Як годуємо та утримуємо корів, так від них і маємо

І знову про життя, про нашу практику. А вони нам засвідчують, що для того, аби залози корови виробили один кілограм молока, зрозуміло, залежно від рівня продуктивності тварини, господар має витратити 0,9-1,4 кормової одиниці та 80-100 грамів перетравного протеїну.
І знову ж таки практика нам засвідчує таку залежність: чим вищий рівень продуктивності корови, тим менше витрачається кормів на виробництво коровою молока.

Ну і, звичайно, що за неповноцінного годування корова менше дасть господарю й молока, а ще в неї знижується вміст жиру, білків безумовно, інших складових молока.

Словом, за такого годування у корови молоко рідке и несмачне.

А ще господар, коли вже настала зима, і корова постійно утримується у приміщенні, повинен стежити за вологістю повітря, за його чистотою у приміщенні, не забувати, що тварині також потрібна прогулянка, тобто, як по-науковому — моціон.

Отже, якщо ми не будемо дотримувати усіх цих вимог щодо утримання тварин, то ці тварини за таку нашу увагу до них не дадуть нам ні молока, ні приплоду. Як бачимо, в природі все логічно, все виважено. Пам’ятайте про це, господарю!

Проґавите вік корови – втрачатимете надої

Нарешті, ваша первістка привела вам довго очікуване теля. Є молоко. Такий необхідний для сім’ї продукт. І з’явилася надія, що так буде майже завжди. Ні, такого «майже завжди» не буде.

Справді, після першого отелення надої у первістки зростатимуть і найбільше вона, вже корова, даватиме молока до шостої лактації, а потім… а потім, на жаль, у переважної більшості корів вони поступово спадатимуть. Така вже природа цих тварин.

Щоправда, бувають і винятки, коли і після шостої чи сьомої лактації деякі корови дають стільки ж молока, як і за четвертої чи п’ятої. Але, щоб таке велике молоко мати, зрозуміло, потрібен щонайкращий догляд за худобою.

І ще. Первістки, зазвичай, дають молока близько 70 % від повновікових корів, за другим отеленням -80-85 % і за третім — 90 %.

До речі, деякі господарі так хочуть, аби їхня телиця якомога швидше давала їм молоко, тому і спішать їх парувати, коли вони ще не досягли свого природного, фізіологічного стану для парування, чим швидше ведуть їх на пункт запліднення чи до плідника. А треба знати, що раннє парування телиць затримує ріст тварини, а потім така рання корова народжує неповноцінне теля і дає мало молока, а в цілому з такої ранньої первістки виростає корова, від якої марно сподіватися високих надоїв, як би ми її не годували. А найкращий
вік для парування телиць середиьоспілих порід корів є 16- 18 місяців, а не -14-15.
Тож. господарі корів, думаймо, що робимо.

У корів відпусток не буває

Через місяць-два після отелення ви зауважили, що ваша корова чомусь стала давати менше молока. Ні, не чомусь, а її фізіологічний стан у цей час зазнав певних змін — позначить, що вона в охоті. Бо, як у народі мовиться, у корів «відпусток» не буває. Тож негайно паруйте її.

Правильне поїння – високі надої

Залози, що виробляють молоко, надзвичайно чутливі до господині, котра доїть корову. Тож старанне доїння та повне видоювання молока сприяє тому, що корова «відчула»: вона не даремно «старалася», аби господарю за його турботу про неї дати якомога більше молока.
Коли ж ми доїмо корову і не видоюємо повністю, то тим самим створюємо умови для захворювання вимені. А коли доїмо старанно, правильно, то водночас і масажуємо вим’я, що дуже корисно для вироблення якісного молока.

Якщо ж ми порушуємо установлений фізіологічний час доїння, то порушуємо і самі звички тварини, а відтак знижуємо і її доїльне збудження і тим самим зумовлюємо до неповного видоювання молока. І тоді господиня і не здогадується, що вона сьогодні не так доїла свою корову, скажімо, як учора, а, увійшовши до хати, каже своєму господарю, що її Квітка сьогодні чомусь менше дала молока, як учора чи позавчора.

Здавалося б — дрібниця: ну що з того, що не додоїли корову? Але ж молоко залишилося у вимені? Значить, порушиться робота залоз, які виробляють молоко, а відтак і фізіологічний стан організму корови. А ми ж знаємо, що всі органи корови тісно пов’язані між собою.
І після такого порушення природний стан організму, якщо подібного господиня більше не припуститься, повернеться до нього тільки через 10-20 днів. То скільки за цей час господар утратить молока?

Отже, чого варте одне тільки неповне видоювання корови, для неї самої і для господаря?

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply