Картопля із Скандинавії

За освітою я агроном, а моє найбільше захоплення — картопля. Протягом останніх років випробував більш як сто сортів і набув певного досвіду. Я вирощую сорти як вітчизняної, так і зарубіжної селекції. У цій статті хочу розповісти про сорти картоплі із Скандинавії, бо мав змогу вирощувати їх на своєму городі. Сподіваюсь, що вона зацікавить картоплярів, адже багато з них навіть уявлення не мають, що у Фінляндії та Швеції займаються картоплярством, а не завозять картоплю з тепліших країв.

Багатьом відомо, що свого часу Петро 1 завіз до Росії з Голландії картоплю. Сьогодні під Полтавою чудово росте шведська картопля, а на Скандинавському півострові успішно займаються картоплярством, причому на світовому рівні.

Супереліту сортів Тімо, Сату і Розамунда я дістав через фінську компанію «Садокас», яка щороку вирощує понад 6000 тонн насіннєвої картоплі в зоні Хай Грейд, яка знаходиться на узбережжі Ботнічної затоки на території Фінляндії і є найпівнічнішою в Європейському Союзі зоною вирощування картоплі. Виробництво насіннєвої картоплі базується на сучасній біотехнології. Доброму росту й розвитку рослин сприяють довгі літні північні дні та глибоке промерзання грунту взимку, яке очищає його від хвороб та шкідників. Насіннєва продукція має відмінну якість і високу життєздатність, тому що там дотримуються високих умов Європейського Союзу щодо чистоти та якості на всіх стадіях виробництва картоплі.

Мабуть, читачі чули про сорт Тімо, але не всі знають про його походження. Так от, Тімо родом з Фінляндії, а створила його фірма Бореал. Це суперранній сорт, вегетаційний період його становить 60—70 днів. Середній урожай за умов ранньою збирання — 180-240 ц/га, а пізнього — 290—320 ц/га. В кущі в середньому 5-9 округлих бульб масою 70—120 г. У них світло-жовті шкірка та м’якуш, синьо-фіолетові проростки, середня глибина залягання вічок. У бульбах 12—14 % крохмалю, м’якуш під час нарізування не темніє. Лежкість у процесі зберігання задовільна. Кущ низький, добре облистнений, стебла слабо пігментовані, листя велике, цвітіння слабке. Сорт придатний для раннього вирощування на продаж, стійкий до термічної обробки (не розварюється). Урожай встигає сформуватися до появи фітофторозу Стійкий до раку картоплі, середньостійкий до парші звичайної, помірно стійкий до вірусних захворювань, спабостійкий до фітофторозу, нестійкий до нематоди. Колорадським жуком пошкоджується сильно, тому потребує хімічного захисту.

Ще Один сорт фірми Бореал з Фінляндці — Сату. Він пізній (вегетаційний період 90-100 діб). Має добре розвинуті кущі, тому міжряддя для нього збільшують до 80 см, а в рядку висаджують через 24—26 см дня отримання нормального розміру бульб, і на відстані 28— 32 см, щоб виросли великі бульби (їх у кущі в середньому 12 і вони мають овальну ферму, гладеньку світло-жовту шкірочку та борошнистий світло-жовтий м’якуш, який майже не темніє під час варіння). Характерною особливістю цього сорту є обов’язкове пророщування бульб перед садінням протягом місяця, тому що він добре зберігається і має тривалий період спокою. Стійкий до раку картоплі та картопляної нематоди, середньостійкий до фітофторозу та парші звичайної, відносно стійкий до вірусних хвороб. Використовується як столовий сорт і для переробки. Високоврожайний, бульби великі.

А найбільше мені сподобався з-поміж «північних гостей» шведський сорт Розамунда селекції АТ Свалоф. Середньостиглий (вегетаційний період 75—85 дню), кущ середньої висоти, добре облистнений, листя середнє, видовжено-овальне, стебла тонкі, дуже пігментовані, цвітіння рясне, квітки червоно-фіолетові, бульби великі (в середньому 90—140 г), шкірка червоного кольору, м’якуш світло-жовтий, вічка неглибокі, проростки червоно-фіолетові. В кущі від 7 до 13 бульб, середній урожай 260- 350 ц/га (я виростив на своєму городі понад 560 ц/га завдяки доброму догляду). Лежкість під час зберігання хороша, смакові якості високі, вміст крохмалю в бульбах 15—17%. Сорт столового призначення з багатоцільовим використанням. Стійкий до раку картоплі, середньостійкий до фітофторозу листя, парші звичайної та вірусних хвороб, високостійкий до фітофторозу бульб, нестійкий до картопляної нематоди.

На мою думку, сорт Розамунда з часом набуде поширення в Україні, тому що у нього багато переваг, висока врожайність, прекрасний товарний вигляд та чудові смакові якості бульб. Особисто мені він дуже сподобався, і коли б я мав тільки один сорт Розамунда замість 70 тих, які вирощую, то все одно завжди був би з урожаєм високої якості. А на ринку його купують охоче, бо він дуже привабливий на вигляд.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply