Вирощування персиків: посадка, догляд, збір врожаю

Персик, персикове дерево (лат. Persica) — являє собою дерево, висотою до 8 м, з рожевими квітками, що з’являються раніше листя. Родина персика — Китай, в даний час ця країна займає 1-е місце за його промислового вирощування. Персик — теплолюбне дерево. Більшість сортів погано переносить температуру нижче -25° C. Дерева досягають висоти до 4 м, з кроною до 6 м в діаметрі. Цвіте персик в середині або наприкінці квітня, на протязі 10-12 днів.

Садіння саджанців персику

Почнемо спочатку — садіння саджанців. Багато хто знає, що персик — культура самоплідна, тому запилювача наче б і не потребує. Однак навіть партенокарпічні огірки при розміщенні в теплиці вуликів з бджолами збільшують урожайність до 30%. Жодне господарство не ризикне посадити моно-сортовий сад — обов’язкові плодосмуги 3—4 сортів. Річ у тім, що місць, ідеальних для росту персика в Україні, в тому числі й у Криму, зовсім небагато. За критичних умов, що часто мають місце в останні роки, самоплідність втрачається, персик стає вибагливою перехреснозапильною культурою, тому садіть не менше двох сортів, а ще краще — 4—5 різного строку достигання, щоб дійсно збирати врожай від початку липня до середини жовтня.

Садіння саджанців персику

Поділюся власним досвідом: сорти Колінз, Соковитий, Золотий ювілей, Ветеран, Турист, Чемпіон осені — розташовані в порядку достигання плодів. Кожен висадить собі те, що йому подобається.

Обрізування під час садіння — обов’язкове. Ми повинні вкоротити крону, зменшити витрати вологи, бо як би акуратно не був викопаний саджанець. 90 % кореневої системи залишиться там, у розсаднику. Саджанець підсох, втратив багато вологи, поки дійшов від розсадника до вашого саду, до того ж пролежав у прикопі до весни. Замочіть його хоча б на пару годин у воді, а ще краще — на добу. Корінь з ранами, він не може витримати високої концентрації грунтового розчину, тому в посадкову яму — ніякого гною (тим більше свіжого) чи перегною, ніяких добрив, ніяких компонентів — тільки верхній шар грунту. Хочете удобрити? Будь ласка, але… за півроку. Для осіннього садіння заправте ямку навесні, для весняного — восени.

Грунт вбере поживні речовини і буде віддавати їх поступово, не обпалюючи коренів. Скажете — поливає дощ. Це нічого не означає — відро води віддай кожному «новоселу».

У наших південних районах досить часто запас вологи невеликий навіть після зимових опадів, а весняні суховії зазвичай зводять їх нанівець. Після садіння саджанець, витрачаючи небагаті запаси поживних речовин прагне залікувати рани і наростити молоді корені. Якщо не полити, то заодно йому доведеться боротися ще й із посухою… Чи вистачить у нього сили, щоб приживитися?

Прийшла весна відкрилися «лютневі» вікна. Садіть персик, хто не встиг це зробити з осені ще є запаси вологи в грунті. В саду саме час провести ранньовесняне обприскування яке позбавить сад від 80 % шкідників і хвороб. Затим — обрізування.

Догляд за деревом персика

Обрізують персик перед цвітінням, по рожевому бутону, що дає змогу регулювати врожай. Існують різні способи обрізування, але загальний підхід такий: максимальне освітлення крони. Чашоподібне формування, коли видаляють усе, що спрямоване до середини крони, обрізування за типом виноградного, тобто з формуванням плодових ланок; у власному саду ми зупинилися на короткому обрізуванні на 1—2 бруньки, хоча, залежно від локалізації квіткових бруньок, можливі й інші варіанти.

Морозна зима вносить суттєві корективи. Необхідно видалити всі мертві та сильно підмерзлі пагони, інакше вони стануть розсадником грибних захворювань, приваблюватимуть шкідників, що живуть у відмерлій деревині Крім того, сухі пагони працюють як фітіль — тягнуть і випаровують вологу, збільшуючи непродуктивне навантаження на кореневу систему, заважають догляду за деревами. У фазі рожевого бутону вже добре помітні живі і мертві тканини.

Кучерявість листків — одна з найперших і найшкодочинніших хвороб персика, яка проявляється відразу після розвивання листків і дуже сильно послаблює дерево, знижуючи його продуктивність. За перших ознак захворювання поспішіть обприскати дерева препаратами.

Не враховуючи постійного, в міру необхідності, захисту від шкідників і хвороб, наступний етап — зелені операції, що включають обламування, обрізування, проріджування зав’язі. При обламуванні видаляють зелені нездерев’янілі пагони, що ростуть до середини крони і загущують її, «двійники», зайві пагони, що порушують формування.

Під час обрізування виправляють недоліки весняного обрізування; використовуючи високу здатність персика утворювати нові пагони, виконують прискорене формування: обрізаний напвздерев’янілий пагін поточного року тут же дасть бокові пагони наступного порядку, які до осені встигнуть визріти і увійдуть у зиму повноцінною плодовою деревиною.

Нормування врожаю та збір плодів

Проріджування зав’язі — операція досить рідкісна, у нас її практично ніхто не застосовує, хоч у сусідній Туреччині це обов’язковий технологічний прийом. Плоди мають розташовуватися на відстані 20—25 см один від одного, грубо кажучи — на довжину секатора. Що це нам дає?

Стиглі персики на дереві

По-перше, нормування врожаю забезпечить одержання великих, красивих і смачних плодів.

По-друге, не виснажується дерево, яке спочатку «годує» силу-силенну «зайвих ротів», а потім не в силах з ними впоратися, осипає левову частку разом з поживними речовинами, затраченими на їх розвиток.

І по-третє, агротехнічний засіб боротьби з шкідниками і хворобами. Всі плодожерки відкладають яйця в місці доторкання плоду з плодом; поодинокі плоди уражуються набагато рідше. Те ж стосується й плодової гнилі: висять плоди гроном — згниє все гроно, а один загине сам, не заражуючи сусідів. Ось завдяки чому зменшується пестицидне навантаження та покращується екологія.

Після збирання врожаю не слід забувати про наші дерева-годувальники. Попелиці, кліщі, борошниста та несправжня борошниста роса, коко мікоз — немає їм числа. Вони виснажують дерево, заважають закладанню нового врожаю, вони накопичуються, щоб з новими силами накинулися на персик у наступному сезоні. Захистіть! Допоможіть йому вижити в спеку і посуху, полийте, підживіть, обприскайте за необхідності. Він вам віддячить Але дуже добре — також не зовсім добре. Не переборщіть з азотом. У другій половині серпня скоротіть, а затим відмініть полив — хай визріває деревина, готуються до зимового спокою, щоб дерево не підмерзло взимку, зустріло весну рясним цвітінням і порадувало щедрим урожаєм.

Якщо ви зуміли зберегти здоровий листковий апарат — не варто згрібати і видаляти листя після осипання, хай воно удобрює грунт, але дуже уражене ліпше зібрати і спалити. При великому запасі хвороб і шкідників добре було б з осені обприскати дерева 3%-ою бордоською рідиною — знезаразити сад перед зимівлею. І все. Хай відпочиває до весни.

Н.П.Вопкова

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Вирощування персиків: посадка, догляд, збір врожаю

  1. Сидір says:

    З огляду на все більш теплі весни скоро в Україні будемо вирощувати не лише персики та абрикоси, але й банани, лимони, апельсини та інші теплолюбні дерева, які раніше й не думали висаджувати на своїх ділянках. Колись персики та абрикоси було дивиною, а зараз практично біля кожної хати росте ще й добре родить.

Leave a Reply