Сараха їстівна

Сараха овочева, або як її ще називають Сараха їстівна, на даний момент є малопоширеною культурою, яка відноситься до сімейства пасльонових. Родом Сараха з Південної Америки і за зовнішнім виглядом нагадує добре відомий нам паслін чорний, а за смаком більш схожа на чорницю лісову або лохину болотну. На доброму грунті кущик Сарахи може вирости до 30-35 сантиметрів, найчастіше він розлогий. За типом розгалуження Сараха близька до перцю і фізаліса, весь час стебло ділиться на розвилки по дві нові стеблинки, а в місцях розвилок формуються поодинокі квітки.

До речі про квітки, вони досить своєрідні, в сімействі пасльонових такі квітки зустрічаються вкрай рідко. Розмір квітки близько одного сантиметра, іноді трохи більше, а забарвлення вельми приємного жовто-зеленого кольору. Повністю дозрілі ягоди мають чорне забарвлення з помітним блакитним восковим нальотом, як у лісової чорниці. При дозріванні ягоди досить швидко обсипаються на землю, тому з прибиранням не варто затягувати, але й завчасно збирати плоди не потрібно, недостиглі вони несмачні. Бувають несмачні плоди і в той період, коли на вулиці стоїть дощова і прохолодна погода, тоді вони будуть просто прісними.

Споживати плоди приємно, в них є насіння, проте вони дрібні, не відчуваються, незважаючи на те, що їх досить багато. Якщо плоди розжувати разом з насінням, то відчуєте приємний горіховий присмак. Відразу хочеться сказати і про схожість насіння, вона досить висока — на рівні 65-70 відсотків.

Плоди вживати найкраще в свіжому вигляді, як окремо, так і разом з іншими овочевими культурами, наприклад, додаючи в салати. Крім цього плоди Сарахи можна перетерти з цукром, а також використовувати для приготування компотів, варення, джему або киселів. Крім цього, Сараха, як втім, і більшість ягід, можна заморожувати і сушити. Протипоказань до вживання плодів Сарахи немає, хіба що не варто її споживати тим, у кого індивідуальна підвищена чутливість саме до її плодів.

Взагалі мало яка овочева культура може похвалитися плодами які за смаком нагадують чорницю, вирощування якої на ділянці дуже непроста справа. Що ж стосується Сарахи, то культура ця плодоносить і цвіте до самих заморозків, даючи до кілограма цінних плодів з квадратного метра.

До речі про цінність, хімічний склад плодів рясніє каротиноїдами, як у моркві, тут і бета-каротин і власне каротин і лікопін і зеакаротін, є в плодах чимало вітаміну С (аскорбінової кислоти), присутні пектинові і мінеральні речовини. В якості лікарського засобу Сараху зазвичай не використовують, а як вітамінний продукт застосовують часто.

В Україні відомий і широко поширений лише один сорт Сарахи — Ламбада.

Цей сорт, як і культуру в цілому можна вирощувати як у відкритому грунті, так і в теплиці. Причому якщо ви вирішили вирощувати Сараху в теплиці, то в не залежності від погоди і дощів плоди будуть смачні та солодкі.

Рослина Сараха не особливо вимоглива до родючості грунтів, проте врожаї будуть вищими, якщо грунт на ділянці, обраному під цю рослину, буде родючим і добре дренований. Ділянку краще вибрати добре освітлену і помірно вологу, адже культура обожнює тепло і вологу, проте надмірного зволоження не виносить, через що зловживати з поливами не слід. Не слід і надмірно перегодовувати Сараху, адже при надлишку, наприклад такого елемента як азот, рослини будуть активно нарощувати вегетативну масу на шкоду врожаю.

Вирощувати Сараху можна простим посівом насіння в грунт (в центральних регіонах України в травні) або через розсаду. Для того щоб отримати розсаду, насіння слід висівати в шухлядки, наповнені пожиіним грунтом в середині березня. Після того, як сіянці Сарахи сформують два сім’ядольних листочка, ще до появи першого справжнього листка необхідно знизити температуру в приміщенні, де вирощується розсада в нічний час до 10-11 градусів, а в денний до 15-16 градусів вище нуля. Розсаді Сарахи обов’язково необхідно забезпечити гарне освітлення, в іншому випадку сіянці можуть витягнутися.

При пікіровці розсади і висадці її на постійне місце стеблинку необхідно заглибити аж до нижнього листочка, це сприятиме формуванню додаткової кореневої системи.

На квадратний метр теплиці або відкритого грунту необхідно висаджувати близько 4-5-ти рослин. Після посадки низькорослі кущики Сарахи не потребують опори, однак якщо ви хочете спростити збір, то головне стебло до першої розвилки можна підв’язати до кілка або до шпалери.

У висадженої у відкритий грунт або в теплицю розсади слід видалити всі бічні пагони, для того, щоб формувалося більше квіток, і врожай був вищий. У більш холодних регіонах, для того, щоб плоди встигли визріти до заморозків, необхідно в перших числах серпня прищипнуть всі точки росту.

Плодів не доведеться дуже довго чекати, період від сходів до дозрівання перших плодів зазвичай становить близько трьох місяців, іноді трохи більше.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply