Догляд за грунтом: десять розповсюджених помилок, що допускаються городниками. Частина 1

Десять золотих правил

Взаємовідносини садівників і городників з грунтом в даний час складаються не на користь останнього. Найчастіше переважає споживацький підхід до своєї ділянки — брати все і нічого не давати. Підживлення в грунт майже не вносяться, помітних зусиль зі створення, відновлення і поліпшення його родючості з боку людини майже не буває. Урожай овочів, фруктів і ягід при таких умовах виходить низьким, якість його невисока.

Садівники забувають, що природна сила грунту не безмежна, вона швидко закінчується, а через 2-3 роки інтенсивного використання його родючість практично вмирає. Грунт міг би служити людині довго, міг би радувати рясними врожаями, якби садівники і городники краще дбали про нього і не робили помилок.

Розглянемо лише десять помилок, найпоширеніших, і підкажемо десять золотих правил, як їх уникнути. Сподіваємося, що ці правила допоможуть садівникам і городникам зберегти свої сили, час і кошти.

Перша помилка

Заходи щодо створення родючого грунту не проводяться, турбота про родючість ґрунту вважається не головним завданням землеробства. У такому підході укладена відразу велика група помилок. Розділити їх на частини не виходить і в принципі не можна, так як заходи щодо їх усунення повинні виконуватися комплексно, все відразу і разом, а не за особистим вибором садівника або городника.

Найцінніше, що є в будь-якому господарстві — це грунт. Грунт завжди був годувальником, виручав народи, держави і людину в найважчі роки. Грунт — це національне багатство, дане природою суспільству. Це і найпотужніший засіб виробництва в сільському господарстві. Тільки родючий грунт дозволяє отримувати повноцінні продукти харчування для людини та корму для тварин. Родючий грунт прискорює ріст і розвиток рослин, формує високий урожай і відмінну якість сільськогосподарської продукції. Крім цього, обробляти родючий грунт, особливо вручну, значно легше, ніж безплідний.

Однак родючий грунт не виникає сам собою. Природна родючість дерново-підзолистих грунтів Північно-Західного регіону дуже низька — органічної речовини і гумусу мало, вміст доступних рослинам азоту, фосфору, калію низький, кількість мікроелементів на самому критичному рівні, кислотність дуже висока, фізичні властивості несприятливі для вирощування багатьох овочевих і плодово-ягідних культур. Зараз під впливом несприятливих природно-кліматичних факторів і особливо нераціональної діяльності людини йде деградація ґрунтів, природна родючість грунтів різко і швидко падає.

Для підвищення родючості одного бажання замало. Аграрною наукою розроблено багато методів, як управляти родючістю. Процес створення родючого грунту вимагає і хороших знань, і навичок, і певних матеріальних і фінансових витрат. Проте всі труднощі легко подолати, було б бажання, а витрати окупляться в перший же рік.

Займаючись дачним відпочинком, багато садівників і городників не вміють виділяти головного, тому належної турботи про родючість грунту не проявляють. Одні садівники і городники вважають головною свою персону, відпочинок на природі у них на першому місці, грунт не обробляють, він заростає бур’янами і не використовується в сільськогосподарських цілях для отримання продуктів харчування. Інші головним вважають рослини, намагаються вирощувати плодово-ягідні та овочеві культури, сумлінно доглядають за ними, але належної турботи про родючість грунту не проявляють, він для них залишається другорядною ланкою. Треті хочуть отримати все відразу — великий урожай, причому екологічно чистий, але не проводять жодних заходів щодо підвищення родючості грунту. Вони хижацьки використовують природну родючість грунту. Головне для них — це отримати нібито «екологічно чистий продукт». Рідко можна побачити садові ділянки, де грунт доглянутий, родючість підтримується на високому рівні. Дивитися на такі ділянки приємно, урожай там високий, а якість продукції відмінна. І з екологією все гаразд.

Відомо, що на грунтах з низьким рівнем родючості виростити добротний урожай овочів, плодів і ягід не вдається, оскільки такий грунт не здатний забезпечити рослинам необхідні умови для росту і розвитку. Всі чули про родючість грунту, але як підвищувати її знають небагато. Розглянемо всі напрямки цієї роботи більш детально, поставимо турботу про родючість грунту на перше місце, нехай родючий грунт сам забезпечить рослинам комфортні умови для росту і розвитку, а сім’ю садівника або городника — хорошими продуктами харчування, звільнить багато часу і сил для приємного дачного відпочинку.

Почнемо з найпростішого: усвідомимо для себе, що таке ґрунт для рослин. Грунт — це і будинок для рослин, де вони ростуть і розвиваються, це і кухня, де вони харчуються, і комора, де вони зберігають для себе запаси поживних речовин. Для того щоб цей будинок для рослин був зручним, кухня поживною, а комора просторою і багатою поживними речовинами, потрібно подбати, щоб грунт був родючим. Крім цього грунт — це дуже складний господарсько-житловий комплекс для різних ґрунтових живих організмів, де є і утилізація відходів, і похоронні команди, і фабрики для виробництва нових продуктів, і хімічні заводи, де все переробляється до утворення найпростіших сполук і поживних речовин для рослин. У результаті всієї цієї роботи з’являється у грунту відмінна здатність — родючість. Для чого потрібно знати всі ці процеси? Для того щоб сільськогосподарський праця не була марною, безрадісною і не відбирала би даремно багато сил, часу і коштів.

Перше золоте правило для садівників і городників: приділяйте більше уваги грунту, ставте його на перше місце, створюйте родючий грунт, і тоді він сам подбає про врожай і звільнить ваш час і сили для приємного дачного відпочинку. Є цілий набір методів, систем і технологій, за допомогою яких можна це зробити. Однак треба тут підкреслити, що всі вони повинні застосовуватися комплексно, не треба з них щось вибирати, сортувати їх на улюблені або ні. Позитивний ефект виявляється тільки тоді, коли вони застосовуються всі разом під одну культуру без винятку. Розглянемо все докладно.

Що таке родючість?

У підручниках дається таке визначення. Родючість — це здатність грунту забезпечувати рослини поживними речовинами. Це так і не зовсім так. Родючість — більш широке і більш могутнє поняття. Мова повинна йти не тільки про поживні речовини. Наводимо більш повне і зручне для практичних дій визначення.

Родючість грунту — це здатність грунту забезпечувати рослини всіма умовами і речовинами, необхідними для їх росту і розвитку, це здатність забезпечувати рослини корисними мікроорганізмами, вуглекислим газом, оптимальними фізико-хімічними та кислотно-лужними властивостями, всіма поживними речовинами в необхідних концентраціях і співвідношеннях, водою і киснем. Отже, працювати з підвищення родючості грунту потрібно по всіх цих семи напрямках одночасно.

З метою кращого розуміння, розглянемо їх окремо — кожен по порядку згадки і, відповідно, по важливості і за своїм значенням.

Перший обов’язок родючого грунту — забезпечувати рослини корисними мікроорганізмами. Відомо, що грунт складається з мінеральної та органічної фази (скелет грунту), грунтового повітря (повітряна фаза), ґрунтового розчину (рідка фаза) і живої фази (грунтові живі організми, що мешкають в грунті). Кожна з цих фаз в дерново-підзолистому грунті не повною мірою відповідає вимогам рослин і потребує відповідного поліпшення.

Починати покращувати грунт потрібно з живої фази, як найдинамічнішої і найбільш вразливої. На кожному квадратному метрі грунту глибиною до 25 см мешкає в середньому по 10 кілограмів різних живих істот. Це значно більше, ніж все населення землі. За масою це і значно більше, ніж урожай, який садівник і городник отримує з кожного квадратного метра у себе на дачі. Наприклад, урожай картоплі становить 2-6 кг з квадратного метра, це в 2-5 разів менше, ніж маса всіх «жителів» грунту. Також йде справа з урожаєм інших рослин. Виявляється, жива фаза грунту головніше, ніж весь вирощений врожай рослин, тому піклуватися про живу фазу грунту потрібно в першу чергу, так як вона не просто існує в грунті, а живе і працює, харчується і вимагає для себе багато енергії і поживних речовин. Ця мільярдна армія живих організмів, що живуть у грунті, працює з одного боку для рослин, вона визначає і змінює всі якості грунту і створює родючість, а з іншого, вона вимагає для себе, для нормальної своєї життєдіяльності багато їжі і енергії. Дати їм і їжу, і енергію в достатній кількості — це найважливіший обов’язок садівника і городника. Ті, хто не піклуватися про живі організми грунту, вважаючи для себе це зайвим, роблять грубу помилку. Якщо садівник погано піклується про грунт, жива фаза ґрунту гине завжди першою, причому найбільш корисні організми гинуть швидше за інших.

У грунті мешкають і корисні, і небезпечні для рослин організми. Важливо підтримувати їх у потрібному співвідношенні, тобто потрібно більше дбати про життя корисних мешканців грунту. Якщо садівник не дбає про збереження в працездатному стані корисної мікрофлори, то на зміну їй приходять шкідливі організми. Рослини в цьому випадку уражаються хворобами та шкідниками і теж гинуть. Родючий грунт завжди багатий корисними для рослин мікроорганізмами, а в малородючому грунті їх завжди не вистачає, найчастіше бракує ризосферних, що живуть в зоні коренів рослин, вільно живуть, що мешкають в рядками, і бульбочкових бактерій, що знаходяться в бульбах на коренях в симбіозі з рослинами.

Всі організми які живуть у грунті, як зазначалося вище, вся жива фаза грунту, вимагає для себе багато енергії і їжі. Сонячну енергію вони не використовують, а добувають її з органічної речовини. Якщо в грунті мало органічних речовин і елементів живлення, то ці організми стають конкурентами для культурних рослин, віднімають у них їжу, воду, і рослини залишаються голодними. Тому найперше завдання садівника — дати для живої фази грунту хороше джерело енергії, потім дати достатню кількість води і їжі. Це легко зробити шляхом внесення в грунт органічних добрив. Кращим з них є свіжий або напівперепрілий гній, в якому багато органічної речовини, як джерела енергії і мінеральних речовин, як джерела їжі, а також нова порція корисних мікроорганізмів.

Отже, органічні добрива є обов’язковими добривами, що дозволяють забезпечувати нормальну життєдіяльність живої фази грунту і створювати високу його родючість. Крім цього з органічними добривами рослини отримують додатковий набір корисних мікроорганізмів. Це перший крок, який мають зробити садівники і городники по шляху створення родючого грунту, тобто вносити в грунт органічні добрива в достатній кількості для підтримки нормального життя живої фази і в цілому всього грунту.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply