Що потрібно знати про розведення кроликів

Як відомо кролик має масу від 5 до 12 кг залежно від породи. Більше 5 кг це кролики велетні. Вони великі і прикольні. І розумні. Солідні і статечні.

Кролик харчується травою, сіном і зерновими. У день з’їдає небагато, а задоволення приносить масу. Вихід м’яса кролика 50% від живої ваги.

До умов утримання невибагливий, його можна розводити на відкритому повітрі в клітці або в загоні. Утеплювати не треба. Тримає температуру до -30.

Кролиця приносить 8-10 кроленят залежно від посліду. Період сукрольності кролиці 28 днів, іноді трохи більше.

Спаровуються кролики цілий рік, тобто в рік одна самка приносить кілька приплодів кроленят.

До товарної ваги кроленя зростає протягом 6 місяців. Далі скільки його не годуй, хоч п’ятирічку — набір маси якщо й відбувається, то годувати їх невигідно.

Самка кролика готова до парування і вагітності у віці 4 місяці. Але краще дочекатися 6 місячного віку і спарювати.

На одного самця припадає в цілях економії кілька самок.

Годування кроликів відбувається щодня, можна годувати за нормами або досхочу. Люблять вони моркву, капусту, траву різноманітну. Слідкуйте за тим, щоб не нагодувати кроликів отруйними для них рослинами.

Сіно косити потрібно коли дозріє трава. Цей момент характеризується відцвітанням квіток і появою плодів і зав’язі. Для кроликів це найсмачніше і поживне. Так само необхідний гілковий корм. Зубки у кроликів постійно зростають, тому вони гризуть або клітку, або гілки, які ви їм дали.

Вирощування потомства.

Після появи кроленят кролиця їх годує молоком. Годувати вона може до півроку. Але в принципі на 45-50 день можна плавно відучувати кроленят від молока, періодично відсаджуючи і повертаючи кролицю. Потомство перейде на твердий корм, у кролиці поступово пропаде молоко. Після чого вона знову готова до парування. Але краще дати їй відпочити і вже потім парувати по новій.

Кроленята їдять теж саме, що і дорослі особини. Можна давати очистки від гарбуза, ячмінь, пшеницю, заготовлене влітку сіно.

Хвороби кроликів зустрічаються. Треба з ними постійно боротися і робити профілактику.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply