Рання кукурудза – ласощі і прибуток

Вегетаційний період кукурудзи, залежно від сортів, 150-200 днів, а до молочної стиглості — 90-110 днів. На початку липня качани вже придатні для споживання. Але їх можна мати до столу значно раніше, якщо вдало підібрати сорти і виростити кукурудзу з розсади.

Кукурудзу люди вирощують з різною метою: на зерно, борошно і крупи, для годівлі тварин і птиці, зрештою, щоб споживати молоді качани у фазі молочної стиглості. Саме тоді й на базарах з’являються молоді качани або продають уже готову варену кукурудзу.

Але багатьом із нас хотілося б поласувати кукурудзою раніше — ще у червні. А для цього треба виростити ранню кукурудзу.

СОРТИ і ГІБРИДИ

Сортів, як і гібридів кукурудзи, досить багато. Але для ранньої вигонки треба висівати ранні або середньоранні сорти. Це, зокрема, ранньостиглий гібрид Київський 8, Буковинський 3 та 5, Чернівецький 21, середньоранні Одеський 27, Дніпровський 247 та ін.

Крім цих, є чимало місцевих сортів кукурудзи, які характеризуються як ранньостиглістю, так і високою врожайністю зерна. На Поділлі до таких належать Ангал, Старинська, Молдавська червона, а із групи ВІР міжлінійний гібрид ВІР 44.
Порівняно з середньопізніми та пізніші ці сорти достигають на 20-25 днів, а то й на місяць раніше. А отже, й молочна стиглість качанів теж порівняно рання. Якщо ж рослини виростити спочатку в горщечках, а потім висадити в ґрунт, молочну стиглість качанів можна прискорити ще на 15-20 днів, а то й більше, залежно від сорту та природно-кліматичної зони.

РОЗСАДА У ГОРЩЕЧКАХ

Кукурудза культура, що не любить або й не витримує пересаджування. Тому-то, розсаду слід вирощувати в горщечках або стаканчиках, а потім обережно висаджувати у відкритий ґрунт, не травмуючи кореневої системи. За цих умов рослини швидко розвиваються і плодоносять.

Горщечки виготовляють з суміші, висівають по одній насінині, яка через 10-12 днів проростає. Сходи поливають, доглядають, а коли температура верхніх шарів грунту досягне +10 °С і мине загроза весняних заморозків, горщечки висаджують на грядку чи ділянку. За ранньої весни у зоні Лісостепу — це середина квітня, а більш пізньої — перші числа травня. На випадок щорічних заморозків (3-4 травня), які ще можуть повторитися 10-12 травня, рослини прикривають плівкою або матами, натягнутими на кілки.

До речі, сходи кукурудзи витримують короткочасні заморозки до 5-6°С. Пошкоджені рослини згодом відростають. Та все ж краще їх прикрити.

АГРОТЕХНІКА КУКУРУДЗИ

Вона загальновідома й однакова для будь-яких сортів. Але для ранньої вигонки все ж має певні особливості.

По-перше, грядку чи ділянку під ранню кукурудзу краще відвести на південному схилі і захистити її від північних вітрів та протягів. Грунт має бутті родючим, виораним чи перекопаним на зяб на глибину 30-35 см. Добрива (місцеві й мінеральні) краще внести під оранку, а навесні, після закриття вологи, провести культивацію.

По-друге, схема розміщення рослин має бути не менша як 70 X 70 см. Ширше, якщо дозволяє площа, краще. Рядки варто спрямувати з півночі на південь.

Трете, що також важливо, це своєчасний обробіток посівів і добрий догляд. Грунт у міжряддях слід тримати чистим від бур’янів і розпушеним. Особливу увагу необхідно звернути на знищення кірки після дощу чи поливу кукурудзи.

ЛАСОЩІ І БІЗНЕС

За умов старанного догляду кукурудза, висаджена розсадою, вже у червні викидає волоть і зав’язуються качани. Ще через кілька днів вона цвіте, запилюється, на качанах з’являються рядки зерен. А вже після 20 червня молоді качани можна споживати — варити, пекти, тушкувати.

Досить смачна молода кукурудза, коли її стушкувати, так би мовити, у власному соку. Для цього з качанів видаляють частину обгортки і загортають їх жаром. Через кілька хвилин зерно змінить колір, молочко загусне і кукурудза готова для вживання. Смак таких качанів неперевершений.

Але ж на продаж кукурудзу здебільшого варять у підсоленій воді або додають сіль потім. Та краще, коли смак зерна солодкий, а це значною мірою залежить від сорту та умов вирощування.

Поява ранньої молодої кукурудзи на базарі то бізнес. Бо цінуються молоді качани доволі дорого, а коли ще й варені — то й поготів. Реалізація таких качанів навіть із невеликої ділянки цілком покриває витрати, та ще й дає прибуток. Спробуйте не пошкодуєте. Молоду кукурудзу люблять усі, а діти особливо.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply