Корисні комахи на дачі

Багато садівників-любителів, виявивши на своїх рослинах будь-яких комах або які-небудь кладки яєць, намагаються їх скоріше знищити будь-якими засобами. Однак серед величезної безлічі комах є й такі, які харчуються не рослинами, а шкідливими комахами або паразитують на них. Називаються вони ентомофагами. Знищуючи шкідників рослин, ці комахи приносять величезну користь.

Багато користі приносять сонечка і їх личинки, що знищують попелиць, щитівок, кліщів. Так, за добу одна така комаха поїдає до 200 попелиць. Цих яскравих красивих жуків знають, напевно, практично всі, а от їх личинок (теж дуже корисних) багато хто, на жаль, приймають за шкідників і знищують. Насправді, личинки сонечка за період розвитку знищують не менше 600-800 попелиць.

Не менш корисні златоглазки. Їх личинки живляться попелицями, кліщами, молодими гусеницями і навіть яйцями і молодими личинками колорадського жука. За 15-20 днів личинка златоглазки здатна знищити близько тисячі павутинних кліщів і стільки ж попелиць. Дорослі златоглазки схожі на маленьких зеленуватих стрекоз з опуклими золотистими очима. Личинка ж златоглазки має прямо-таки страхітливий вигляд за рахунок непропорційно великих, спрямованих вперед щелеп.

Широко поширені і великі волохаті мухи тахіни, личинки яких паразитують в гусеницях і лялечках метеликів. До корисних комах відносяться і наїзники, які відкладають яйця в тіло шкідливих гусениць і інших комах. Корисні павуки, що живуть в саду, багато видів мурах. Зустрічаються корисні хижі кліщі. Чимало корисних видів серед клопів, які можуть регулювати чисельність попелиць, кліщів і мідяниць на плодових деревах. Існують види клопів, що знищують личинок і яйцекладки колорадського жука.

Величезну користь можуть приносити мухи журчалки, або сірфіди, які забарвленням нагадують ос. Їх личинки живляться попелицями та листоблошками.

Менш відомі корисні і численні жуки — жужелиці та їх личинки, що полюють на поверхні грунту і в грунті за різноманітними шкідливими комахами.

Жужелиці — швидко бігають жуки темного кольору, нерідко з металевим блиском. Їх личинки можуть бути чорними або світлими з коричневими спинками. Зазвичай жуки активні в сутінках і вночі, але деякі види турунів полюють і вдень. Кожен спостерігав, як по стежках в саду швидко пробігають чорні або зеленуваті жуки жужелиці, а іноді і їх личинки. Деякі садівники приймають їх за шкідників, тиснуть ногами або відловлюють і знищують.

Яка ж користь від турунів? Вони знищують безліч шкідливих комах: жуків, гусениць, метеликів, пильщиків, листоблішок, личинок і лялечок. Виявляється, вони не менш ефективні в боротьбі з шкідниками саду та городу, ніж птахи. Серед турунів є види, що полюють за комахами в різний час доби, в різні сезони року, на поверхні грунту та в товщі, а також на рослинах. Більшість турунів — всеїдні хижаки, але деякі спеціалізуються на виборі жертв, а частина видів харчується тваринною і рослинною їжею.

Найменші жужелиці в садах і городах — бегунчікі. Вони активні вдень і добре помітні на скопаному грунті навесні і восени. Бегунчікі поїдають самих дрібних шкідливих комах, а також яйця і молодих личинок великих комах — шкідників рослин. Особливо охоче вони закушують личинками бульбочкових довгоносиків, що ушкоджують бобові культури, а також жуками листоблішок — шкідниками редису, ріпи і капусти.

Як же залучити цих корисних комах? Для них необхідно створити максимально сприятливі умови. Багато ентомофаги, наприклад, охоче харчуються нектаром квіток різних рослин, особливо з сімейства селерових (морква, кріп, пастернак).

Для знищення шкідників краще використовувати значно менш небезпечні для корисних комах мікробіологічні препарати, наприклад, «Лепідоцид» проти різноманітних гусениць, «Фитоверм» проти попелиць, кліщів та інших колючо-сисних видів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply