Як годувати тільну сухостійну корову

Третій рік, як ми переїхали постійно жити до свого рідного села, коли померли наші батьки. Третій рік ведемо господарство і все у нас родить на городі, а ось із коровою ніяк не виходить: не доношує телят, як у народі кажуть, скидає, тобто народжує раніше строку й мертвими. Цю, на жаль, довелося продати й купили телицю. Вона тільна вже третій місяць. І переживаємо, щоб і з нею подібного не сталося.

Але чуємо від сусідів, що бувають випадки, коли й у інших господарів корови телят не доношують. То, може, ці корови страждають на якусь хворобу і їх потрібно лікувати? Будь ласка, дайте кваліфіковану відповідь, чому наша корова не доношувала телят. Можливо, тут є і наша вина, може, ми неправильно її доглядали?

Сім’я Василенків із Харківщини

Так, у тому, що іноді корови не доношують телят і народжують їх раніше строку мертвими, є вина й господарів. І полягає вона в тому, що господарі не завжди знають, як і чим годувати тільну сухостійну корову. А через те, що тварину неправильно годують, у неї бувають викиди, на неї нападає пронос, вона захворює на очі. Хіба рідко спостерігаємо, як у корови із очей сльози струмком течуть, навіть не звертаємо на це уваги? Ні, корова плаче не з радості, що її добре доглядають, коли вона тільна.

Дозволимо тут сказати так, що корова плаче не тільки через себе, а й за свою дитину, яку носить в утробі, й та дитина страждає, що мати не може її задовольнити (нагодувати) тим усім необхідним, що надходить з кормами, які споживає, а потім «переробляє» на поживні речовини, якими годує плід.

Читайте також: Тонкощі утримання корови на домашньому обійсті

Отже, усі ці страждання корови зумовлені неправильною годівлею, здебільшого без режиму: згодовуванням неякісного сіна, що не містить належної кількості каротину, а його потрібно корові в останні місяці вагітності близько 12—16 мг на 100 кг живої маси. Таким чином, тільній корові потрібно згодовувати 8—10 кг якісного сіна на добу, в 1 кг якого міститься 20 мг каротину. А якщо господар з літа заготовив із якісних рослин і силос, то його також корисно згодовувати. Каротин у сіні та силосі необхідний не лише для нормального розвитку плоду та для здоров’я корови, а й потім, як вона отелиться, й даватиме молозиво та молоко, збагачене вітаміном А.

У період вагітності кормові раціони повинні забезпечувати не тільки нормальний розвиток плоду, але й створити в організмі корови резерв мінеральних та органічних речовин (Са, Р), білків, жирів, вітамінів.

Орієнтовний раціон для корови на добу: сіна — 8 кг, концентрованих кормів — 3,3—4 кг.

Добре вгодовані корови дають молоко з вищим вмістом жиру, ніж середньо або невгодовані. Тому, щоб мати належні надої молока, потрібно, аби середньовгодовані корови за період вагітності збільшили живу масу на 10—12 %.

Читайте також: Поради ветлікаря як виявити охоту в корів і телиць

Ні в якому разі корову не перегодовувати, тому що це негативно впливає на теля та надої, призводить до важкого розтелу.

Велике значення для тільних корів має підбір кормів, структури раціону. Складовою частиною раціону повинно бути якісне сіно (краще бобове), яке задовольнить корову білком, мінеральними речовинами та вітамінами.
Частину грубого корму, якщо якісне сіно, можна замінити ярою соломою. А якщо давати тварині тільки солому, то це її не забезпечить мінеральними речовинами та вітамінами, навіть коли годувати її коренеплодами та концентрованими кормами. Отже, насамперед тільки сіно!

У середньому на 100 кг живої маси необхідно давати корові 2—2,5 кг грубого корму (сіно, солома). Крім того, не слід забувати і про силос та коренеплоди. Краще впливає на плід трав’яний силос (до 20 кг). Худші телята народжуються від корів, які отримують мало соковитих кормів або годувалися картоплею (до 15 кг). Корова, яку в сухостійний період годують достатньою кількістю соковитих кормів, після отелення збільшує надій у середньому на 500 кг молока.

Силосу із зелених рослин можна давати 3—4 кг, коренеплодів — 4—5 кг на 100 кг живої маси.
Для збалансування раціону за білком, фосфором необхідно вводити концентрати та мінеральні добавки. Для тільних корів із концкормів кращими є пшеничні висівки, вівсянка, лляна та соняшникова макуха. За нестачі в натуральних кормах кальцію і фосфору необхідно давати корові крейду, мелений вапняк, кісткове борошно. Кухонну сіль дають корові по 7—8 г на 100 кг живої маси щодня.

Ні в якому разі не давати мерзлих, гнилих, а також уражених грибками кормів.

Режимі годівлі тільної СУХОСТІЙНОЇ корови

Таку корову потрібно годувати двічі на добу. Концкорми можна давати раз на день, але не перегодовувати. Напувати тварину треба якісною водою 2—3 рази на день. За 5—7 днів до отелення зменшують даванку концкормів, а якщо корова добре вгодована, то їй не потрібно їх давати зовсім, залишивши в раціоні тільки якісне сіно та невелику кількість соковитих кормів.
Тільних корів потрібно щодня випускати на прогулянку (за винятком холодних, вітряних днів) не менш як на 2—3 год.

Додержуючи цих порад, можна досягти належних наслідків як щодо надоїв молока, так і в народженні здорових та великих телят.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply