Післяпологовий парез у корів


Доброго дня Вам, шановна редакція видання «Бабусин сад». Дуже прошу Вас надрукуйте відповідь фахівця, чому в корів трапляється парез і чи можна цьому чимось зарадити.
У нас другий рік підряд корова падає на ноги після отелу. Щоправда, вона в нас не дуже продуктивна. Кажуть, що подібне трапляється з високопродуктивними коровами.
Розтелюється вона влітку, у спеку, і пасеться до останнього дня отелу. Якщо його перенести на зимовий період, то чи це допоможе? Чи, може, краще здати її на м’ясо , а купити іншу?
Але зараз не так легко придбати гарну корову, бо тваринництво занепало і продають тільки те, що вже непотрібне господареві.
Наперед щиро дякую.

І.В.Бойчук, Черкаська обл.

Це важка хвороба, яка швидко перебігає і характеризується втратою чутливості та паралітичним станом. Хворіють частіше корови, кози і значно рідше вівці та свині.

Причини, що зумовлюють виникнення хвороби на сьогодні остаточно не з’ясовані. Проте відомо, що хворобі передує тривалий сухостійний період (запуск), а також згодовування великої кількості концентратів і сіна конюшини, яке також багате на білок. Деякі дослідники відмічають нестачу в організмі кальцію, який у великій кількості виділяється після пологів з молозивом та молоком. Хвороба може бути пов’язана з наявністю в грунті, а потім і в рослинах, радіоактивного стронцію, який спричинює порушення обміну кальцію в організмі.

Хворіють корови різної продуктивності у віці 5—8 років, частіше — перші дні після пологів, але може спостерігатись хвороба навіть під час пологів або через декілька тижнів після них.


Основними клінічними ознаками післяпологового парезу є непевна хода, тремтіння м’язів. Можна спостерігати судоми, скреготіння зубами. Настають паралічі м’язів голови, спостерігається S-подібне скривлення шиї. Чутливість шкіри тулуба знижена, а якщо легенько голкою її поколювати, тварина на це не реагує.

Температура тіла знижується до 35—34°С. Повіки розплющені, нерухомі, поверхня очного яблука висихає. У хворої тварини пропадає апетит, може здутися рубець. Молока виділяється мало або його й зовсім немає. Якщо тварину вчасно не пролікувати, вона загине.

У лікуванні великий ефект дає накачування повітря у вим’я за допомогою апарата Еверса або звичайним автомобільним насосом. Але це слід робити під контролем спеціаліста ветеринарної медицини. Одноразово вим’я масажують руками, крутенем соломи розтирають шкіру шиї, тулуба.
Відступає хвороба в основному через 2—3 год. Якщо після цього періоду тварина не піднімається, процедуру повторюють через 8 год. За такого стану тварини їй під шкіру вводять водний розчин кофеїну, а внутрішньовенно — хлористий кальцій з глюкозою.

З вибракуванням корови, яка декілька разів підряд хворіла на післяпологовий парез, не слід спішити. Хворобу можна профілактувати, зменшивши даванку концентрованих кормів за два тижні до пологів та скоротивши сухостійний період. У раціоні тварини повинні переважати корми, багаті на вітаміни та мікроелементи, з достатньою кількістю кальцію та фосфору. Рекомендується за 5—7 днів до отелу внутрішньом’язово вводити вітамін Д3.

Однак у кожному конкретному випадку слід звертатися до лікаря ветеринарної медицини і успіх у профілактиці та лікуванні післяпологового парезу буде забезпечений.




Поділитись своєю думкою