Сівозміна культур на дачній ділянці


Тривале вирощування однієї культури на одному і тому ж місці погіршує умови живлення і розвитку рослин. Справа в тому, що кожна культура вживає властиве їй меню: одній треба більше фосфору, інший — азоту, третій — калію, четвертій — кальцію… Крім того, кожна культура має, як правило, свої хвороби і своїх шкідників, які в перший рік вирощування культур можуть вразити їх і на наступний рік перезимовуючи в грунті цієї ділянки.

Тому потрібно займатися сівозміною на своїй ділянці. Для початку необхідно виділити площі, на яких ростуть багаторічники (дерева, чагарники, багаторічні овочі), і площі, де передбачається вирощувати однорічники. Частина площі, зайнятої молодим садом, до змикання крони може бути також включена на п’ять-шість років для використання під однорічники. Потім цю площу розмічають на п’ять чи сім грядок (можливо і більше). Визначаючи їх розмір, необхідно виходити з того, що одна грядка має бути зайнята однією або декількома спорідненими культурами, наприклад, капустою і бруквою або цибулею і часником, або квасолею і бобами і т. д. Всі ці ділянки треба заміряти і нанести на план. Потім написати перелік культур, які ви вирощуєте або плануєте вирощувати, згрупувати їх в родинні групи і визначити необхідні для вас під ними площі, виходячи з врожайності цих культур на ділянці і ваших потреб в тій чи іншій продукції.

Все більше число городників підвищують родючість ділянки за допомогою сидератів. Вирощують рослини, що дають багатий урожай зеленої маси, яку потім приорюють. Крім того, деякі залишають грядку на рік або півроку вільною (під паром), нічого на ній не сіють, тільки періодично прополюють і розпушують кірку яка утворюється після дощу.

Зразкові схеми чергування культур на ділянці:

Сівозміна 1


а) Однорічні культури (овес, салатна гірчиця, рапс та ін.) для підживлення ділянки.
б) Рання картопля + редька.
в) Цибуля, часник + редис.
г) Огірки + салати.
д) Зелені і пряно-ароматичні трави.
е) Капуста (всі види).
ж) Томат.
з) Коренеплоди столові (морква, буряк, ріпа, бруква).

У цьому варіанті сівозміна буде називатися восьмирічною і повернення одних і тих же культур на попереднє місце відбудеться тільки через вісім років. Це, звичайно, оптимальний варіант. Можливо укрупнити поля (так умовно можна назвати грядки), що відводяться під одну або кілька споріднених культур, до чотирьох-п’яти. При такому варіанті повернення на колишнє місце відбудеться через чотири-п’ять років, що цілком припустимо.

Дотримати порядок чергування культур навіть в умовах, коли під однорічники залишається всього одна — три сотки, важко, але можна. Треба тільки привчити себе заздалегідь планувати площі під культури, адже часом важко згадати, що саме росло на даному місці два-три роки тому.

Сівозміна 2

а) Зернові сидерати (можливі жито, овес) + капуста.
б) Картопля.
в) Капуста пізня.
г) Зелені культури.
д) Столовий буряк.
е) Морква.

Сівозміна 3

а) Однорічні кормові культури на зелений корм і сидерати.
б) Огірок + редис.
в) Рання і цвітна капуста + редька.
г) Цибуля, часник — кріп на зелень або редис.
д) Томат.
е) Зелені культури.




Поділитись своєю думкою