Сараха овочева, або як її ще називають Сараха їстівна, на даний момент є малопоширеною культурою, яка відноситься до сімейства пасльонових. Родом Сараха з Південної Америки і за зовнішнім виглядом нагадує добре відомий нам паслін чорний, а за смаком більш схожа на чорницю лісову або лохину болотну. На доброму грунті кущик Сарахи може вирости до 30-35 сантиметрів, найчастіше він розлогий. За типом розгалуження Сараха близька до перцю і фізаліса, весь час стебло ділиться на розвилки по дві нові стеблинки, а в місцях розвилок формуються поодинокі квітки.
До речі про квітки, вони досить своєрідні, в сімействі пасльонових такі квітки зустрічаються вкрай рідко. Розмір квітки близько одного сантиметра, іноді трохи більше, а забарвлення вельми приємного жовто-зеленого кольору. Повністю дозрілі ягоди мають чорне забарвлення з помітним блакитним восковим нальотом, як у лісової чорниці. При дозріванні ягоди досить швидко обсипаються на землю, тому з прибиранням не варто затягувати, але й завчасно збирати плоди не потрібно, недостиглі вони несмачні. Бувають несмачні плоди і в той період, коли на вулиці стоїть дощова і прохолодна погода, тоді вони будуть просто прісними.
Споживати плоди приємно, в них є насіння, проте вони дрібні, не відчуваються, незважаючи на те, що їх досить багато. Якщо плоди розжувати разом з насінням, то відчуєте приємний горіховий присмак. Відразу хочеться сказати і про схожість насіння, вона досить висока — на рівні 65-70 відсотків.
Плоди вживати найкраще в свіжому вигляді, як окремо, так і разом з іншими овочевими культурами, наприклад, додаючи в салати. Крім цього плоди Сарахи можна перетерти з цукром, а також використовувати для приготування компотів, варення, джему або киселів. Крім цього, Сараха, як втім, і більшість ягід, можна заморожувати і сушити. Протипоказань до вживання плодів Сарахи немає, хіба що не варто її споживати тим, у кого індивідуальна підвищена чутливість саме до її плодів.
Взагалі мало яка овочева культура може похвалитися плодами які за смаком нагадують чорницю, вирощування якої на ділянці дуже непроста справа. Що ж стосується Сарахи, то культура ця плодоносить і цвіте до самих заморозків, даючи до кілограма цінних плодів з квадратного метра.
До речі про цінність, хімічний склад плодів рясніє каротиноїдами, як у моркві, тут і бета-каротин і власне каротин і лікопін і зеакаротін, є в плодах чимало вітаміну С (аскорбінової кислоти), присутні пектинові і мінеральні речовини. В якості лікарського засобу Сараху зазвичай не використовують, а як вітамінний продукт застосовують часто.
В Україні відомий і широко поширений лише один сорт Сарахи — Ламбада.
Цей сорт, як і культуру в цілому можна вирощувати як у відкритому грунті, так і в теплиці. Причому якщо ви вирішили вирощувати Сараху в теплиці, то в не залежності від погоди і дощів плоди будуть смачні та солодкі.
Рослина Сараха не особливо вимоглива до родючості грунтів, проте врожаї будуть вищими, якщо грунт на ділянці, обраному під цю рослину, буде родючим і добре дренований. Ділянку краще вибрати добре освітлену і помірно вологу, адже культура обожнює тепло і вологу, проте надмірного зволоження не виносить, через що зловживати з поливами не слід. Не слід і надмірно перегодовувати Сараху, адже при надлишку, наприклад такого елемента як азот, рослини будуть активно нарощувати вегетативну масу на шкоду врожаю.
Вирощувати Сараху можна простим посівом насіння в грунт (в центральних регіонах України в травні) або через розсаду. Для того щоб отримати розсаду, насіння слід висівати в шухлядки, наповнені пожиіним грунтом в середині березня. Після того, як сіянці Сарахи сформують два сім’ядольних листочка, ще до появи першого справжнього листка необхідно знизити температуру в приміщенні, де вирощується розсада в нічний час до 10-11 градусів, а в денний до 15-16 градусів вище нуля. Розсаді Сарахи обов’язково необхідно забезпечити гарне освітлення, в іншому випадку сіянці можуть витягнутися.
При пікіровці розсади і висадці її на постійне місце стеблинку необхідно заглибити аж до нижнього листочка, це сприятиме формуванню додаткової кореневої системи.
На квадратний метр теплиці або відкритого грунту необхідно висаджувати близько 4-5-ти рослин. Після посадки низькорослі кущики Сарахи не потребують опори, однак якщо ви хочете спростити збір, то головне стебло до першої розвилки можна підв’язати до кілка або до шпалери.
У висадженої у відкритий грунт або в теплицю розсади слід видалити всі бічні пагони, для того, щоб формувалося більше квіток, і врожай був вищий. У більш холодних регіонах, для того, щоб плоди встигли визріти до заморозків, необхідно в перших числах серпня прищипнуть всі точки росту.
Плодів не доведеться дуже довго чекати, період від сходів до дозрівання перших плодів зазвичай становить близько трьох місяців, іноді трохи більше.