Розпушування грунту при вирощуванні овочевих культур

Розпушування грунту я вважаю найважливішим агротехнічним прийомом. Адже тільки на пухких, забезпеченим повітрям грунтах можна отримати по-справжньому хороший урожай. До пухких ґрунтів рослини особливо вимогливі на самих ранніх стадіях свого розвитку, коли вони дуже маленькі і тендітні. Тому я приділяю велику увагу підготовці гряди. На поверхні грядки, безпосередньо перед посадкою, я дуже ретельно розбиваю всі грудки, щоб коріння рослин могли добре розвиватися, щоб їм нічого не заважало. Для цієї роботи обзавелася спеціальними граблями з дрібними, часто розташованими зубцями. У момент проростання, та й пізніше стежу за тим, щоб на грядках не утворилася ґрунтова кірка, особливо після дощу. Відомо, що кірка перешкоджає проникненню в грунт повітря і витягує з неї цілющу вологу.

Хочу зазначити, що розпушування я проводжу на наступний день після дощу або поливу, коли земля трохи обсохне. Глибина розпушування залежить від вирощуваної культури і, звичайно, перше розпушування — на глибину 3-5 см, потім (при розростанні вглиб) — на 10-12 см. А ось на помідорах і капусті поступаю навпаки: спочатку більш глибоке розпушування, а при розростанні рослин глибину розпушування зменшую, щоб не пошкодити розташовані близько до поверхні коріння. Наприклад, у плодоносних томатів коріння часто оголюється. У такому випадку я присипаю їх землею, змішаною з перегноєм, а безпосередньо біля стовбура грунт не рихлю, тільки міжряддя, відступивши на 15-20 см від рослин. А щоб виключити утворення кірки і зберегти вологу, відразу після поливу пристовбурні кола посипаю добре просіяним торфом.

Для огірка методика розпушування трохи інша. У перші тижні, поки рослини ще невеликі, обережно рихлю грунт на глибину 2-3 см, так як ми знаємо, що огірки болісно реагують на пошкодження коренів. Для більш дорослих рослин при ущільненні грунту можна просто протикати її, вилами з невеликим погойдуванням. А ось капуста дуже добре відгукується на підгортання, що, по суті, теж є розпушуванням. Ця операція сприяє утворенню нових коренів і помітно покращує живлення.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply