Тіньовитривалі овочі та зелень. Що посадити в тіні

Що посадити в тіні на городі, які рослини здатні рости та плодоносити в затемненому місці, що сіяти в тіні дерев або будинку, які кущі ростуть в тіні — такі питання часто задають городники, які мають не такі вже й великі наділи, й тому намагаються з максимальною користю використати кожен клаптик — отже мова піде про тіньовитривалі рослини.

Коли сад підросте і прийме свою форму, не завжди залишиться достатньо місця для городніх культур. Але на півдні при правильному формуванні крон плодових можна багато культур розмістити в саду. Давайте розберемося, які овочі та зелень ростуть в тіні, і що можна посадити в пристовбурні кола плодових дерев.

Які рослини можна садити в пристовбурні кола дерев

Навесні зробили обрізку в саду, і протягом цього року в пристовбурні кола висаджували укорінення пасинки томатів. На урожай спочатку не розраховували, робили акцент на захист врожаю від плодожерки. Але який був приємний бонус з урожаю, просто не передати!

Кущі були індетермінантні, виросли по 2-3 метри, дали рясний урожай. Крім цього помітили, що фітофтори на них було менше, ніж на городі. Хоча дотримуємося сівозміну і густо мульчуємо грунт органікою. Виходить, посадка помідор в пристовбурні кола має взаємовигідну користь — вони захищають яблука і груші від плодожерки, а самі під захистом крони менше страждають від фітофтори. Крона оберігає томати від роси і частково від дощу.

Ще овочі, що ростуть в тіні не загущених крон дерев — це квасоля. При чому і кущова і кучерява непогано почувають себе в саду. Знову-таки садили квасолю для поліпшення ґрунту, розраховували на збагачення азотом, а отримали приємну прибавку до врожаю. Єдина вередник з квасолі — це вигна. Аж надто вимоглива до поливу, температури і освітлення. В сад її краще не садити.

До списку тіньовитривалих овочів, які можна висаджувати в саду, ще можна додати городню зелень. Наша кучерява петрушка міцно влаштувалася під смородиною, забралася в малинник, і ось вже прагне в сад. У багатьох серед інших культур росте кріп, а у нас петрушка, але на неї ми не в образі. Як не як, і слимаків відлякує, і бадьору зелень дає до столу найперша в році, відразу ж після сходу снігу.

Ще під грушкою влаштувалася меліса. Теж прийшла в сад сама, самосівом. Це і відмінний медонос, і хороша ароматна добавка до чаю взимку. Також в пристовбурні кола підсаджуємо естрагон (тархун) з тією ж метою, що і томати — захищаємо фрукти від плодожерки. Хоча за описами більш підходить полин гіркий.

Під вишнею розрослася дика м’ята. Якщо ви посадите під дерева культурну м’яту, ефект буде той самий — аж надто агресивне рослина, захоплює не тільки відведене їй місце. Поки деревця молоді ставте обмежувачі. У дорослому саду, звичайно, вкопати обмежувач без пошкодження коренів неможливо, так що садити в пристовбурні кола таких агресорів навряд чи варто. Або все ж намагатися стримувати їх загарбницькі повадки вручну. Вони все ж гарні для корисних комах, цвітуть тривало протягом сезону.

До особливої категорії овочів, що ростуть в тіні, відноситься часник і джусай (південний аналог черемші). Їх обов’язково висаджуємо в пристовбурні кола персиків і нектаринів. При викопуванні часнику, звичайно, перекопується грунт, але на півдні просто необхідно захищати деревця від кучерявості листя. З джусай все набагато краще — росте собі роками, самосівом оновлюючи кущики. Шикарна і корисна зелень для багатьох страв.

Буряк і шпинат також можна віднести до тіньовитривалих овочів і зелені. Але якщо шпинат зрізають, не турбуючи грунт, то бурячок треба копати, а це зайві рани коріння. Так що треба подумати, чи варто висаджувати буряк в пристовбурні кола. До того ж буряку і шпинату потрібно щорічно нове місце, вони не виносять власних фітонцидів.

Які ще овочі та зелень ростуть у тіні дерев? Для ранніх весняних посівів, звичайно, прекрасно підійде салат. Він дуже скоростиглий, і до моменту появи густого листя ви його вже зберете на стіл. Це сама нешкідлива культура для будь-яких сусідів. Те ж саме можна сказати і про редиску. Її також прибирають рано, та й копати її не потрібно, коріння дерев не потривожать.

Ну, а самим тіньовитривалим овочем буде хрін. Його краще висаджувати зовсім не в зоні коренів, а де-небудь вздовж парканів і стін. Адже крім листя для засолювання в хід йде і його апетитне коріння. Тобто місце його посадки періодично буде перекопуватись. Садіть його подалі від плодових дерев.

Отже, в південних регіонах для посадки в саду можна і потрібно підбирати овочі, зелень і навіть ягідні культури, що ростуть в тіні. Єдина умова для такої стратегії — це щорічне проріджування крони плодових, формування крони дерев. Від цього, схоже, виграють всі — господарі та їхні онуки, плоди, ну і вся фауна на додачу. Урізноманітніть побільше свої насадження, і ви отримаєте хорошу екологічну нішу на своїй ділянці!

А що ви саджаєте в затінку, шановні аматори, будемо вдячні за ваш досвід.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply