінів і мінеральних кормів, курочки своєчасно почнуть кладку яєць і продовжать її навіть у зимовий період.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply