Як розмножується жимолость синя?

На посів насіння піде багато часу, а отримані в результаті рослини можуть не виправдати очікувань або навіть виявитися з гіркими плодами. Так що сенсу в цьому способі немає, тим більше що жимолость можна розмножувати живцями, відводками та діленням куща, і при цьому повністю зберігаються її сортові якості.

Найпоширеніший спосіб розмноження цього ягідного чагарнику — зеленими живцями. Важливо знати терміни — на стадії сформувалися пагонів, але ягоди ще не повинні дозріти (зазвичай це кінець травня — початок червня). Затримка до кінця липня, коли пагони задеревеніли, погано позначиться на укоріненні. На живці бажано брати середні частини довгих ростових пагонів. Їх оптимальна довжина — від 7 до 12 см, діаметр — 4-5 мм. Пару листя з нижніх вузлів повністю видаляють, а листя верхніх вузлів усікається наполовину. Добре вкорінюються живці «з п’ятою», які виходять при обламуванні нижньої частині пагона від торішньої гілочки. Так заготовляють укорочені пагони. Нижній кінець держака можна припудрити стимулятором коренеутворення.

Для вкорінення живці висаджують похило (під кутом 45 °) на відстані 7-10 см один від одного в грунтову суміш, що складається з торфу і піску (у співвідношенні 1: 3). Їх укорінюють на грядці під плівкою, під обрізаною пластиковою пляшкою або в парнику або теплиці при регулярному поливі і частому обприскуванні водою, особливо в жарку погоду. Будьте уважні — вкорінені живці не варто пересаджувати восени, краще відкласти посадку на весну.

Кандидат біологічних наук Алла Кукліна

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply