Секрети вирощування полуниці

Ті, хто вирощує полуницю у відкритому грунті, знають, що отримати високий урожай ягід коштує великих затрат праці. Але навряд чи зрівняється смак тепличної полуниці з вирощеною під відкритим небом і зігрітою сонцем. Він завжди буде відрізнятися, тому що тільки максимально природні умови дозволяють отримати ягоду приємну на смак — солодку і ароматну. А якщо дотримуватися деяких правил, то поласувати полуницею з грядки зможе вся ваша сім’я, та ще й заготовки на зиму і заморозку зробите.

Тонкощі вирощування полуниці

1. Правильний сорт. Підберіть для себе, як мінімум, 3-4 сорту різного терміну дозрівання. Цим ви не тільки продовжите полуничний сезон, а й перестрахуєтесь від природних катаклізмів (ранні заморозки, надмірні опади, посуха). Не старайтесь купити заморський посадковий матеріал, який вимагає інтенсивних технологій. Районовані сорти, що пройшли акліматизацію у вашій місцевості, дадуть якісну продукцію при мінімумі витрат.

2. Правильні попередники. Кращими попередниками полуниці вважаються зернові і бобові. Вони прекрасно знезаражують грунт, що важливо для ягід, що знаходяться близько до землі. Найгірші попередники полуниці — картопля, томати, перець, баклажани. Небажано сусідство полуниці і з огірками.

3. Правильне добриво. За півроку до посадки необхідно внести в грунт перегній. Навесні до цвітіння полуниці сподобається внесення азотного добрива, але прослідкуйте, щоб розчин не потрапив на листя. Калій і фосфор вносяться в період цвітіння та після збирання врожаю. Добрими постачальниками азоту для полуниці можуть бути кров’яне, м’ясо-кісткове, соєве борошно.

Підгодовувати рослини полуниці 2 рази в сезон добре дріжджами. На 20 кущів вистачить 10 л розчину. 1 кг пачку дріжджів розводять в 10 л води. Для підгодівлі беруть 1 л суміші, розводять в 10 л води і підливають 0,5 л під кожен кущик.

4. Правильне місце. Чим більше сонця, тим солодша ягода. Знаючи це правило, плануйте полуничні грядки в самих сонячних місцях ділянки.

5. Правильна посадка. Правило дуже просто — не заглиблювати кореневу шийку і не оголяти коріння.

6. Боротьба з бур’янами. Бур’яни — вороги полуниці. Вони не тільки забирають у неї корисні поживні речовини з грунту, але і пригнічують, затінюють, знижуючи врожайність. Краща міра боротьби — чим раніше, тим краще. Зрізуйте бур’яни під час прополки у фазі 2-3 листків. Попередити ріст бур’янів допоможе мульчування.

7. Утримання вологи і боротьбу з бур’янами можна об’єднати. Допоможе в цьому питанні мульчування грунту. Чим прикрити грунт між кущами, кожен садівник вирішує самостійно. У ролі мульчі добре застосовувати тирсу, хвою і лапник, солому, картон, плівку, чорне агроволокно, перегній, зрізану траву, сіно.

8. Правильний полив. Полуниця потребує помірного поливу. Їй шкодить як посуха, так і перезволоження. Хороші результати дають грядки з крапельним поливом і мульчею. Поливайте полуницю по мірі необхідності.

9. Боротьба зі шкідниками. Ви розумієте, що ніякі заходи хімічного захисту на полуниці застосовувати не можна, тому що отрута потрапить в ягоди. Обсадіть грядки рослинами, які залучають корисних комах — календулою, чорнобривцями, кропом, фенхелем. Вони надійно захистять ваші рослини від непрошених гостей. Також не залишайте на грядці підгнилу полуницю і листя, покрите грибками. Не давайте шкідникам і хворобам ніяких шансів!

10. Видаляйте вуса. Під час плодоношення полуниця починає пускати повітряні пагони — вуса. Вони виснажують рослину і зменшують врожайність. Візьміть собі за правило: кожен раз, збираючи ягоди, ретельно оглядати кущі і видаляти вуса.

Ось таких нескладних правил досить дотримуватися, щоб отримати хороший врожай полуниці на своїй присадибній ділянці.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply