Раціональний спосіб утримання кролів

Кожен, хто надумає вирощувати кролів, повинен знати, що наслідки його праці в основному залежатимуть від умов, у яких перебуватимуть тварини. І насамперед треба вирішити, яку застосовуватимете систему утримання — безкліткову чи кліткову.

Дуже привабливим здається перший спосіб, який передбачає вільне утримання кролів у вольєрах, ямах тощо. Але він не набув поширення, бо при цьому не можна стежити за розвитком молодняка, здійснювати комплексні заходи. Кліткове ж утримання дає можливість виконувати на своїй міні-фермі всі зоотехнічні та ветеринарно-профілактичні заходи: планове парування, індивідуальний добір та годівля кролів, своєчасне щеплення, ізоляція хворих тварин.

Слід пам’ятати, що кролі — порівняно невибагливі тварини, легко переносять наші зимові морози, що дає змогу утримувати їх як у приміщенні, так і просто неба. Для кліткового утримання придатний будь-який сарай, але щоб кролі швидко росли і давали нормальний приплід, він має бути світлим, сухим, з належною вентиляцією.

Для дорослих тварин слід передбачити індивідуальні клітки, тоді можна буде вести племінну роботу й відповідний облік, відбір та підбір тварин, оцінювати плідників за якістю потомства.
існують найрізноманітніші конструкції кліток та їхнього обладнання. Насамперед вони можуть бути металеві чи дерев’яні. Перші виготовляють з оцинкованої сітки. Вони зручні тим, що в них досить легко підтримувати чистоту, оскільки на сітчастій підлозі послід і рештки корму не затримуються, легко робити дезінфекцію за допомогою паяльної лампи. І все ж для самих кролів такі клітки — не ідеальний варіант. У них тварину неможливо захистити від протягів, на підлогу обов’язково треба підкладати фанеру, де тварина могла б посидіти, відпочити. А для молодняка сітка взагалі небажана, оскільки мають досить великі вічка в сітці, що інколи призводить до переломів лап. Самки у таких клітках частіше хворіють на мастит, до того ж неможливо встановити гніздо так, щоб було зручно спостерігати за розвитком малечі.

Набагато кращі дерев’яні клітки, які можна виготовити самому, враховуючи свої можливості та обравши конструкцію, яка вам найбільше до вподоби. Але в усіх випадках вони мають бути достатньо просторі для вільного руху та нормального фізичного розвитку тварин, а також світлі й сухі. Розміри індивідуальних кліток можуть бути такі: довжина —100 см, висота — 50, глибина — 60 см. Для ефективнішого використання площі, їх можна встановити в кілька ярусів, що дасть змогу розмістити все поголів’я під однією стіною (бажано навпроти вікна). Отже, маючи стіну довжиною 5 м, можна розташувати в три яруси клітки для утримання 3-4 самок (І ярус), 1—2 самців (II ярус) та 15—20 кроленят (III ярус) одночасно. Інший варіант — клітки на дерев’яних чи металевих стелажах. Тут полиці, встановлені з нахилом на 8 см до задньої стінки, одночасно слугують і підлогою для кліток, тому їх виготовляють з дощок 2,5—3 см і оббивають нержавіючою бляхою чи руберойдом. А щоб клітка на стелажі стояла рівно, до задньої стінки прилаштовують ніжки заввишки 8 см.

Клітки для різних категорій кролів мають дещо змінену конструкцію. Так, у клітці для самок третину площі відокремлюють під пологове відділення стаціонарною чи вставною дерев’яною перегородкою, у якій на рівні 10—15 см від підлоги залишають лаз розміром 20×20 см. Його роблять ближче до передньої стінки, щоб створити найкращі умови для обладнання самкою гнізда. Передню стінку пологового відділення виготовляють також з дощок. Нижня її частина нерухома, а верхня зроблена на зразок дверцят, щоб було зручніше контролювати розвиток кроленят та прибирати в гнізді. Бічні та задню стінки виготовляють з дощок так, щоб не було щілин, адже кролі бояться не стільки холоду, скільки протягів. Для стікання сечі по всій довжині задньої стінки залишають щілину шириною 1,5 см. Особливу увагу слід приділити підлозі клітки. Її роблять з планок, відстань між якими 1—1,5 см. У пологовому відділенні перед окролом на дно кладуть фанеру, яку потім, коли малята підростуть, прибирають. Таке обладнання підлоги дає можливість утримувати клітку сухою та чистою, а це допомагає уникнути різних захворювань.

З дощок виготовляють і дах у клітках. Передня стінка та дверцята кормового відділення сітчасті. На дверцятах закріплюють ясла, поруч монтують керамічну напувалку та годівницю для концентрованого корму. Оскільки ясла та годівниці з напувалками встановлені зовні і виймаються, можна годувати тварин, не відчиняючи кліток, а значить, не турбуючи їх.

Щоб було зручніше прибирати клітку, на задній стінці є жолоб, який бажано виготовити з нержавіючої бляхи або оббити руберойдом чи пофарбувати. Усі відходи, що накопичуються в жолобі, змивають у відро струменем води. Екскременти можна закласти в компостну і яму та мати високоякісне добриво чи використати для розведення каліфорнійських черв’яків.

Для самців клітки виготовляють такого ж розміру, як і для самок, але не поділяють на двоє відділень. Передню стінку виготовляють повністю з сітки. Годівничку та напувалку закріплюють до стінки зсередини.

Молодняк утримувати в індивідуальних клітках економічно не вигідно. Але й групове утримання не без вад, бо призводить до того, що значна частина шкурок втрачає свою цінність через закуси. Щоб цього уникнути, молодняк до 3-місячного віку утримують групами, а далі — індивідуально. Розміри клітки для 10 голів молодняка такі: довжина —150 см, висота — 50, глибина — 60 см.

Враховуючи довжину клітки, для зручності її варто обладнати двома дверцятами; встановлено ясла та годівниці для концентрованих кормів та напувалку.

Можна утримувати кролів і просто неба. Цілорічне перебування тварин на свіжому повітрі підвищує стійкість до хвороб та добре впливає на якість волосяного покриву. У цьому разі клітки мають дещо іншу конструкцію, зберігаючи всі розміри. Насамперед необхідно обладнати надійний дах, який не пропускає дощової води. Для захисту тварин від сонячного проміння, а також від дощу та снігу, над передньою стінкою роблять напуск даху — козирок завширшки ЗО см, а над задньою — 15 см. Дах роблять з двох частин, причому обидві повинні підніматися, Стінки — з дощок, у задній залишають лаз розміром 20×20 см, у літній є вольєр. Підлогу з добре обструганих дощок укладають суцільну, без щілин, з нахилом 5 см до задньої стінки. Для стікання сечі по всій довжині задньої стінки залишають щілину шириною 1,5 см. Поверх суцільної підлоги бажано зробити знімну рейкову підлогу. Нахил вирівнюють горизонтальними планками, набитими зсередини на бічні стінки.

Влітку клітки слід притінювати, взимку за сильних морозів можна зачиняти лаз, Жолобом обладнувати їх не обов’язково. Послід періодично прибирають, а землю під клітками перекопують. Щоб створити нормальні умови догляду за кролями в будь-яку погоду, над клітками можна зробити навіс. Якщо клітка не обладнана вигулом, роблять дверцята з сітки, на зиму їх замінюють на дерев’яні або завішують.

Існує багато різноманітних способів утримання кролів. Описаний у цій статті, на нашу думку, найдоцільніший для індивідуальних господарств, оскільки він не потребує великих затрат. Усі роботи, у тому числі й столярські, може виконати господар, який має елементарні навички роботи з деревом.

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Раціональний спосіб утримання кролів

  1. М.М.Хащівський says:

    Розповім як я роблю клітки для швидкої відгодівлі кролів
    Клітка для відгодівлі одного кролика на забій протягом 45—50 днів (за французьким методом) являє собою дошку завширшки ЗО см і завдовжки 65 см, на передній частині якої змонтовано годівницю для грубих кормів (сіна, трави), а під нею жолобкову (висувну) годівницю для зерносумішок та мінеральних кормів.
    Поруч на правому боці стінки закріплена вакуумна фляжкова напувалка, на лівому — солянка — невеличке коритце для кухонної солі. Дошка закріплена з невеликим нахилом назад, до дверцят 6, завдяки чому відходи (сеча і кал) випадають на землю.
    Самця, вибраного для відгодівлі, «поселяють» на дошку. Тут він майже не рухається, здебільшого перебуваючи в одній позі на одному місці протягом усього відгодівельного періоду. Тварина поводить себе спокійно, менше втрачає енергії, з апетитом поїдає корми, швидко росте й набирає маси.
    За такого способу відгодівлі приріст кролів майже на 10 % більший, ніж у тих, котрих відгодовують за звичайною технологією. До того ж одержуємо поживне калорійне м’ясо та якісне кроляче хутро високого гатунку.

Leave a Reply