Тонкощі висадки розсади в грунт


Висадка розсади в грунт — відповідальний етап при вирощуванні овочевих культур. У цей період рослини дуже вразливі і потребують ретельного догляду. Щоб саджанці швидше прийнялись і пішли в ріст, потрібно дотримуватися деяких правил.

Підготовка розсади до висадки

Загартовування. Розсада, призначена для відкритого грунту, обов’язково повинна бути загартована. Рослини починають привчати до свіжого повітря, коли температура на вулиці досягне 10-12 градусів. Перший час буде достатньо двох годин. Кожен день поступово збільшують тривалість контакту зі свіжим повітрям. Загартована розсада набагато легше звикає до нового місця і менше хворіє.

Режим поливу перед посадкою. Якщо розсада росте в стаканчиках, її поливають за 2-3 дні перед висаджуванням. За цей час земляний кому трохи підсохне і буде лише злегка вологим. У підсумку розсаду буде легко витягти з стаканчика, земля не розсиплеться. Якщо ж рослини належить виривати з теплиці, то полив за кілька днів скорочують. Перед самою висадкою грунт добре поливають і відразу ж виривають розсаду. Це робиться для того, щоб рослини злегка підв’яли і не поламалися під час посадочних маніпуляцій.


Протруювання коренів від шкідників. На молоді рослини часто нападають шкідники. Дуже ефективний спосіб захисту — протравить корінці перед посадкою в спеціальних препаратах. Зазвичай для цих цілей використовують «Престиж» або «Матадор». «Престиж» розводять у розрахунку 20 мл на 2 л води і замочують коріння розсади на ніч або за 6-8 годин перед посадкою. При використанні «Матадора» його додають 10 мл на 200 мл води, час замочування — 1 година.

Загальні правила посадки

Вибір часу для висаджування. Ідеально буде садити рослини в похмурий день. Якщо ж стоїть сонячна погода, то краще займатися посадкою в другій половині дня — так саджанці отримають менше стресу від жарких променів і за ніч злегка адаптуються до нових умов.
Глибина посадки. Для кожної культури глибина посадки може бути різною. Основні правила — коренева шийка повинна бути трохи нижче рівня грунту, але при цьому ні в якому разі не можна засипати точку росту.

Полив. Будь-яка розсада після посадки вимагає рясного поливу протягом декількох днів.

Висадка розсади томатів

Томати добре приживаються після пересадки, зазвичай з ними не виникає жодних проблем. Готові до висадки рослини повинні мати не менше 10 листів і бажано, випустити першу кисть бутонів. Томати без побоювання можна заглиблювати в грунт майже до самих листя. Якщо розсада переросла, стебло укладають в канавку на бік, на урожай це ніяк не вплине.

Висадка розсади перцю

Солодкий і гіркий перець висаджують у фазі 8-10 листочків. Розсада повинна бути міцною і не перерослою. Заглиблюють перець трохи вище кореневої шийки і рясно поливають.

Висадка розсади баклажанів

Молоді рослини баклажанів дуже вибагливі. Як і перець, вони повинні мати від 8 до 10 листків. Поливати посаджені рослини потрібно рясно і часто, у спеку навіть по два рази на день. На розсаду баклажанів часто нападає колорадський жук, тому відразу після висадки розсаду обприскують препаратами проти цього шкідника.

Висадка розсади капусти

У капусти коротке стебло, тому потрібно бути уважним і не засипати точку росту. Найкраще приживається капуста при посадці в багно — в лунку заливають воду і відразу ж поміщають туди рослину. Якщо посадити рослини в сухий грунт, а потім полити, є ризик, що вони затягнуться в грунт глибше, ніж потрібно.

Після посадки потрібно уважно стежити за молодими рослинами — вчасно поливати, розпушувати, якщо потрібно, притіняти від сонця. Підживлення починають тільки після повного приживлення розсади на новому місці.




Поділитись своєю думкою