Зимові турботи садівника

Працюючи з книжкою і складаючи план розташування рослин, не забувайте й про ті, що зимують. Перевірте, чи закриті снігом багаторічники і при необхідності підсипте там, де змело його вітром, а якщо зима безсніжна — вкрийте листям. Слідкуйте, щоб не поламало чагарників (садового жасмину, дейції, форзиції, рододендрону) і при необхідності звільняйте їх від снігу, краще при відлизі, коли гілочки не такі крихкі. Постійно притоптуйте сніг на грядках з крокусами, тюльпанами, гвоздиками, ліліями, щоб їх не пошкодили миші.

Якщо є тепличка, вирощуйте в ній квіти для зрізу і декоративного оформлення.

У кіпці січня — на початку лютого занесіть з підвалу в теплицю чи в кімнату гортензії, поставте їх у світлому приміщенні і перші 7—10 днів тримайте при температурі 10—20 °, а надалі підвищуйте її до 25 °С, рясно поливайте і обприскуйте листя теплою водою з пульверизатора. Перенесіть з приколу ящики для одержання ранніх тюльпанів, нарцисів і гіацинтів. Перший тиждень підтримуйте температуру на рівні 10—12°, а з появою ростків її поступово підвищуйте до 18—20 °С. Тюльпани і гіацинти затемнюйте, а коли листки відростуть на 6 см, а у гіацинтів вийде квіткова стрілка — затемнення припиніть.

Поставте на відростання і живцюйте сорти дрібно- і крупноквіткових хризантем, що вирощують у закритому грунті або приміщенні. В цей же час живцюйте відростаючі пагони жоржин.

Кожного місяця переглядайте садивний матеріал жоржин, бульбової бегонії, гладіолусів, канн. Видаляйте ті, що почали гнити, з метою профілактики обробляйте їх деревним вугіллям, попелом або сіркою.

Відремонтуйте або виготовте нові ящики для посіву і пікірування рослин. З гілок, що залишились від обрізування саду, наріжте кілочків для підв’язування жоржин, гладіолусів, дельфініумів, флоксів та інших квітів. Виготовте мішечки і пакети для насіння.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply