Вирощуємо овочі на соломі

Солома, що залишається після збирання та обмолоту пшениці, може бути використана для вирощування огірків і томатів у теплицях. Перший досвід такого вирощування в нашій країні був проведений сорок років тому. З тих пір у виробничих умовах тепличних господарств різних зон накопичений великий позитивний досвід застосування соломи. Він може бути рекомендований і для приватних теплиць. Застосовувати солому можна в двох варіантах: у вигляді пресованих тюків і у вигляді різаної. Розглянемо особливості того й іншого способу.

Позитивні якості соломи як грунту (субстрату) для вирощування овочевих культур полягають у тому, що вона може служити біопаливом. У неї легко проникає і сильно розростається коріння; вона забезпечує кореневу систему повітрям, а рослину — додатковою кількістю вуглекислоти. Поживні речовини не втрачаються і повністю йдуть на користь рослинам, грунт з соломи не заражений шкідниками та збудниками хвороб, можливі більш ранні посадки і більш ранній урожай через прискорення росту та розвитку рослин.

У всіх випадках застосування соломи, де б то не було, відзначали збільшення врожаю в порівнянні з вирощуванням на звичайному грунті.

Укладання солом’яних тюків в підготовлену для посадки теплицю проводять у вигляді гряд, щільно один до одного, за 2-3 тижні до висадки розсади. Розміщувати тюки можна як на рівній поверхні, так і в виритій канавці на глибину від 10 до 20 см. Під тюки підстеляють поліетиленову плівку. Ясно, що ніякого шару грунту під тюками не потрібно.

Після розміщення тюків їх протягом трьох днів зволожують кілька разів (температура води — до 20 ° С). У перший день можна витратити на один тюк 10 л води, у другій — 7 л, в третій — 5 л.

У зволожені тюки вносять мінеральні добрива в 2-3 прийоми. У сухому вигляді добрива рівномірно розсипають на поверхню соломи, а потім обережно ллють воду невеликими порціями з лійки з сіткою.

Кількість добрив має становити не більше 1 кг на м2 поверхні соломи, з них половина азотних (аміачна селітра), п’ята частина — фосфорних (гранульований суперфосфат), третина — калійних (сульфат калію). Через два дні вносять вапно — від 200 до 400 г на м2.

З моменту додавання добрив в масу соломи в ній починається так звана ферментація. Протягом 7-10 днів температура в пакунку піднімається до 50 ° С і вище, потім починає знижуватися. До посадки розсади солома стає готовою при температурі близько 30 ° С. Якщо тюк обв’язаний дротом, його розрізають і знімають або підгинають кінці розрізаного дроту вниз тюка.

Для посадки на солому розсаду огірків і томатів краще вирощувати в торф’яних горщиках, щоб краще зберегти коріння. В соломі роблять поглиблення для горщика, а після висадки заповнюють простір біля стінок соломою або тепличним грунтом. Можна поверх соломи насипати шар грунту товщиною 4-6 см з торфу (вапнувати), торфу з піском, перегноєм або гноєм. Посадку можна допустити більш загущену, ніж для звичайного ґрунту.

Підживлення мінеральними добривами починають через три тижні після посадки. Підживлення органічними добривами не рекомендуються. Концентрація кожного добрива в підгодівлі — 15-20 г на відро води. В першу підгодівлю бажано дати азотне, калійне і магнієве добриво; в наступні — азотні і через раз — магнієві. Магній, фосфор і кальцій зазвичай добре зберігаються у верхніх шарах тюка, так що підгодівлі цими добривами можна виключити.

Норми поливів на одну огіркову рослину — від 0,3-0,4 л до 1,0-1,3 л (перше — у похмуру, друге — в сонячну погоду). Для томатів норму поливу збільшують в 1,5 рази. Необхідно поливати рівномірно по всій поверхні соломи, бажаний також полив з боків тюка, щоб виключити пересихання соломи.

При відсутності пресованої соломи можна використовувати солом’яну різку. Її готують так само, як і тюки, але поміщають в канавки глибиною 20-30 см. Солом’яну різку можна додавати до тепличних грунтів в якості розпушувача. Її дія на рослини цілком замінює гній. В процесі експлуатації солома розкладається і осідає. Тому рослини потрібно підв’язувати на шпалеру без натяжки, щоб не пошкодити коріння. Якщо при поливах коріння оголюється, то потрібно проводити їх мульчування (засипку) торфом.

Солома краще, ніж грунт, зберігає температуру протягом усього періоду вирощування. Це особливо важливо в початковий період росту рослин і при різких коливаннях температури зовнішнього повітря. В значній мірі солома охороняє огірки від прикореневих гнилей. Плоди огірків і томатів на соломі можуть більше накопичувати цукру і аскорбінової кислоти (вітаміну С).

Використана солома може служити на наступний рік гарною органічною добавкою в грунт під інші культури. Поряд з основним видом соломи — пшеничної — можна застосовувати солому ячмінну, житню і горохову. Основна умова їх використання — відсутність обробок цих культур на полях гербіцидами (отрутохімікатами проти бур’янів).

Час і зусилля, витрачені на підготовку соломи до посадки, з лишком окупляться прискоренням росту рослин і збільшенням врожаю.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply