Як виростити капусту у відкритому грунті

Не обов’язково возитися вдома з ящиками, пікірувати розсаду, а потім везти її на дачу.

Справжньому дачникові завжди мало місця: влітку — на ділянці, навесні — на підвіконнях. Тут вже тісняться томати, перець, баклажани. Хочеться ще посіяти квіточок. І капусту ще треба кудись приткнути. Але чи варто займати нею вікно? Насправді ні. Вона прекрасно визріває, якщо посіяти її прямо у відкритий грунт.

Час посіву капусти на грядки — в кінці квітня.

Ідеальне місце — там, де в минулому році росли огірки, часник, цибуля, картопля, морква або бобові культури.

А от після редиски, редьки, ріпи або руколи розміщувати її не можна!

Сіяти капусту найзручніше в лунки. Їх роблять діаметром 0,5 м, вносять туди 1 відро перегною, добре перемішують з грунтом і поливають. Якщо на ділянці ще лежить сніг — полийте місця під лунки гарячою водою і почекайте день-другий, щоб грунт злегка підсох.

Насіння висівають у лунки по 3 шт. на відстані 10 см один від одного. Зверху закопують сухим ґрунтом. Поверх нього розсипають шар попелу (він збереже сходи від хвороб) і накривають лунки нетканим матеріалом (лутрасил, агріл і т. п.).

Коли капуста зійде, покривний матеріал треба натягнути на дуги, щоб капусті було де розвиватися.

Після того як у молодих рослин з’являться перші справжні листочки, з трьох сходів в кожній лунці треба вибрати найсильніший, а решту висмикнути. Шкода, звичайно, знищувати хороші рослини, але залишати їх усім скопом категорично не можна, інакше качани не зав’яжуться.

Цей метод вирощування капусти дозволяє істотно заощадити і час, і сили: не треба возитися вдома з ящиками, пікірувати розсаду, потім везти її на дачу, висаджувати…

З томатами і перцями цей номер не пройде — вони дуже теплолюбні. А капуста легко і без укриття витримує заморозки до — 5°С. Вкриті рослини не замерзнуть і при -12, а то й 15°С! Так що не бійтеся, сійте її прямо у відкритий грунт.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply