Роботи в саду в кінці зими

Після снігопадів обтрушують з гілок дерев сніг, в першу чергу з хвойних порід і чагарників.

Навколо дерев, чагарників, багаторічників втоптують сніг щоб уникнути пошкодження рослин мишами та іншими гризунами.

Стежать за станом бульб жоржин, бегоній, кислиць, кореневищ канн, що зберігаються в приміщеннях і підвалах. Хворі рослини видаляють. Стіни сховищ (головним чином внизу) проти цвілі протирають ганчіркою, змоченою в 40%-му формаліні; приміщення періодично провітрюють.

Під час відлиг і з початком танення снігу перевіряють, чи не затоплює вода посадки декоративних культур. Щоб уникнути її застою і випрівання рослин прокопують канавки. Як тільки зійде сніг, навколо багаторічників, чагарників розкидають перегній, подрібнений торф, компост.

В укриттях троянд та інших рослин роблять отвори для провітрювання. Звільняють пов’язані гілки плетистих троянд, форзицій та інших чагарників. Пізніше зимові укриття поступово знімають зовсім.

Залежно від кліматичних умов місцевості і погоди приступають (у березні) до обрізки і формування дерев і чагарників. Видаляють засохлі, поламані і зростаючі всередину кущів гілки, проріджують крони. Короткою обрізкою омолоджують живоплоти.

Чагарники з закладеними минулої осені квітковими бруньками (бузок, спірея, форзиція, дейція, хеномелес, бузок та ін.) обрізають після закінчення цвітіння. У квітучих на однорічних пагонах рослин (тамарикс, будлея Давида, гортензія волотиста, лагерстремія, кизильники, садові форми бузини чорної та ін.) Вкорочують тільки кінці гілок.

Проводять обрізку троянд: у ремонтантних залишають по 6-8 бруньок на кожному пагоні, чайногібрідних і поліантових — 2-3 бруньки, у плетистих і паркових вирізують тільки загиблі, поламані і слабкі гілки.

У березні готують парники для вирощування розсади літніх рослин. Висівають в приміщенні насіння айстри, петунії, тютюну запашного, агератума, лобелії, чорнобривців, годеції, бальзаміну, настурції та ін. З появою сходів ящики ставлять на світлу веранду або підвіконня. У південних районах, якщо дозволяє погода, посів проводять прямо в грунт.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply