Раціональне утримання кролів


На сайті «Бабусин сад» давно й з особливою увагою читаю розділ «Домашня ферма». Поділитись досвідом з утримання кролів можу і я, оскільки вже понад 30 років утримую цих тварин.
Останнім часом, на превеликий жаль, поголів’я кролів у нашому регіоні значно зменшилось, і така тенденція зберігається.
Може мій досвід допоможе декому розпочати вирощувати кролів, і з часом появиться достатньо дієтичного м’яса і за доступними цінами будуть шапки та шубки.
Тепер по суті справи.

Давним-давно кролівництво вважалось найдоступнішим і найпродуктивнішим способом виробництва дієтичного м’яса і дешевого хутра.

Цьому сприяло кілька обставин:

Широка, дешева і доступна для більшості сільських мешканців кормова база, особливо за існування тих колективних сільськогосподарських підприємств, які були до реформування.
Відносно мала вибагливість кролів до умов утримання.
Висока продуктивність за розмноження і швидке вирощування.
Невеликі початкові затрати на організацію домашньої ферми.


Значне зростання цін на корми, за послуги із заготівлі і транспортування, а також зменшення доступності до них змусили раціональніше їх використовувати.

Погіршення екологічних умов призвело до поширення геморагічної хвороби, міксоматозу та інших захворювань, про які ще 30 років тому не згадувалося навіть у спеціальній літературі. Збільшення захворювання зумовило обов’язкове застосування вакцин, що зменшує ефективність кролівництва.
Але я впевнився на своєму досвіді, що навіть і в таких умовах можна добре господарювати.

Я утримую кролів так. Сукрільних і лактуючих кролематок тримаю у двоярусних дерев’яних клітках, кожну окремо. Площа кожної клітки 0,5—0,8 м. У них розміщую самок залежно від кількості приплоду. Клітки з самками стоять у неопалюваному сараї, який не має теплозахисних стін і стелі, а захищає тільки від протягів, а влітку — ще від перегрівання. Вирощую молодняк цілий рік. І впевнено заявляю, що навіть щойно народжений молодняк не потребує додаткової теплоізоляції чи обігрівання у таких умовах.

У зими 2013/14 і 2014/15 років я утримував самок у дерев’яних клітках, оббитих плівкою, на відкритому повітрі. За кожний зимовий сезон мав не менше 50 штук молодняка. Переніс клітки до сараю тільки тому, що там сприятливіші умови для їхнього обслуговування і менше замерзають корм та вода. До речі, коли встановлюється мінусова температура, усім кролям замість води даю сніг і вони його чудово споживають.

Відпрацьовуючи технологію вирощування кролів, насамперед треба звертати увагу на те, чи методи і затрати виправдовують результати, яких можна досягти.

Молодняк можна тримати у термокамерах, напувати теплою водою, але ефективність виробництва м’яса від цього тільки зменшиться. Тут важливі й затрати праці.

Ущільнюючи окроли, отримував їх через 34—35 діб, без зниження плодючості самок. Молодняк відселяв від самок через 24—25 днів до вольєра. Через 45—60 днів після народження робив щеплення від геморагічної хвороби і міксоматозу комплексною вакциною. Але така технологія не виправдала себе, бо після відселення від самки і до набуття імунітету (через два тижні після вакцинації) минає близько 50 днів і в цей час частина молодняка може інфікуватись і щеплення вже не дає результату. У літній період падіж молодняка в деяких групах досягав 25 відсотків.

Зараз вніс корективи. Парую самку через 1,5 місяця після окролу і в цей час роблю щеплення молодняку, який залишаю ще на 2 тижні разом із сукрільною самкою. Вона годує кроленят до 2-х місяців і її молоко створює імунітет проти хвороб. За таких умов падежу нема. Зауважу, що одного щеплення комплексною вакциною виробництва Сумського заводу чи Московського інституту недостатньо для створення імунітету проти міксоматозу. Після щеплення комплексною вакциною словацького виробництва захворювання не спостерігалося.

У вольєрі разом молодняк утримую до 3,5 місяця. Потім самців відселюю до окремої клітки, а до самок у вольєр підселяю нову партію молодняка.

Відгодовую кролів у теплий період 4 місяці, а в холодний — 4,5 місяця. За збалансованої годівлі жива маса кроля не менше 4 кг.

Найкраще росте і відгодовується молодняк, народжений з січня по березень. З цих кролів найкращі шкурки.

Практика показала, якщо в самки народжується більше 8 кроленят, то їх усіх утримувати не доцільно, бо вони сильно відстають у розвитку і не наберуть потрібної маси за 4—4,5 місяця. Найоптимальніша кількість кроленят — 6. Тому рекомендую, якщо народиться більше 8, вибракувати слабших.

Зайвий раз не рекомендується турбувати кролицю, тому перевіряю молодняк раз на 3—4-й день. Практично в усіх випадках, якщо народиться мертве або пошкоджене кроленя, кролиця видаляє його з гнізда сама.

Останнім часом збільшується попит і на кролячі шкурки, хоча ціна ще мізерна.

Якість шкурки і хутра залежить від умов утримання та годівлі і майже не залежить від пори забою, оскільки перше і друге вікове линяння відбуваються до 2,5 місяця. Якщо в раціоні недостатня кількість зерна і комбікормів, то якість хутра з квітня до жовтня буде незадовільною.

На раціональній годівлі хочу спинитися окремо. Середні витрати кормів на вигодовування одного кроля до 4 кг з витратами на утримання племінних кролів і самок становлять приблизно 200 г кормових одиниць на добу. За традиційного добового раціону для осінньо-зимового утримання: 200 г сіна, 400 г подрібнених коренеплодів, 10—20 г висівок чи дерті, 40—50 г зерносуміші.

Отже, за сьогоднішнього рівня цін на корми можна успішно вирощувати і реалізовувати кролятину як у підсобних господарствах, так і у фермерських.
Бажаю успіхів!




Один коментар до статті “Раціональне утримання кролів

  1. Юрій висловив (-ла) думку:

    дуже хороші поради я сам так вирощую але є і недостатки наприклад в менне є молодняк 7ш і всі великі і здорові а так всі поради корисні!!!

Поділитись своєю думкою