Головне – добре доглядати за рослинами

Живе у селищі Диканька на Полтавщині скромна жінка — Софія Олексіївна Олефір. Щодня їй надходить безліч листів з різних куточків і України. Люди просять надіслати якісне насіння, дати кваліфіковану пораду.

У неї справді золоті руки, бо вміє вирощувати навіть у складних погодних умовах диво-сорти різних овочів — помідорів, огірків. Замилуєшся помідорами-гігантами Кардинал, Гулівер, Анна Герман, Ведмежа лапа, Канадський велетень, Російський богатир, плоди яких сягають 1 кг, солодким перцем Каліфорнійське диво, велетенськими столовими буряками. Ростуть на городі й квасоля різних сортів, гірчиця, коріандр, дині, кавуни…

Всю свою душу вкладає Софія Олексіївна в улюблену справу, бо любить поратися біля землі. А земля їй щедро віддячує за цю любов рясними врожаями добірних овочів.

Своїми здобутками і секретами успіху Софія Олефір охоче ділиться на сторінках сайту «Бабусин сад», бо така вже в неї вдача — приносити людям радість і добро. Її життєве кредо: «Я людям, а Бог — мені».

Багато овочівників скаржаться на те, що вже кілька років залишаються без помідорів: плоди не достигають, гниють, низької якості. Щоб зібрати високий урожай з грядки, не потрібно прагнути посадити якомога більше рослин, а необхідно якнайкраще за ними доглянути.

Я щороку одержую добрий урожай, тож хочу поділитися досвідом. Насамперед необхідно потурбуватися про придбання насіння сортів помідорів, які найбільше придатні для того чи іншого регіону. Зокрема, для північних і західних областей України раджу мати насіння помідорів ранніх сортів, у тому числі японських: Мустанг, Помідори для всіх, Якірото, Тай-яна, Момотару, Перемога, Юпана; середньоранніх: ЧіоСан, Купіте, Аризона, Глорія, Подарунок Полісся. Непогано приживуться тут і помідори-велетні: Бийська троянда, Мікадо, Делішес, Джелембер, Гулівер, Маршал Жуков, Сніжні, Малиновий шар та ряд інших. Пізніми ж сортами у цій зоні захоплюватися не варто.

Для решти областей підходять і пізні сорти: Комсомолець, Титан, Тріумф, Мархотське гроно, Де-Барао, різноманітні помідори-сливки, суперпізні сорти Жираф та Лонг Кшер. До речі, помідори сорту Жираф зберігаються дуже довго. Перед приморозками я зриваю плоди і розкладаю у ящички тонким шаром, як яблука. Ще краще вони збережуться тоді, коли кожний плід загорнути у папір. Температура повітря має становити +2…+5°С Цей сорт зберігається до 5—6 місяців, отож і взимку матимете свіжі овочі.

У моїй колекції майже 200 сортів помідорів. Вона постіймо поповнюється чудовими новинками (наприклад, Юнона, Підсніжник, Корсар тощо). Я повністю перейшла на вирощування ранніх і середньоранніх сортів, адже пізні часто підводять.

Помідори висаджую у відкритий грунт лише розсадою. 3 далекої давнини городники практикують розсадний спосіб вирощування овочевих культур. Таким способом зміщується вегетаційний період і ми «примушуємо» рослини плодоносити не в «свою пору». Про вирощування розсади написано багато, тому не буду зупинятися на цьому. Головне — одержати сильну розсаду, і тоді врожай зберете на 2—3 тижні раніше.

Хочу зосередити увагу городників на деяких важливих моментах. По-перше, не бійтеся заморозків і висаджуйте розсаду у грунт рано. Захистіть кожну рослину гілочками з дерев, які розпустилися, не загущуйте насаджень. У рядку відстань між рослинами має становити не менше 70 см, а між рядками — і більше.

Висаджуючи розсаду на грядку, роблю глибоку лунку і добре заливаю водою. Протягом сезону помідори не поливаю. Звичайно, це не стосується південних областей, де вологи мало, а температура повітря висока. Мінеральних добрив також не застосовую, бо всі необхідні елементи живлення рослини беруть з грунту, в який я вношу органіку через кожних 2—3 роки.

Помідори вродять раніше і врожай буде значно вищий після того, як ви зробите два важливих агротехнічних заходи. По-перше, необхідно регулярно розпушувати міжряддя, особливо після дощу. Це сприяє затриманню вологи і повітря краще надходить до кореневої системи. По-друге, при появі бічних пагонів їх треба пасинкувати. Якщо цього не зробите, на рослині утвориться багато пагонів і на кожному будуть квітки. Чим їх більше, тим повільніше зав’язуються і достигають помідори. А коли з’явиться друге плодоносне суцвіття, залиште після нього ще два листочки і прищипніть верхівку. Нескладні роботи посилюють плодоношення основного стовбура Завдяки цьому мені вдається одержати стиглі помідори значно раніше, ник звичайно.

Найдоцільніше всі сформовані плоди зривати бурими і закладати їх на дозарювання. Це набагато прискорить наливання плодів, які залишилися на кущах, що збільшить урожай.

Раджу дотримуватися сівозміни на овочевій ділянці. Досвід показує, що вдале чергування культур сприяє зменшенню захворюваності рослин. Слід також подбати і про добір «сусідів» для помідорів та огірків. Вони добре «уживаються» з квасолею, кропом, коріандром, морквою, капустою.

А тепер щодо огірків. Обрана під них ділянка має бути захищена від холодних вітрів, не затінена, але й не відкрита для пекучого сонячного проміння. Тому огірки потрібно обсадити кукурудзою, квітами, бобами. Після появи сходів їх необхідно обов’язково проріджувати, бо коли рослини будуть загущені, переважатимуть чоловічі пагони з квітками-пустоцвітами. До речі, щоб було менше пустоцвітів, насіння слід зберігати в сухому прохолодному приміщенні.

У вирощуванні огірків дуже важливе правильне поливання. Ця культура надто чутлива до нестачі вологи у грунті і в повітрі. Але для неї згубне й надмірне зволоження. Велике значення має і час поливу. У спекотні сонячні дні поливати слід у другій половині дня, а за хмарної погоди — у першій.

Бажано уникати поливу на ніч. Поливати слід під корінь, не допускаючи потрапляння води на листочки.

Велике значення має добір сортів і гібридів-високоврожайних, ранньостиглих, здатних сформувати основний врожай до масового прояву хвороби. Рослими краще розвиваються і плодоносять, менше хворіють, якщо пагони розмістите на шпалері з горизонтально натягнутим між двома стовпчиками дротом у два ряди. До дроту прив’яжіть шпагат від кілочка, розміщеного біля кожної рослини. Для захисту від «кислотних дощів» огірки на шпалері можна накрити поліетиленовою плівкою. На своєму городі я практикую сорти і гібриди — Конкурент, Міг, Каскад, Кущовий, Бригадний, Ніжинський. Особливої уваги заслуговує голландський гібрид огірків Паркер. Він високоврожайний і хворобостійкий.

На своєму городі знаходжу місце для різних сортів ранньої і пізньої капусти, моркви, коріандру, пастернаку, гірчиці, буряків.

Завжди готова поділишся за чисто символьну плату насінням різних овочевих культур з тими, хто побажає, але краще робити це з осені. Хочу дати можливість усім, хто любить землю, виростити чудові сорти різних овочевих культур

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply