Ожина — рослина для ледачих. Агротехніка вирощування ожини


У дикій природі ожина зустрічається з незапам’ятних часів. У Стародавній Греції, в лікарських трактатах, історики знайшли першу згадку про цю культуру, але на той момент ожина не рахувалася їстівною. На сьогоднішній же день налічується приблизно 200 сортів, і з кожним роком їх стає все більше і більше, так як селекція не стоїть на місці.

Селекціонери Північної Америки не покладаючи рук працюють над виведенням нових сортів, адже саме там ця ягода була окультурена. Сьогодні нам вже пропонують не тільки з голками сорти ожини (Карака Блек, Блек Б’ють, Бедфорд Гігант), але й без голок. І таких сортів вже не мало — Трипл Краун, Лох Тей, Лох Несс, Честер, Чачанска Бестрна, Блек Перл, Полар, Натчез, Дойл, Рушай, Оучіта і багато інших.

Багато «іноземних» сортів не витримують наших морозів і вважаються укривними. Для деяких садівників це є єдиною причиною для того, щоб відмовитися від придбання саджанців ожини. І тут нам на допомогу знову-таки прийшли селекціонери Америки, які вивели ремонтантні сорти.

Отже, про все по порядку.


У багатьох садах вже можна зустріти ремонтантну малину, і більшість садівників змогли оцінити всі плюси вирощування цієї культури. А от з ремонтантними сортами ожини знайомі далеко не всі. Думаю, буде цікаво розповісти читачам про своє захоплення і познайомити з цікавою культурою, а також про переваги цього типу плодоношення.

Ремонтантна ожина

Такі сорти виведені зовсім недавно. У 2011 році на Україну були завезені перші саджанці. За минулі три роки вони з’явилися і в Росії, і деякі садівники-любителі змогли вже оцінити їх по достоїнству.

Чим же хороша ремонтантная ожина? У моїй колекції до недавнього часу було 5 сортів ремонтантної ожини: Рубен, Блек Меджик (Чорна Магія), Прайм Арк 45, Прайм Ян, Прайм Джим. Всі вони мають шипи, що не незначні і абсолютно не заважають при зборі врожаю. Будемо вважати, що це один єдиний мінус даних сортів.

Але, хвала чудесам селекції! Нарешті, з’явився перший сорт без голок Прайм Арк Фрідом — єдиний у своєму роді! Він також зайняв своє почесне місце в моїй, вже не маленькій, колекції. Всі сорти високоврожайні, з великою солодкою ягодою і відмінним смаком. А відрізняються один від одного незначною різницею в термінах дозрівання ягід, їх формою, відтінками смаку.

Ремонтантні сорти ростуть акуратним і компактним, не дуже високим кущем, звільняючи нас від проблеми установки шпалери. Хоча дані сорти є високоврожайними і під вантажем достиглих ягід іноді пагони можуть схилятися до землі, тому якась опора все-таки бажана. У період цвітіння кущі ожини наповнюватимуть ваш сад небувалою красою — квітучі кущі нагадують величезні букети у вазах. Причому цвітіння дуже рясне і тривале — на одному кущі і квітучі суцвіття, і кисті з ягодами. Квітки великі, деякі досягають 7-8 см в діаметрі.

Генетично в ремонтантної ожини закладена можливість давати два врожаї на рік. Можна їх вирощувати, як звичайні сорти, пригинаючи пагони на зиму і вкриваючи. Тоді перший і найбільш ранній урожай можна отримати на пагонах минулого року вже в червні місяці. А другий, самий рясний, — у серпні-вересні, на молодих пагонах поточного року.

Ще один важливий плюс ремонтантних сортів — це те, що її можна вирощувати і однорічним циклом, як і ремонтантну малину. У цьому випадку всі пагони що дали врожай за сезон глибокої осені зрізують під корінь на рівні землі. При цьому способі вирощування кущі ожини не вимагають укриття на зиму. Застосовуючи таку агротехніку, урожай ви отримаєте один, але рясний і тривалий.

Термін дозрівання ягід буде тривати з кінця серпня і по жовтень. Однорічний спосіб вирощування дозволяє практично повністю відмовитися від хімічних обробок і отримувати екологічно чистий урожай.

Ремонтантні сорти можна вирощувати і у великих горщиках, відрах, діжках. При цьому завжди можна продовжити плодоношення ожини, заносячи кущі з настанням перших заморозків в опалювальну теплицю або на засклену веранду.

Агротехніка вирощування ожини

Ремонтантні сорти можна вирощувати, як окремими кущами, зі схемою посадки 1,8 × 1,8 м, так і суцільною смугою, саджаючи кущі в ряд через 0,5 м, а ряди один від одного — через 1,8 м. Ці сорти дуже чуйні на полив, і кількість і розмір ягід безпосередньо залежить від вологості ґрунту. Для того, щоб постійно тримати грунт у вологому стані, ми застосовуємо мульчування прикореневої зони кущів ожини соломою, травою або листяним опадом з найближчої посадки.

Як бачите, все дуже просто! З мінімальними трудовитратами, не думаючи про обрізку і укриття на зиму, можна мати чудові ремонтантні сорти ожини в своєму саду. І при цьому насолоджуватися красою посаджених кущів у період цвітіння і прекрасним смаком дозріваючих ягід.




Поділитись своєю думкою