Як використовувати хвою на городі та в саду


Хвою сосни і ялинки можна ефективно використовувати на садовій ділянці, — розповідає Павло Жирнов, кандидат сільськогосподарських наук.

Хвоя як засіб від шкідників

Соснові й листяні голки, з яких виділяються фітонциди та інші біологічно активні речовини, добре відлякують шкідників картоплі — дротяників і капустянку, а також захищають картоплю від парші та інших грибкових захворювань.

Як же використовувати хвою правильно? Якщо у вас на садовій ділянці картоплі шкодять вищевказані комахи і хвороби, обов’язково навесні при його посадці в лунку киньте повну жменю свіжої або торішньої соснової хвої, потім половину склянки деревної золи і тільки потім картоплину. Засипте все грунтом. Пухка хвоя також створюватиме своєрідний повітряний дренаж кореневій системі картоплі, що вимагає багато кисню для формування бульб. Не забувайте також, що основними розсадниками проволочника на ділянці є зарості пирію, тому, прагнете їх повністю видалити при прополюванні, намагайтеся щорічно змінювати місце під картоплю. Доведено, що свіжа і торішня хвоя по своїй ефективності абсолютно однакова, тому, крім новорічних ялинок, опалу хвою можна навесні набрати і в лісі. Збирати її легко, стандартний п’ятидесятикілограмовий поліпропіленовий мішок набирається за допомогою граблів за 10 хвилин. На 100 квадратних метрів ділянки, засаджених картоплею, потрібно приблизно 2 — 3 мішки хвої.

Голки — ідеальний матеріал для мульчування

Соснова або ялинкова хвоя також є ефективним матеріалом для мульчування. Грядки з цибулею взагалі рекомендується покривати саме шаром хвої. Хвойний покрив не тільки буде затримувати вологу в ґрунті, не дасть рости бур’янам, але й з причини виділення летких фітонцидів запобіжить захворювання цибулі грибними і бактеріальними хворобами, захистить від комах-шкідників. Приблизно з середини травня закрийте грядки з цибулею, часником, редискою, салатом та іншими вологолюбними культурами хвойним покривом, це в рази скоротить ваші витрати на прополку і поливання, а також збільшить врожайність культур.


— Усі вищевказані агротехнічні прийоми випробувані на власному городі і з усією відповідальністю можуть бути рекомендовані садівникам! — Запевняє Павло Жирнов.

Не використовуйте свіжу хвою!

Соснові, ялинові голочки підвищують кислотність грунту, особливо свіжі. Якщо раптом зберетеся використовувати хвою для мульчування або боротьби з шкідниками, дайте їй перепріти в компостній купі. Хвоя з землі, давно вже пожовкла і цілком готова до використання.

З тієї ж причини хвоя підходить не для всіх культур. Не дуже добре сприймуть зміну кислотності грунту квіти. А от фрукти, кислі ягоди хвою люблять. Добре вона підійде для мульчування грунту навколо вишні, голубики, сливових дерев. Допомагає росту соняшника, цибулі, часнику і навіть баклажанів.

Хвою добре використовувати як покривний матеріал

Не тільки сніжок ялинку вкутує (пісеньку всі пам’ятають?), Але і ялинка, виявляється, добре захищає городні культури під час зимівлі. Набрати достатню кількість хвої, як ми вже говорили, нескладно (особливо пощастило тим, у кого ділянки поруч із сосновими гаями). Ну а прикрити легким сипучим матеріалом грядку ще простіше. Відмінно переносять холод під хвойним покровом полуниця, виноград. Можна присипати хвоєю коріння плодово-ягідних дерев. Вона захистить не гірше сучасних укривних матеріалів. Хвоя добре захищає від пронизливого вітру і втрати тепла і одночасно відмінно пропускає потрібний рослинам кисень, не даючи грунту «задихнутися». Крім того, хвоя — хороша захисниця від дрібних гризунів. Не всяка миша полізе за смачним корінцем, а влітку — і за смачною ягідкою, крізь колючі зарості.

ДО РЕЧІ

А ще хвою можна варити

І — ні, не їсти! Настій з голок — відмінний засіб від хвороб рослин і шкідників. Адже ми вже говорили про те, що там купа фітонцидів.

Рецепт такий: взяти кілограм-півтора хвої, кинути її в гарячу воду, приблизно 10 літрів (це велике відро). Дати гарненько настоятися. Остиглий настій процідити і використовувати. Розприскувати його можна за допомогою звичайного пульверизатора. Такий настій ефективний у боротьбі з яблуневою плодожеркою, вогнівкою, якою часто хворіють смородина і агрус. Шкодить хвоя і довгоносикам — той звичайно селиться на малині. Обприскувати можна безбоязно і коріння, і листя рослин. Засіб гранично екологічний.

Настій більш концентрований (його розводять у пропорції 2 кілограми хвої на 10 літрів води і настоюють тиждень в темному місці) згодиться для боротьби з дрібними комахами — попелицями, блошками і навіть колорадським жуком. Тільки перед використанням міцний настій краще розвести.

ЧИТАЧУ НА ЗАМІТКУ

Соснова голка — колекція мінералів і вітамінів

Хвойний настій гарний і як добриво. Адже в хвої величезна кількість корисних для рослин речовин (не для людей! — Їсти хвою самим не треба).

В одному кілограмі хвої сосни міститься вітамінів:
К — до 20 мг
Р — до 2300 мг
В1 — 19 мг
В2 — 5 мг
В3 — 28 мг
РР — 29 мг
В6 — 2 мг
Н — 0,15 мг

Крім того, в хвої присутні кобальт, залізо, марганець, амінокислоти, калій, фосфор та інші речовини.




Поділитись своєю думкою