Айва: корисні властивості та рецепти


Айва звичайна (Cidonia vulgaris) — єдиний представник роду Cidonia, дерево, рідко чагарник, від 1,5 до 4 м заввишки. У природі росте в Закавказзі і Середній Азії, але культивується в Європі, Північній і Південній Америці, Північній Африці, Океанії і навіть в Австралії. Цвіте айва в травні, плодоносить у вересні-жовтні. Як і у всіх представників розоцвітих, квітки у айви дуже декоративні — великі (до 5 см в діаметрі), правильної форми, світло-рожевого кольору.

Сорти айви

Сортів айви, у порівнянні з сортами яблук і груш, зовсім небагато, всього кілька десятків, і відмінності між ними досить незначні. Вони можуть відрізнятися один від одного квітами, часом цвітіння і плодоношення, формою і кольором плодів — від лимонного до темно-жовтого відтінку, іноді з невеликим рум’янцем.

Айва — корисні властивості


Смак у всіх сортів айви приблизно однаковий, аромат теж. Відрізняється тільки ступінь насиченості і відтінки. Однак, деякі фахівці вважають, що самі солодкі сорти — це середньоазіатські. Найбільш відомі такі сорти айви: «Золотиста», «Каунчі-10», «Краснослободська», «Тепловський», «Колективна», французький сорт «Анжерська».

Де придбати айву

Купуючи айву, вибирайте яскраво-жовті плоди, зеленуваті поки недостиглі і можуть так і не поспіти. Для їжі айву краще вибрати м’якше (не м’яку!). Зберігають її як яблука — в холодильнику, в овочевому відділенні, або на балконі або лоджії. При цьому, чим довше вона пролежить, тим стане м’якше, духмяний і смачніше. Не бійтеся купувати підморожену айву — вона після морозу стає м’якше і соковитіше.

Корисні властивості айви

Свіжі плоди айви — це справжня скарбниця вітамінів і біологічно активних речовин: провітамін А, вітаміни С, Е, В1, В2, В6, РР, фруктоза, глюкоза, пектинові сполуки, кислоти — лимонна, яблучна і тартронова, солі калію, кальцію, заліза , фосфору і міді. При цьому, самі плоди айви можуть бути досить великими, від 200 до 700 г. Вважається, що після обробки плоди айви зберігають всі свої корисні властивості, проте, наприклад тартронова кислота при нагріванні руйнується, а між тим вона дуже корисна для тих, що худнуть і підтримують форму . Айва не дає відкластися жиру, гальмуючи переробку вуглеводів.

Увага! Багато плодів айви споживати шкідливо, а при ентероколіті і виразці шлунка і дванадцятипалої кишки від цього продукту доведеться і зовсім відмовитися. Вагітним жінкам також краще утримаються від вживання айви в свіжому вигляді, а ось джеми, компоти та варення підуть їм тільки на користь.

Застосування айви

Айвовий сік має антисептичну і загальнозміцнюючу дію, його рекомендують при недокрів’ї (залізодефіцитної анемії), захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних захворюваннях і хворобах дихальних шляхів. Навіть є рекомендації застосовувати її при астмі. І що може бути цікаво чоловікам — айвовий сік допомагає навіть від похмілля.

Крім самих плодів у лікарських цілях використовують квітки, насіння і навіть гілки айви. Гілки айви можна заварювати і використовувати для полоскання рота при запаленні ясен. Квітковий айвовий відвар застосовують для лікування шлунку і при зниженому тиску. Протерті свіжі і зварені плоди застосовують при захворюваннях печінки.

З підсушених при +40 … + 50 ° С насіння айви готують відвари для лікування кашлю і примочок від очних хвороб.

Також відвар з насіння можна використовувати як косметологічний засіб для приготування антисептичних масок. Дуже популярні маски для обличчя з м’якоті айви. Для цього айву натирають на дрібній тертці або прокручують на м’ясорубці і тонким шаром накладають на обличчя. В якості додаткових інгредієнтів можна додати рослинне масло, яєчні жовтки, крохмаль. Маску тримають на обличчі від 7 до 20 хвилин, потім змивають теплою водою.

Для приготування очищаючого і живлячого лосьйону знадобиться горілка. Айву без кісточок і плодоніжки нарізають на дрібні часточки і заливають горілкою. Настоянку тримають протягом 2-х тижнів у темному місці. Потім фільтрують, і в отриманий розчин додають ложку гліцерину. Використовують для зволоження рук.

Рецепти з айвою

У свіжому вигляді плоди айви можуть зберігається до 5 місяців. І найчастіше їх варять або запікають, готують желе, мармелад, варення, компоти, соки і цукати. Цікаво, що слово мармелад походить від португальської назви айви — marmelo. Це підтверджує і той факт, що спочатку мармеладом — marmelade у Франції називали варення з айви. Але крім солодких страв, вона служить прекрасним доповненням до м’яса. У консервованому вигляді її використовують у багатьох національних стравах, в кавказької і середньоазіатської кухнях. М’ясо, приготоване на спеціальних шпажках з гілок айви, матиме свій особливий унікальний аромат.

Перед приготуванням айву потрібно добре вимити і очистити від пухнастого нальоту, який може викликати кашель і навіть алергію, іноді доводиться зрізати шкірку цілком. Насіння, плодоніжки і серцевину видаляють. Для невеликого застілля з чаєм з айви можна приготувати прекрасний десерт на швидку руку: для цього з айви вирізаємо всі кісточки і на їх місце кладемо вершкове масло з медом і імбиром, після чого все це запікається в духовці. Повірте, ваші гості будуть задоволені!

А на додаток до цього блюда можна зварити ще айвовий компот або навіть варення! Айва чудово поєднується з вишнею, яблуками і грушами. Крім солодких страв, айва дуже популярна в якості доповнення до м’яса.

І баранина, і яловичина, і свинина — всі вони при приготуванні з айвою набувають дивовижний смак і аромат. Крім того, у себе на батьківщині айва досить часто зустрічається у складі плову. Готується він як звичайний, половинки айви додаються одночасно з морквою, причому кладеться її стільки ж, скільки і м’яса. З айвою можна готувати свинину, смажити курку, додавати її в суп (так, до речі, часто надходять в Азербайджані — в суп з бараниною кладуть скибочки айви, він виходить прозорий, а кислота айви нейтралізує жирність страви).




Один коментар до статті “Айва: корисні властивості та рецепти

  1. Наталка висловив (-ла) думку:

    айва за будь-яким рецептом смачна і я охоче вірю, що варення зроблене мною у цьому році доживе хоча б до Нового року.
    Я вирішила, що начебто всім вже на зиму запаслася, але дивлюся, замало буде саме варення з айви. Поки айва продається треба б ще зварити варення.

Поділитись своєю думкою