Кролі у вашому господарстві

Існує безліч способів утримання кролів у домашньому господарстві. Дехто із знайомих мені кролівників і в наш час практикує вільне утримання кролів: влітку у ямах завглибшки близько 2 м, а взимку у хлівах, обладнаних певними полицями. На мій погляд, у цьому способі є одна перевага й кілька вад. Перевага в тому, що тварини наближені до природних умов існування, а вада в тому, що вони перебувають у повній безконтрольності, може призвести до масових захворювань та загибелі. Тому я віддаю перевагу клітковому способу утримання, бо за такого способу в мене кожна тваринка під контролем і за її станом я стежу щоденно.

Клітка повинна бути простою за конструкцією, зручною для тварин, а також і для обслуговування роздачі кормів, огляду кролів, чищення. Будуючи клітку, я використовую будь-який дерев’яний матеріал: сосну, осокір, тополю, липу і т.д. А також дотримуюся певних своїх правил: довжина — 250 см, ширина — 70 см і висота — 50 см. Дах роблю з козирком з усіх боків клітки і наперед він виступає до 20 см, а по боках і ззаду — на 10 см.

І ще дах повинен мати невеликий нахил, аби в дощову погоду вода стікала на тил клітки, а козирок спереду запобігає забиванню дощу до клітки. Бо фасадний бік я затуляю металевою сіткою — особливо дверцята та годувальний відділ.

Таку клітку за потреби можна розділити на два сектори, за допомогою дерев’яної перегородки.

Отже, споруджуючи клітку, можна проявити всю свою фантазію та кмітливість — адже удосконаленню не має меж.

Клітки ставлю на висоті 0,5-1 м від землі на сухій ділянці, обсадженій деревами, або в саду. Взимку дерева захищатимуть від вітрів, а влітку створюватимуть затінок.

Можливо, хтось із читачів зацікавився кролівництвом і хотів би придбати кролів. Я радив би купувати молодняк віком 2-3 місяці у кролівника вдома, а не на базарі. Тому що дуже важливо знати, в яких умовах утримуються тварини, як і чим їх годують, щоб у подальшому не допустити різкої зміни в раціоні. У даному віці легко можна встановити стать тварини. І взагалі, виростивши хоча б одне кроленя з маленького, воно людині западе вдушу, і вона буде до тварини набагато чуйніше ставитися — це по собі знаю.

Тож, господарі, будь ласка, не купуйте в’ялих, худощавих кролів, а також з мокрою мордочкою, із волоссям, яке злиплося на внутрішньому боці передніх лапок — це ознака нежитю і можливо — хронічного.

Також не купуйте кролів із кірочками у вухах і брудом під хвостом. Здоровий кролик, якщо його взяти за гривку, буде створювати відчуття своєрідної пружності, а слабкий буде в’яло звисати в руках.

Оглядаючи тварину, зверніть увагу на статеві органи. У здорової тварини очі повинні бути ясні, повіки не припухлі, волосяний покрив гладенький і блискучий.

А ще слід пам’ятати, що кролики дуже лякливі тварини з дуже чутливою нервовою системою. Людський гамір чи просто шум, неочікувана поява несподіваного предмету чи то людини, різкі рухи — можуть призвести до тяжких наслідків, особливо, коли самка сукрільна або годує молочних кроленят.

Кролів часто доводиться пересаджувати із клітки до клітки, брати в руки для парування чи зважування і т.п. Робити це потрібно вміло — інакше можна не лише налякати, а й травмувати життєво важливі органи тварини. Ні в якому разі не можна їх переносити за вуха, бо це тварині боляче — із практики знаю. А також не можна їх переносити, взявши за задні лапи вниз головою. Переносити кролів треба в горизонтальному положенні.

Коли я переношу тварин, то використовую два способи. Перший. Однією рукою беру за гривку, а іншою — за складки шкіри на попереку. І другий. Знову однією рукою беру за гривку, а іншою — за стегна.

Під час першого й другого способу тією рукою, що тримаю за гривку злегка відтягую шию і голову назад Це цілком безпечно, бо тварина не зможе подряпати господаря.

В Україні є безліч порід кролів. Одні, виведені на українських тваринницьких фермах, інші завезені з країн СНД та далекого зарубіжжя. Але найкраща та порода, яку широко розводять у вашій місцевості. Звичайно, кожна порода має свої вади і переваги порівняно з іншими.
Тож, обираючи породу, обов’язково слід враховувати, в якому напрямку будете використовувати готову продукцію.

Їх є три. Перший — м’ясо-шкурковий. Другий — шкурково-м’ясний. Та третій — пухово-м’ясний.
Якщо у вас, часом, з’явилося бажання придбати кролів, а ви в цій справі недосвідчені, то я раджу вам порадитися із знайомим і добре досвідченим кролівником.

А в наступній статті я розповім ширше про породи, які добре знаю та про племінну роботу, і годування кролів.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply