Колорадський жук не пройде

Як вивести зі своєї ділянки цього ненажерливого шкідника

Дуже часто колорадський жук доставляє городникам чимало клопоту. Приїжджаєш на дачу, а там замість зелененьких сходів картоплі, баклажанів або томатів одні стебла без листя стоять. Смугастий ненажера не проти поласувати та іншими пасльоновими (перцями). Але найбільше від шкідника страждає все ж картопля. Особливо небезпечний «Колорадо» для картоплі в період цвітіння — адже в цей час у неї починають формуватися бульби. Якщо залишити рослини один на один зі шкідниками, то врожаю точно не дочекаєтеся.

До речі, основної шкоди завдає не сам жук, а його личинки. Ненажерлива «молодь» може з’їсти все бадилля. Вони настільки голодні, що жують листочки не тільки вдень, але і вночі.
Найефективніший спосіб боротьби з нахлібниками — це профілактика. Головне встигнути зібрати і знешкодити жучків, поки самки не відклали яйця. В крайньому випадку можна знайти яйцекладки, вони знаходяться на зворотній частині листочків і їх знищити. Помітити їх дуже легко, так вони яскраво-оранжевого кольору. Боротися з молодим поколінням колорада важко, але все ж можливо. Від палючого спеки м’ясисті личинки ховаються на зворотному боці листя, так що уважно оглядайте кожну рослину.

Народні засоби проти колорадського жука не допоможуть

Інтернет, різні календарі для горе-городників просто рясніють порадами, як видворити колорадського жука зі своєї ділянки. Тільки от сучасного шкідника настоєм полину або цибулиння вже не налякаєш. У ненажерливого жучка виробився стійкий імунітет навіть до сильних хімічних препаратів, не кажучи вже про народні методи. Не дарма великі фірми з виробництва інсектицидів проти колорадського жука витрачають мільйони доларів на розробку ефективних засобів. Адже отруїти «колорада» досить важко. Він швидко пристосовується до нових умов. Дуже важливо щороку на ділянці використовувати новий препарат. Тільки от непогано для початку зателефонувати на місцеву станцію захисту рослин та з’ясувати який «хімікат» краще використовувати в цьому році.

Справа в тому, у кожного інсектициду свої особливості. Як правило активні компоненти обволікають листя, черешки і стебло рослини і воно стає отруйним для шкідників. Скуштувавши такого «частування» смугастий жучок гине.

Тільки не забувайте, що одні «хімікати» добре діють у спеку і захищають рослини навіть при температурі вище + 30 С, інші особливо ефективні при підвищеній вологості. Деякі навіть дощем не змиваються. Знаючи ці властивості легко підібрати найефективніший засіб, а не поливати свої овочі чим попало.

Також існують, так звані біологічні препарати («Бітоксибацилін», «дендробацилін»). У їх складі містяться мікроби, які викликають у шкідника банальний розлад шлунка. При цьому апетит шкідника значно знижується. Правда, гублять ці засоби в основному личинок «колорада». Зате біопрепарати вважаються найбільш безпечними і їх можна застосовувати за 5 — 7 днів до збору врожаю.

Правила обробки

Практично всі «хімікати» проти шкідників алергенні, тому не можна забувати про засоби особистого захисту. Купуючи ампулу або пакетик з препаратом не забудьте про гумові рукавички і респіратор. Обов’язково уважно читайте інструкцію і дотримуйтеся дозування.
Проводити обробку найкраще ввечері або рано вранці, подивіться прогноз погоди, інакше буде прикро якщо всю вашу працю змиє дощ, також небажаний вітер.

Розчиняємо препарат у воді і обприскуємо їм рослини. Краще всього використовувати пульверизатор. Намагайтеся, щоб розчин потрапив і на зворотний бік листя картоплі. Адже кожна рослина має бути захищене від шкідників з усіх боків. Зазвичай за сезон проводять кілька обробок. Тільки не забувайте, що повторно труїти «колорада» найкраще вже іншим препаратом. Тому не запасайтеся «частуванням» для нахлібників на кілька років. Найкраще вибирати новинки, які з’являються в садівничих центрах.

Не забувайте, що в боротьбі з колорадським жуком важлива не тільки сила препаратів — скільки організованість сусідів по дачних ділянках. Найкраще проводити «хімічну» атаку всім одночасно. Обов’язково враховуйте терміни обробки, як правило останні обприскування звичайними інсектицидами можна проводити за три тижні до збору врожаю.

Несмачна картопля для жуків

Зараз наші вчені намагаються вивести сорти картоплі, які менш пошкоджуються колорадським жуком. Хоча на ринках деякі любителі вже продають таку картоплю, яку, нібито, «Колорадо» взагалі на дух не переносить. Хочу засмутити, що насправді таких сортів ще немає.

Є картопля, бадилля якої менш смачне для шкідника, а листочки жорсткі і гіркуваті на смак. Наприклад, сорт Нікулінський відносно стійкий до навали шкідників. Але якщо вибору у ненажерливого жука немає, то він буде їсти і не дуже смачне бадилля. Тільки от як правило, чим стійкіше до шкідника сорт, тим він має менш смачні бульби. Тому вчені шукають вихід, як створити апетитний для людей і огидний для колорадського жука сорт картоплі.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply