Ущільнені посіви — варто все робити за правилами

Традиційно для садово-городньої ділянки виділялося раніше шість соток, а то й менше, особливо в більш престижних місцях.

Тому після спорудження будиночка та інших необхідних споруд, посадки саджанців плодових і ягідників городу на такій ділянці залишається скромне місце.

Вирощувати більшу різноманітність овочевих культур на маленькій площі, здавалося б, не представляється можливим. Однак прислів’я каже: голота на вигадки хитра. Досвідчені городники навчилися отримувати з одного площі кілька врожаїв овочів. Вони застосовують ущільнені і суміщені посіви.

Мені подобається відвідувати різні ділянки, спостерігаючи, як садівники облаштовують їх, які культури і яким способом вирощують. І переконався в тому, що багато городники, не знаючи біологічних особливостей рослин і вимог до обробітку, не враховує основні фактори їх взаємного впливу. Тому опишу три основні чинники.

Перший — видова близькість. Не можна садити поруч або один після одного культури, що відносяться до одного сімейства. Наприклад, після картоплі томати. Також не потрібно садити ті рослини, які виносять з грунту одні й ті ж поживні речовини, — суниця і капуста.

Другий фактор — висота надземної частини рослин, які можуть бути низько- і високорослими. І ростуть вони по-різному: одні швидко, інші повільно. Крім того, вони неоднаково вимогливі до світла, тепла, вологи і добрив. Так, під моркву і буряк не можна вносити гній, а під огірки в невеликій кількості — корисно. Швидкорослі високі рослини затінюють світлолюбні низькорослі. Тобто соняшники небажано садити поруч з помідорами.

Третій фактор — глибина залягання коренів і виділення ними в грунт відходів — речовин, що негативно або позитивно діють на усмоктувальні кореневі волоски сусідніх рослин. Наприклад, капуста негативно впливає на томати, а цибуля — на горох.

Таким чином, потрібно знати, які рослини можна, а які не можна висаджувати поруч. Сумісні посадки сприяють урожаю і якості плодів, оскільки не гнітять один одного і взаємно позитивно впливають завдяки своїм біологічним особливостям. Що ж можна садити поруч з рослинами? Ось деякі варіації.

Баклажан — квасоля, чебрець.
Броколі — буряк, шавлія.
Горох — баклажан, календула, кукурудза, огірок, редис, морква, редька, турнепс.
Суниця — чорнобривці, салат, квасолю, часник, шпинат, петрушка, шавлія.
Капуста — аніс, картопля, цибуля, м’ята перцева, розмарин, ромашка лікарська, буряк, селера, кріп.
Капуста цвітна — селера.
Боби овочеві — розмарин, огіркова трава
Чорнобривці низькорослі — гладіолуси.
Капуста китайська — брюссельська, кольорова.
Картопля — бобові, чебрець.
Кукурудза — огірок, кабачок.
Цибуля — редис, кріп, бораго (огіркова трава).
Цибуля-порей — селера.
Морква — цибуля, шавлія, салат листовий, кріп.
Огірок — горох, квасоля, кріп, редька, капуста.
Петрушка — морква, спаржа.
Буряк — квасоля, цибуля, салат, часник.
Салат качанний — цибуля, кріп, бобові.
Томат — петрушка, м’ята, чебрець, шавлія, базилік.
Кріп, шпинат — редис, ріпа, капуста.

Але є і несумісні культури. Наприклад, не можна томати ущільнювати ріпою. Якщо це зробити, то помідори знизять врожайність, а коренеплоди вийдуть дрібні, вузлуваті, сильно уражені килою і абсолютно непридатні до вживання. До інших несумісних рослин належать:

Баклажан — картопля, томат.
Горох — гладіолуси, картопля, цибуля, часник.
Суниця — капуста.
Капуста — суниця, томат, квасоля.
Цибуля, часник — горох, квасоля.
Морква — кріп, петрушка, селера та інші зонтичні культури.
Огірок — картопля, кабачки, ароматичні трави.
Перець — буряк.
Соняшник — картопля.
Буряк — квасоля, шпинат.
Томат інші пасльонові культури, насамперед, картопля, капуста.
Гарбуз — картопля.
Квасоля — гладіолуси, цибуля, часник, буряк.

І ще невеликі рекомендації. Не можна залишати на ділянці звичайну черемху — вона, якщо можна так висловитися, несумісна з дачною ділянкою в цілому: на ній часто паразитують шкідники. Сосна — теж небажаний на дачі мешканець: на ній зимують багато шкідників, зокрема морквяна листоблішка і шкідливі спори хвороб смородини.

Не тільки суміщені, але ущільнені посіви дозволяють отримувати непоганий урожай. Тільки треба застосовувати цей прийом зі знанням справи. Проводяться ущільнені посіви на добре оброблених і удобрених грунтах. Урожайність, відповідно, помітно зростає. Важливо при цьому не загущувати посадки і дотримуватися оптимальної відстані між рослинами.

Восени в грядки при перекопуванні землі вношу в розрахунку на один квадратний метр по 1 ст. л. подвійного суперфосфату і сірчанокислого калію. Навесні перед посівом насіння 1 ст. л. аміачної селітри і півсклянки просіяної деревної золи. При посіві насіння та пересадці розсади на постійне місце обов’язково враховую різні вегетаційні періоди. Наприклад, такі овочеві рослини, як кріп, салат, шпинат, редис, вже через 30-40 днів готові до вживання в їжу. Ці овочі мають короткий вегетаційний період. Пізніше достигають цибуля ріпчаста, часник, ріпа, капуста рання. Це рослини з середнім вегетаційним періодом. Восени прибирають капусту пізню, моркву, столовий буряк, редьку зимову. У них вегетаційний період дуже великий.

Проміжки між рядами і ущільнюються рослинами. Наприклад, загальноприйняті відстані між рядами моркви і цибулі, якщо їх вирощувати окремо, — 20 см. При ущільненні ж моркви між рядами і тієї й іншої культури достатньо всього 15 см. При вдалому ущільненні рослин вони добре уживаються і сумарний урожай вище. Так, на удобреній грядці підготовлені насіння моркви висіваються через ряд, тобто на відстані 30 см, а між ними, в середньому ряду, саджають цибулю на відстані 8-10 см одна цибулина від іншої.

А ось інше поєднання культур: капуста пізня — буряк столовий. Усередині прямокутника розміром 80х70 см висаджуються чотири рослини пізньої капусти, а розсада буряка розташовується так: по одній рослині між капустою і п’ять — у центрі прямокутника, на відстані 15 см одне від іншого.

Важливо, щоб овочеві культури мали різні строки посіву або посадки на одній площі або різні періоди дозрівання і не були антагоністами між собою. Переконався в тому, що вдало вирощувати на одній грядці озимий часник і квасолю. Сходи його з’являються рано навесні, і в першій половині серпня цибулини дозрівають. Оптимальний термін посіву насіння квасолі в середині червня, коли добре прогріється грунт, прибирання її проводжу у вересні. Аналогічно здійснюю ущільнену посадку цибулі-ріпки в середині травня і насіння дайкона (японської редьки) 10-15 липня. У ущільнені грядки рослинами через 10-12 діб проводжу рідкі підгодівлі пташиним послідом (1:20), чергуючи настоєм золи (1 склянка на 10 л води).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply