Вінета — чудовий надранній сорт картоплі

Я займаюся випробуванням різних сортів картоплі на власних ділянках землі, а також у родичів у деяких областях України на різних типах грунтів. Зокрема, навесні минулого року висадив 153 сорти, гібриди, сіянці (з насіння) і мутанти.

З-поміж надранніх висаджував такі сорти: Вінета, Каратоп, Розара, Латона, Поран, Тімо та інші. Найкращий результат дав сорт Вінета німецької селекції. У перший рік садіння більше половини кущів цієї картоплі вразили вірусні хвороби, тому врожаю майже не було. Але під деякими кущами зав’язалося досить багато бульб. Я зібрав їх і висадив навесні. Результат порадував: у кожному кущі було багато бульб, до того ж великих. Це вселило в мене надію. Отож, я почав інтенсивно розмножувати ці клони. На підставі своїх спостережень можу стверджувати, що завдяки щорічному добору клонів картопля сорту Вінета виявляє стійкість до виродження.

У минулому році через 55 днів після сходів цієї картоплі врожай бульб становив 740 кг з однієї сотки. Ніякий інший із зазначених вище надранніх сортів такої врожайності бульб за 55 днів після з’явлення сходів у мене не дає. А під багатьма кущами-рекордсменами виросло від 4 до 8 кілограмів бульб. Для підтвердження цього представляю фотографію, зроблену місцевим фотографом. Щоб порівняти розміри бульб, біля викопаних кущів поклав сірникові коробки. А ще читачі можуть звернути увагу на те, які товсті стебла у цих рослин. Після фотографування урожай з обох сусідніх кущів зважили і виявилося: у більшому кущі 8,1 кг бульб, у меншому — 4,5 кг.

Бульби сорту Вінета білі, трохи порепані, м’якуш білий, іноді кремовий. Форму бульб добре видно на фото. Розмір кущів — від середніх до високих. Квітки білі. Ягоди утворюються рідко.
Цей сорт стійкий до раку картоплі та картопляної нематоди. Не помічав пошкодження її дротяниками, колорадський жук шкодить їй мало. На всіх моїх ділянках картопля теж не уражується всіма видами парші, стебловою нематодою, ризоктонією, чорною ніжкою, церкоспорозом, альтернаріозом, досить стійка до фітофторозу (бульби стійкі до цієї хвороби), макроспоріозу. Бульби не розтріскуються. Смакові якості добрі.

Автор випробував сорт Вінета у чотирьох областях України: Житомирській, Київській, Полтавській та Вінницькій. Найбільша кінцева врожайність зафіксована в Житомирській області — 940 кг з однієї сотки землі у 2002 р. На підставі проведених випробувань зробив висновок: ця картопля добре родитиме у багатьох областях України.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply