Важливий індик — корисний продукт

Індики — виключно м’ясний вид птаха. Яйця їх смачні і великі (80-90 г), але загальна їх кількість у порівнянні з курячими невелика (70-100 яєць на рік). Тому ці яйця або є делікатесом, або служать для розведення птахів. М’ясні якості індичок набагато важливіше. Їх ніжне, соковите, біле, не дуже жирне м’ясо має дієтичні властивості.

Взимку дорослій птиці треба щодня згодовувати 250-260 г зернових кормів у розрахунку на одну голову. Молодняк швидко зростає, поїдаючи вологі мішанки на молочній сироватці і обраті з додаванням рубленої зелені, вітамінного трав’яного борошна і борошна з хвої.

Починають нестися індички на початку березня. Протягом весни і початку літа несуться приблизно через день. За місяць до початку яйцекладки підсильте раціон, збільшуючи дачу соковитих вітамінних кормів. Давайте риб’ячий жир, пекарні дріжджі (10 г на голову в день), вітамінне трав’яне (люцернове) борошно і сіно тіньової сушки, зелені паростки цибулі, пророщені овес і пшеницю.

Зразковий денний раціон (г на голову):
кукурудза — 110, овес — 50, ячмінь — 40, пшениця — 40, суміш горохової, кукурудзяної муки і пшеничних висівок — 50, соняшниковий макуха — 15, соєвий шрот — 10, вітамінна трав’яна мука — 40, коренеплоди — 60, варена картопля — 80, кісткове борошно — 2, пір’яне борошно — 0,5, кухонна сіль — 1.

Годувати індичок варто 4 рази на день. О 7 годині ранку давайте вологу зерно-борошняну картопляну мішанку, в 10 — дрібно нарізані коренеплоди та пророщене зерно, в 14 — вологу мішанку з вітамінним трав’яним борошном, висівками, соєвим шротом і запареною соняшниковою макухою, увечері перед садінням на сідало на ніч — кукурудзяне зерно, ячмінну, вівсяну, пшеничну дерть, підсмажені цільні зерна ячменю. Обов’язковий щоденний моціон на вигульних дворах за винятком особливо непогожих і морозних днів. Перебування індичок на свіжому повітрі позитивно позначається як на самій яйцекладці, так і на розвитку життєздатних зародків.

У перші п’ять днів життя індичатам потрібно в добу 12-15 г розмеленого зерна і пшеничних висівок, а також 20 г молока або відвійок, в наступний тиждень — 22-25 г кукурудзяного, пшеничного, вівсяного, просяного борошна і пшона і 40 г молока або обрата. З дво- до тритижневого віку давайте індичатам 30 г борошна або крупи, 30 г молока або відвійок і 5 г сиру, а потім до чотиритижневого віку — 45-48 г крупи, 2-3 г запареної макухи, 20-25 г молока або обрата і 7-8 г свіжого сиру на голову в день. При такому годуванні індичата добре ростуть, швидко оперяються і не хворіють.

У 6-7 тижневому віці у індичат на голові і шиї починають виростати червоні шкірясті бородавки-корали. У цей час птах потребує особливо ретельного догляду при одночасній повноцінній годівлі, так як в цей період малята слабшають і більш схильні до захворювань. Утворення коралів і оперення завершуються до 2,5-3-місячного віку.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply