Як робити перещеплення

Хоча надворі ще лютує зима, але весна вже не за горами. З ЇЇ приходом розпочнуться роботи в саду по перещепленню дерев, а до них слід підготуватися заздалегідь.

Часто в садівників-аматорів виникає потреба в заміні сортів плодових дерев, що ростуть на їхніх присадибних ділянках, новими, більш врожайними, з вищими смаковими якостями, стійкішими проти хвороб, з кращою лежкістю плодів. Буває, що придбані саджанці через кілька років виявляються не тими сортами, за які їх видавали продавці, а то й зовсім несортовими. Але ж дерева вже виросли. Багато садівників-початківців вирішує викорчувати їх, бо ж вони виявилися непотрібними, і посадити на їхнє місце нові, з сортами, які задовольняють їхні потреби, забуваючи, що дерева можна перещепити. Але скільки років ще доведеться чекати, щоб з посаджених нових саджанців одержати врожай, тимчасом як перещеплені 10-20-річні дерева швидше дадуть урожай. Якщо самі не володієте навичками щеплення, то попросіть у когось допомоги. Завжди знайдуться люди, які зможуть зробити ці операції. Якщо ж таких спеціалістів не знайдете, спробуйте самі.

Спочатку заготовте для цього живці. Дістати їх можна в садівників-любителів, знайомих, сусідів. А якщо ви згадаєте, що минулого року вас пригощали черешнями, сливами, яблуками чи грушами, то проблеми з тим, де взяти живці, у вас не буде.

У лютому — на початку березня, до набрякання бруньок, наріжте пагонів минулорічного прирошу (однорічок), бажано з південною боку крони дерева. Зріжте їх із здорових, плодоносних дерев, що мають добрий приріст. Не беріть пагонів з середини крони та вовчків (однорічні пагони, що виросли на стовбурі та скелетних гілках). Від якості зрізаних пагонів багато в чому буде залежати ефективність щеплення. Зрізані пагони зв’яжіть у пучки за сортами та прикріпіть етикетки з написом сортів, а ще краще видавіть назви сортів кульковою ручкою на фользі і зберігайте в підвальному приміщенні, поставивши їх місцем зрізу у зволожений пісок чи тирсу, а якщо їх небагато, то просто повтикайте в картоплину чи буряк. В холодильнику зберігайте за температури від 0 до +5 С, загорнувши у вологу ганчірку і поклавши в поліетиленовий пакет. Пагони також можна тримати в льодовні чи просто в кучі снігу, а також у землі. Щоб зберігати їх у землі, викопайте яму завглибшки ЗО—40 см, засипте її до половини вологим піском, помістіть до неї пагони, поклавши горизонтально і засипте піском повністю. Зверху насипте тирси, торфокрихти чи просто землі для теплоізоляції. У поряд кувавши однорічні пагони, підготуйте інструменти і матеріали для щеплення: ножі для щеплення і садовий, секатор, пилку, ємкості для пагонів і води, матеріали для обв’язування місць щеплення, садовий вар, матеріали для правки ріжучих інструментів, ганчірки для протирання підщеп.

Перещеплення плодових дерев розпочинайте у квітні і закінчуйте у І декаді травня. Початківцям найпридатніший спосіб за кору. Він простий у виконанні. До щеплення цим способом приступайте тоді, коли кора добре відокремлюється від деревини. Це відбувається в період активного сокоруху, який припадає, зазвичай, на II—III декади квітня.

Щоб щеплення було вдалим, слід дотримувати таких правил:

  • ніж для щеплення повинен бути гострим як бритва, чистим і використовуватися тільки за своїм призначенням;
  • щеплення необхідно робити в похмуру, безвітряну погоду, щоб запобігти підсиханню місць зрізів підщепи і прищепи. Якщо погода сонячна, то операції краще виконувати в кінці дня. У дощову погоду щепити також не варто. Успіх залежить і від швидкості виконання щеплення;
  • підготуйте живці для щеплення.

Втягніть пагони зі схованок, поновіть зрізи і поставте у відро з водою на кілька годин. Потім промийте водою та протріть чистою ганчіркою. Зважаючи на те, що розвинені бруньки знаходяться в середині пагона, живці для щеплення наріжте саме звідти. У нижній чашині бруньки недорозвинені, а в верхній — пагін може бути примороженим з багатьох причин (його зрізали з середини крони; він не встиг визріти внаслідок перезволоження грунту та внесення надмірних доз добрив, особливо азотних; був пошкоджений шкідниками). Живці наріжте з 2 3 бруньками. Нижній край верхнього косою зрізу повинен бути на рівні з верхньою брунькою живця, а нижній зріз, поки що прямий, повинен знаходитися на відстані 3—4 см від нижньої бруньки живця. Підготовлені таким чином живці загорніть у вологу ганчірку. Вони готові для щеплення. Використайте їх у той же день, коли нарізали.

Тепер про підщепу. Дерева, що не мають гарного приросту, приморожені, дуже старі, а також через рік—два після садіння перещеплювати не слід. Вік їх повинен становити не більше 25 років для зерняткових і 15 років для кісточкових.

Щеплення здійснюють в гілки, які домінують, мають добрий приріст. Зверніть увагу на те, щоб вони були рівномірно розташовані в кроні і в майбутньому не загущували її. Зайві гілки виріжте на кільце, але не всі. Обов’язково між вибраними вами для перещеплення скелетними гичками залиште невеликі обростаючі гілочки. Здійснюючи щеплення в скелетні гілки, відступіть від основи на 30—40 см, а центральний провідник перещепіть вище рівня скелетних гілок на 20—30 см. Великі дерева перещеплюйте за два роки, щоб різко не порушувати пропорції між кроною і кореневою системою. Перещеплюючи молоді дерева, не користуйтеся секатором. Перерізаючи підщепу, він стискує тканини і рана погано загоюється. Краще зріжте гілку садовою пилочкою, а потім зачистіть місце зрізу садовим ножем. Якщо діаметр зрізу перевищує 2 см, необхідно збільшити кількість вставлених живців у підщепу, рівномірно розподіливши їх по колу зрізу — рана швидше заросте. Часто, здійснюючи щеплення, початківці намазують на місце зрізу підщепи надто багато садового вару за принципом — чим більше, тим краще. Але тут їх спіткає невдача. Прищепа, що дала добрий приріст, раптово засихає. Це відбувається тому, що денна температура повітря поступово підвищується, в садового вару збільшується текучість, і він, проникаючи в місце щеплення, порушує сокорух, внаслідок чого й засихає щепа. Тому варом замажте місце зрізу підщепи тонесеньким шаром, або й зовсім не використовуйте його. А от замазати верхній зріз прищепленого живця та всі місця, де були видалені гілки, просто необхідно.

Не забувайте своєчасно прищипувати пагони, що масово виростатимуть нижче місця щеплення, тобто на підщепі, щоб послабити їхній ріст і надати перевагу в рості прищепленим живцям. Повністю не слід вирізувати ці пагони. Це краще зробити наступного року.

Молодим пагонам, що розвиватимуться на прищепі, можуть завдати великої шкоди шкідники, тому постійно стежте за щепами і з появою шкідників вжийте заходів для їх знищення. Щоб запобігти відламуванню прищепи від підщепи (як правило це відбувається за сильних вітрів), необхідно своєчасно підв’язати її. До підщепи, обмотаної шматком велосипедної чи іншої шини, прикріпіть дротом у двох місцях міцну палицю, до її верхнього краю підв’яжіть прищепу. Дотримуючись цих правил, ви зможете сподіватися на успіх у перещепленні плодових дерев. Про способи щеплення написано дуже багато, тому зупинятися на техніці їх виконання не вважаю за необхідне.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply