Вирощуємо суницю відрами

Відомо, що рослинам необхідні три основні чинники — світло, вода і живлення. З приводу світла скажу так: світло необхідне для фотосинтезу і обміну речовин в рослині, але занадто яскраве освітлення може погубити нашу розсаду. Особливо уважно треба стежити за розсадою в перші два тижні після пікіровки. Тут потрібно балансувати світлом, щоб воно було, але не обпалювало. В цьому випадку добре мати підсвічування.

Вода теж необхідна всьому живому. Але заливати розсаду не можна, корені можуть загнити і рослина загине. За земляною грудкою потрібно стежити постійно. Поливати в середньому 2-3 рази на тиждень під корінь, а обприскувати розсаду суниці можна кожен день.

Для повноцінного пыдживлення підгодівлі краще проводити раз на тиждень, поєднуючи з поливом. Чому підгодовувати? Я рекомендую приготувати коктейль: на 1 л води треба взяти 2 краплі препарату НВ-101, по дві гранули «Екоберіна» і «Здорового саду» і одну третю чайної ложки «Сяйво 1». Якщо будете робити раз на тиждень підгодівлю цим коктейлем, то результат у вас буде досить гідний. Є й більш простий варіант — мінеральна суміш «Кеміра-люкс» (в дозах, відповідно до інструкції застосування) теж дає хороший результат.

Дуже часто городники роблять велику помилку, саджаючи розсаду в маленький горщик — для однієї рослини необхідно не менше півлітра землі. І обов’язково стежимо, щоб сердечко розсади не було заглиблене або занадто піднято над землею. Якщо помітили, що з дренажних отворів горщика починають з’являтися коріння, то періодично підрізайте їх.

Як я вже говорила раніше, всі вуса і квітконоси, якщо такі будуть, ми теж прибираємо.

Посадка на грядку

Мені часто ставлять запитання про найкращі сорти суниці. І я завжди кажу: немає поганих сортів, є поганий догляд. Найперша помилка — це неправильна посадка. Я вважаю, що краще мати тридцять кущів, але правильно висаджені, ніж сто тридцять, збитих в купу. Коли прийде час висаджувати розсаду, а це травень, грядка повинна бути вже підготовлена. У мене 10-метрові грядки шириною близько метра.

Землю добре заправляю перегноєм або, якщо є, біогумусом і проливаю всю грядку розчином препарату Сяйво-1 (одна ложка концентрату на лійку).

Роблю ямки для рослин. Відстань між кущами в ряду я роблю 50 см, а ряд від ряду маю не менше, ніж через 80 см. Менше робити не можна — рослини не дадуть хороших врожаїв. Зазвичай нам дуже шкода землі на суницю, мовляв, надто багато місця займає. Та ні, дорогі мої, кущ повинен обдуватися з усіх боків і грітися на сонечку вільно.

І ось лунки ми підготували, тепер їх потрібно заповнити хорошим біогумусом або перегноєм. Ну якщо ні того, ні іншого немає, на худий кінець можна додати по кілька гранул добрива ABBA. Я в кожну лунку додаю ще дрібку Сяйва-2, і відразу ж проливаю водою з НВ-101 (десять крапель на лійку; можна і двадцять п’ять влити, але дорогувато обходиться).

При посадці необхідно стежити за правильним розташуванням коренів в ямці (щоб не загиналися вгору) і сердечка, яке не можна заглиблювати, але і занадто дрібна посадка не годиться. Після посадки відразу ж поливаю рослини суниці і накриваю нетканим матеріалом, можна навіть без каркаса, тільки обов’язково закріпіть чимось важким, щоб не здуло вітром. Все, на два дні можна забути про грядки.

Але потім треба забезпечити щоденний полив (особливо ледачим рекомендую поливати через матеріал). Через десять днів посадки мульчують товстим шаром соломи або трави, під які обов’язково розсипаю Сяйво-3. І коли бачу, що кущики пішли в ріст, проливаю всю грядку Сяйвом-1, а під кожен кущик розкладаю гранули НВ-101. При такому догляді вся розсада швидко йде в ріст.
Звичайно, перші квітконоси і всі вуса необхідно видаляти, так як це дуже впливає на майбутній урожай.
Є ще одне золоте правило для всіх садівників: з куща ми беремо або ягоди, або вуса. І те, і інше не можна, послаблювати кущі я не раджу.

Якщо ягоди вирощуються на реалізацію і сорти ремонтантні або НСД (нейтрального світлового дня), я б радила закладати посадки восени. Навесні наступного року на них треба видаляти всі квітконоси і вуса, тоді влітку і восени можна отримати хороший урожай. А вже пізньої осені розкорчувати цю грядку, попередньо в серпні заклавши нову. Звичайно, це складне, але дуже вигідна справа.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply