Як правильно організувати полив рослин

Рослинам зараз потрібно не тільки багато пити, але і багато поживних речовин. Особливо актуальним питання поливу стає в жарку погоду, коли рідко йдуть дощі. Як правильно організувати полив рослин — про це наша сьогоднішня розмова.

Що відбувається з рослинами, коли тижнями пече сонце? Не треба бути досвідченим садівником і овочівником, щоб побачити сліди гарячого сонця. При надмірно високій температурі зав’язі плодів опадають, томати не ростуть, огірки гірчать. Морква росте з великими труднощами, стає жорсткою і кострубатою на вигляд. Не зав’язується картопля, бульби якої просто не можуть формуватися без достатньої кількості вологи. Білокачанна капуста різко знижує врожайність, кольорова дає дрібні головки, які швидко розсипаються, перець інтенсивно втрачає листя…

Словом, не город, а суцільний занепад. А тут ще багато шкідників та хвороб, яким спека тільки на благо…

Вихід, здавалося б, один — поливати і поливати. Але в посуху на городах дефіцит води, рівень якої в річках і озерах знижується, колодязі пересихають, та й запасів дощової води взяти немає де. До того ж не кожен господар має можливість щодня і невідлучно перебувати на своїй ділянці, невпинно обходячи зі шлангом свої володіння. Проте, дотримуючись певних правил догляду за садом-городом в посуху, можна звести втрати врожаю до мінімуму.

1. При можливості поливайте рослини якомога частіше, навіть ті, які в звичайні роки ви особливо не балуєте, — картоплю, гарбуз, плодові дерева. Робіть це переважно рано вранці, щоб волога встигла всмоктатися до того, як літнє сонце і вітер її випарують, і щоб рослини встигли максимально використовувати воду в прохолодні ранкові години протягом дня. Температура води при поливі для всіх культур повинна бути не нижче 18-25 градусів!

2. Якщо воду доводиться економити, перед поливом визначте пріоритети і чітко їх дотримуйтеся. Враховуйте також, що вода більше потрібна рослинам на легких, піщаних ґрунтах, які пересихають швидше, ніж важкі.

3. Лийте воду тільки під корінь, намагаючись не мочити листя і квітки щоб уникнути виникнення сонячного опіку. Струмінь води з лійки або шланга не повинен розмивати грунт, інакше можна сильно травмувати коріння. Тримайте носик лійки біля самої поверхні грунту, знявши душову насадку, або покладіть шланг на поверхню грядки.

4. Рясні, але рідкісні поливи набагато більш корисні ніж мізерні і часті. Від поверхневого поливу рослини в спеку, як вважають фахівці, тільки страждають. Справа в тому, що невелика кількість води проникає тільки у верхній шар грунту, сприяючи розвитку слабких, високо розташованих коренів, які від пересихання грунту страждають першими. Для розвитку сильної кореневої системи в надзвичайних погодних умовах потрібно, щоб вода проникала глибоко в грунт. Правильна глибина зволоження грунту при поливі під овочевими та квітковими культурами — близько 60 сантиметрів, під деревами та чагарниками — не менше одного метра.

5. Під час тривалої спеки слід розпушити грунт навколо рослини перед поливом, зробити невелику лунку, щоб рослина виявилося посередині поглиблення. Вся вилита в лунку вода залишиться в ній і по мірі всмоктування потрапить до коріння рослини. І по можливості не турбуйте грунт після поливу: будь-яке розпушування сприяє додатковому випаровуванню вологи, до того ж може оголити коріння, а це в спеку згубно. Вже краще змиритися з кіркою, хоча вона і не дуже корисна для рослин.

6. Тимчасово відмовтеся від прополки: бур’яни дадуть овочевим культурам невелику тінь і тим самим врятують їх від палючих променів сонця. Звичайно, вони використають частину води на власні потреби, і тих же огірків або кабачків визріє трохи менше, але вони все ж не пропадуть остаточно!

7. Особливу увагу приділіть плодовим деревам (в першу чергу молодим саджанцям). Не треба рихлити землю під деревами. Перед від’їздом з ділянки на кілька днів вилийте під кожне дерево 20 літрів води. Коли вона проникне в глиб, землю навколо дерева обкласти перегноєм, при відсутності його — напівперепрілим компостом, він довше тримає вологу в ґрунті.

Зверніть увагу?

Від перегріву особливо страждають рослини в парниках і теплицях, адже температура в закритому приміщенні за склом піднімається набагато вище, ніж на відкритому просторі. Тому не забувайте відкривати двері і вікна парника наскрізь в спекотні дні і використовуйте вентилятори. Полив в теплицях не варто проводити ввечері, щоб не створювати надмірної вологості та осадження крапель води вночі на рослинах.

У теплиці і парнику в спекотні дні постійно повинні стояти в різних місцях кілька ємностей з водою — відра, тази і т.д. У ємності наливайте холодну воду. Міжряддя в парнику зволожуйте два-три рази на день теплою водою.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply