Чому редиска підвела?

Здавалося б, чого простіше виростити редиску! Цей овоч дуже популярний в наших краях. Проте дачники раз у раз скаржаться — редис виріс не таким, як хотілося б. Прийшов час розібратися, чому редис не завжди вдається.

Насамперед таке буває на ранніх посівах під плівкою: сходи редису часто витягуються. Зазвичай таке відбувається при високій температурі і нестачі світла. Для того щоб сходи редису розвивалися нормально, рекомендую насіння висівати рядами: відстань між ними 10-12 см, а в ряду 4-5 см. Рядки краще орієнтувати з півночі на південь, так рослини будуть краще протягом світлового дня. До появи сходів температура під плівковим укриттям повинна бути днем 15-20 градусів. Коли вони з’являться, потрібно знизити температуру до 6-8 градусів шляхом провітрювання, насамперед при сонячній погоді. Якщо сходи загущені, слід їх прорідити.

А чи можна виправити ситуацію, якщо сходи витягнулися? Спробуйте підсипати землю до сім’ядольних листків. У разі слабкого розвитку листочків підгодуйте рослини будь-яким азотовмісним добривом, але краще коров’яком, розбавленим з водою у співвідношенні 1:10 або курячим послідом (1:15). Доза витрати на 1 кв. м грядки 5 літрів. Не допускайте попадання крапель поживного розчину на листя. До і після підгодівлі проведіть полив.

Буває, що у рослин редису листя виростають великі, зелені, а коренеплоди дрібні. Таке трапляється, коли рослини ростуть у тіні. Так що його необхідно сіяти на добре освітленому місці і не загущувати. Також редис з сильним «верхом» і слабким «низом» може вийти, якщо при посіві насіння закладені занадто глибоко. Оптимальна глибина посіву залежить від механічного складу грунту. На супіщаних — 2-2,5 см, на суглинистій — 1-1,5 см. При цьому великі насіння потрібно сіяти глибше, а дрібні — дрібніші.

Я перед посівом поділяю насіння на аркуші паперу за розміром. На грядці з допомогою рейки роблю рівні борозенки на належну глибину. Все це сприяє правильному посіву насіння і рівномірній появі сходів.

Ще одна причина жирування рослин — вони ростуть на грунтах з великим вмістом перегною, тобто при надлишку азотовмісних добрива. Неправильний, занадто рясний полив також може привести до того, що редис починає нарощувати бадилля. Полив на початку вегетації рослин повинен бути помірним, а коли почне зав’язуватися коренеплід — навпаки, рясним. Грунт на грядці повинна бути постійно вологим.

Коли встановлюється похмура погода і довго тримається низька температура повітря (як в нинішньому травні — на початку червня), тоді тепличні сорти погано формують коренеплоди, і в той же час на рослинах відростають великі зелені листя. Тому я редис вирощую на грядках, спочатку під плівковим укриттям, висівають насіння наступних сортів: 18 днів, Бурулька, Корсар і Яхонт. При перезріванні коренеплоди у рослин перерахованих сортів не дрябнуть.

У багатьох садівників виникає питання: чому рослини редису йдуть у стрілку? Перш за все, причина — неправильний вибір сорту. В Україні з травня по липень довгий світловий день, а для формування коренеплоду рослинам він повинен бути не більше 12 годин. Селекціонери в останні роки вивели сорти та гібриди редиски, рослини яких при правильній агротехніці і своєчасного прибирання коренеплодів не стрілку. Мені відомі такі з них: 18 днів, Французький сніданок, Полка, Рондел, гібриди Тарзан і Донара. Але якщо насіння їх посіяні густо, полив рослин проводиться нерегулярно, грунт ущільнився, то дозрілі коренеплоди перерахованих сортів і гібридів будуть стрілкуватися.

Останній раз насіння редиски можна сіяти в першій декаді серпня. Тоді урожай можна отримати з вересня до першій половині жовтня в залежності від скоростиглості сорту або гібрида.

Зверніть увагу

У плодах редиски міститься кремній, який надає кровоносним судинам міцність. Є також залізо, сірка, магній, кальцій і багато інших життєво необхідних для людини мінеральних речовин. Каротин і вітамін С, групи В, РР здатні підвищити в організмі захисні сили, а ефірні і гірчичні олії є хорошим антисептиком. Саме ці масла і надають редису гостроту і гіркуватий присмак, що сприяє покращенню апетиту. У м’якоті є і клітковина. Вона благотворно впливає на перистальтику кишечника, посилюючи її роботу. Редис має мало калорій, тому він рекомендований людям з ожирінням і зайвою вагою.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply