Врятуємо помідори від фітофтори

Як захистити рослини від цієї заразної хвороби

Зазвичай в кінці літа, а то й раніше дачники скаржаться один одному, що їх рослини уражені небезпечним захворюванням фітофторою. Цьому як правило сприяють різниця денних і нічних температур, підвищена вологість у теплиці, а також тумани. Коли на листках і стеблах томатів вже з’явилися чорні або бурі плями, а плоди почали темніти, то рослинам вже не допоможеш. Адже небезпечний гриб всього за кілька днів здатний погубити ніжні культури. Підступна інфекція може розноситися вітром за кілька кілометрів, освоюючи нові площі. Тепла погода і висока вологість повітря (до 75%) буквально за два дні провокує швидке зараження рослин.

Якщо хочете захистити ваші рослини, то діяти потрібно прямо зараз. У першу чергу подбайте, щоб ваші томати добре провітрювалися, не мучте їх нестерпно спекою. Якщо на вулиці + 20 С, то під плівкою, склом або полікарбонатом стовпчик термометра може бути близько + 35 С. Не забувайте добре провітрювати рослини, але на ніч обов’язково закривайте всі кватирки і двері.

— На жаль, селекціонери поки не вивели стійкі до фітофтори сорти томатів, — розповідає член-кореспондент РАПН Сергій Дубінін. Зараз можна почати обробляти рослини в теплицях препаратами проти фітофтори. Врахуйте, що їм потрібен час, щоб проникнути в листя і стебло рослини, тому проведіть обробку до дощу, для кращого ефекту застосовуйте обприскувач. Обов’язково враховуйте термін очікування — час за який препарат розкладається і стає безпечним. Зазвичай цей час коливається від двох тижнів до трьох днів. Залежно від ситуації вибирайте відповідний фунгіцид. Не забувайте обприскувати зворотний бік листків. Адже захворювання починає поширюватися знизу вгору.

Якщо помітили точковий прояв захворювання, то видаліть хворі частини рослини. Обов’язково використовуйте чисті інструменти. Пам’ятайте, що інфекція заразна.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply